Liu Shaoang: Úgy keltem fel szombaton reggel, hogy tudtam, világbajnok leszek

Liu Shaoangot világbajnoki címig vitte előre egy reggeli megérzés, és abban bízik, hogy a dordrechti vb zárónapja még szebb is lesz, mint volt a szombati volt.

Liu Shaoang Dordrecht, 2021. március 6. Liu Shaoang az aranyérmével a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 500 méteres számának eredményhirdetésén 2021. március 6-án. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
„Úgy keltem fel szombaton reggel, hogy tudtam: világbajnok leszek” – kezdte a szövetség honlapjának az 500-as vb-győztes, akinek szombatig csak a világbajnoki arany hiányzott gyűjteményéből.

Pedig nem úgy kezdődött a szombati döntős program, hogy bejön Ádó megérzése. Az 1500 méteres szám elődöntőjében belekeveredett egy kisebb csetepatéba, kicsúszott, pengéi is megsérültek, igaz utóbb a bírók továbbjuttatták.

„Jól tették, hiszen tényleg vétlen voltam. Aztán viszont mindössze harminc perc maradt arra, hogy a technikusaink rendbe hozzák a pengéimet. Bármilyen kiváló szakemberek is, ez nagyon rövid idő, így aztán nem voltak a pengéim száz százalékos állapotban, amikor fel kellett mennem a finálére Ennek is köszönhető a döntőbeli kicsúszásom, ráadásul leért a korcsolyacipőm is a jégre, s ha ez történik, általában jön az esés is…” – elevenítette fel a döntőt, ahol bátyjának, Liu Shaolin Sándornak sem jött ki a lépés.

A történtek után érthetően nem „ugrált örömében, de továbbra is vitte előre a reggeli érzés”, és persze testvére is végig támogatta, ami nagy segítséget jelentett számára az 500-as elődöntőben, majd a fináléban. Nem is volt kérdés, kihez sietett elsőként a vb-győzelem után.

„Jól jött, hogy amikor a második helyen haladtam az elődöntőben, kiabált, hogy nyugi, nyugi, messze van tőlem a harmadik helyen futó kori, így aztán én nyugodtan elő tudtam készíteni az előzést, és lehagytam a szám idei Európa-bajnokát, az orosz Konstantin Ivlijevet. Azt tudtam, hogy a döntőben mellőlem rajtoló Szemjon Jelisztratov nem jól startol, így az volt a taktikám, hogy minél inkább elhúzzak az orosztól – kellett is vagy három kör, amíg utolért. Aztán Shaolin ekkor is bekiabált, hogy nyugi, nyugi” – mondta.

„Annyira természetes volt, hogy először hozzá futottam a célba érkezés után! Annyira jó volt, hogy a bátyámat ölelhettem meg először… Az edzőkhöz egyébként nem is tudtam volna odamenni, mert kicsit magasabban voltak, ráadásul egy kerítés is elválasztott tőlük. De az öltözőben mindezt pótoltuk. Lina is megdicsért. És én is úgy érzem, hogy jól koriztam, örülök is az aranyéremnek nagyon, ám még nem akarok ünnepelni, mert vasárnap újabb futamok várnak rám – őszintén remélem, hogy a vébé záró napja még szebb is lesz, mint volt ez a szombati.”

Vasárnap az 1000 méter küzdelmei, a 3000 méteres szuperdöntők és a staféták fináléi szerepelnek a programban, amelyet az M4 Sporton és az m4sport.hu-n élőben közvetítünk.