Pekingi kvótát érő helyen végzett a magyar szabadkorcsolyás duó

Az orosz Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov kettős nyerte a párosok versenyét a csütörtöki szabadkorcsolyázás után a Stockholmban zajló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon, ahol a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk duó 14. helyével olimpiai kvótát szerzett.

A magyar páros csütörtöki produkciójára 106,66 pontot kapott, ami hárommal több, mint eddigi legjobbja, így a rövidprogramban elért 18. helyén négy pozíciót javítani tudott.

Ebben a számban 16 indulási jogot osztottak ki a 2022-es, pekingi téli olimpiára, de egy speciális számítás alapján, így a 14. hely önmagában nem volt garancia az indulási jog megszerzésére. A hazai szövetség (MOKSZ) honlapjának tájékoztatása szerint végül megváltotta repülőjegyét a kínai fővárosba a tavalyi Európa-bajnokságon 10. magyar egység.

„Soha nem voltam még ilyen ideges, mert a reggeli edzés nagyon rosszul sikerült. Mikor felmentem a szobába, elsírtam magam, kételkedtem abban, hogy menni fognak az elemek ma este. Leírhatatlan, amit a program végén éreztünk, az ilyen pillanatokért csináljuk ezt. Mindig emlékezni fogok erre az estére” – mondta a MOKSZ közösségi oldalán Chtchetinina.

„Szerda este a rövidprogram eredményét nézegetve nehezen tudtam hinni abban, hogy így fogunk ma korcsolyázni. Életem legkeményebb versenye volt. A kűr után a remegés és a sírás kerülgetett bennünket” – fogalmazott Magyar.

A tavaly Európa-bajnok Alekszandra Bojkova és Dmitrij Kozlovszkij duó a rövidprogram után még az élen állt, ám csütörtökön már nem tudott ennyire kiemelkedően korcsolyázni, így végül meg kellett elégednie a bronzéremmel. A második helyen a 2017-ben és 2019-ben világbajnok kínai Szuj Ven-csing, Han Cung páros zárt.

Pénteken a jégtáncosok ritmustáncával folytatódik a vb, amelyben Yanovskaya Anna, Lukács Ádám magyar duó is érdekelt lesz, majd a női kűrre is sor kerül.

műkorcsolya- és jégtánc-vb:
páros:
világbajnok: Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov (Oroszország) 227,59 pont
2. Szuj Ven-csing, Han Cung (Kína) 225,71
3. Alekszandra Bojkova, Dmitrij Kozlovszkij (Oroszország) 217,63
...14. Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk 157,87

férfi rövidprogram:
világbajnok: Hanju Juzuru (japán) 106,98 pont
2. Kagijama Juma (japán) 100,96
3. Nathan Chen (amerikai) 98,85