Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bronzérmes a férfiváltó a debreceni világkupán

Bronzérmes a férfiváltó a debreceni világkupán

m4sport.hu
Bronzérmet szerzett az 5000 méteres magyar férfi váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A magyar staféta Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállításban szerepelt a fináléban, mivel Liu Shaolin Sándor megsérült a vegyesváltók döntőjében. A világcsúcstartó és olimpiai bajnok magyarok – akik vezetik a vk-ranglistát ebben a számban – ezúttal Liu Shaolin Sándor nélkül álltak fel. Sokáig az utolsó, ötödik helyen „utaztak”, ám Krueger előzésével és az olaszok kicsúszásával a magyar váltó feljött a harmadik helyre. Bár a folytatásban több ígéretes váltás és manőver is volt, de a kanadai és a dél-koreai kvartettet nem sikerült megelőzni. A magyarok eddig mindhárom vk-fordulón dobogós pozícióban zártak, de győzniük nem sikerült, összesítésben pedig visszacsúsztak a második helyre, az utolsó két viadalt nyerő kanadaiak mögé.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású vegyesváltó a negyedik helyen végzett a döntőben, miután másfél körrel a vége előtt – egy pályára esett karkötőben elbotolva – Liu Shaolin Sándor elesett, sérülése miatt nem indult el a férfi váltó döntőjében. Az M4 Sport helyszíni tudósítójának értesülései szerint a magyar csapat próbált óvást benyújtani az eset miatt a vezetőbírónál, aki azonban ezt nem fogadta el. Telegdi Attila, a gyorsasági szakág vezetője elmondta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem tilos nyakláncot vagy karkötőt viselni a jégen, de minden hasonló eset precedensként szolgálhat, így a balesetveszély elkerülése érdekében a nemzetközi szövetség a jövőben esetleg korlátozhatja az ékszerviselést.

„Nagyon megütöttem a fenekemet, emiatt döntöttünk úgy, hogy nem lépek jégre a férfi váltó fináléjában. Az eset után jeleztem a vezetőbírónak a történteket, mert ilyen nem maradhat következmény nélkül, akár a bokámat is eltörhettem volna” – mondta a 26. születésnapját szombaton az 500 méter aranyérmével ünneplő világklasszis, aki kifejezetten balszerencsésnek nevezte a vasárnapot, mert igazságtalannak gondolta az 1000 méteres kizárását az elődöntőben.

A fiatalok közül Tiborcz Dániel elárulta, hogy nagyon össze kellett kapnia magát fejben, mert kilenc perccel a finálé előtt szóltak neki, hogy korcsolyáznia kell Liu Shaolin helyett. „Örülök, hogy megbíznak bennem és stabilnak látják a teljesítményemet. Csodálatos, hogy egy ilyen erős váltónak a tagja lehetek, de hatalmas teher is. A legfőbb feladatom, hogy ne veszítsek pozíciót a futásaim alkalmával, azaz ott adjam át a váltót, ahol átvettem” – mondta Nógrádi Bence, aki a legfontosabb futamokban rendre szerephez jut a váltó stabil tagjai, azaz a Liu fivérek és a Krueger John-Henry mellett.

„Liu Shaolin egy dél-koreai srác karláncára lépett és így esett el. Ilyet életemben nem láttam még… Ezzel mindenképpen foglalkoznia kell a nemzetközi szövetségnek, hogy ilyen ne fordulhasson elő még egyszer. De inkább most legyen balszerencsénk, mint a pekingi olimpián” – értékelt Jászapáti Petra, aki hozzátette, ők tudták volna tartani a végül győztes kínaiak tempóját, de „felakadtak” a második kanadai négyesen.

„Biztos érmet vesztettünk el, de szerintem Sanyi megelőzte volna a kanadaiak befutó emberét, azaz ezüst is lehetett volna. Azért fájdalmas nagyon, mert egyrészt hazai közönség előtt szerettünk volna dobogóra állni, másrészt most nagyon jól mentünk, az egész váltó kiváló volt” – mondta Kónya, aki szerint a kínai fővárosban éremesélyes lesz a vegyesváltó.

A vegyesváltók világkupa-versenyének állása (Fotó: m4sport.hu)

Az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó szám már szerepel a jövő évi, pekingi ötkarikás játékok műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a versenyszámban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen. A magyarok a riválisok botlásának köszönhetően a negyedikről most feljöttek az előkelő második helyre. A szezon négy vk-versenyéből a három legjobb eredményt számolják.

Az 1000 méteres távon Liu Shaolin Sándort az elődöntőben, Liu Shaoangot a negyeddöntőben zárták ki. Az 500-on szombaton aranyérmes Liu Shaolin Sándor a világkupában a hatodik helyről várta a táv debreceni viadalát. A legkedvezőbb helyről rajtolhatott az elődöntőben, ám két kanadai riválisa jól összedolgozott, így visszaesett a negyedik helyre. Ahogy szeretett volna előrébb kerülni, megkezdődött a lökdösödés, és ebből – úgy tűnt – jól jött ki, mert sikerült feljönnie a második helyre. A zsűri videózott, és úgy döntött, hogy Liu Shaolin belülről szabálytalanul lépett Sebastien Lepape elé, ezért a magyar korist kizárta az elődöntőből, a franciát pedig továbbjuttatta.

Érdekesség, hogy az előző körben Lepape-ot Liu Shaoang lökte ki, és akkor is így jutott tovább a francia versenyző, Liut pedig kizárták és a teljes mezőny végére sorolták. Liu Shaoang – aki 22. helyen áll a szám vk-rangsorában – a negyeddöntőben előbb a dél-koreai Park Dzsang Hjukkal ütközött, de megtartotta harmadik helyét, ezért az utolsó kanyarban is támadnia kellett a második helyért, ekkor pedig a francia Sebastien Lepape-pal akadt össze, és mindketten kicsúsztak. A zsűri úgy döntött, hogy Liut nemcsak a futamból, hanem a szám egész versenyéből kizárja, mert két szabálytalanságot is elkövetett. Ez volt a magyar versenyző számára a legrosszabb forgatókönyv, a két vétlen riválist viszont továbbjuttatták.

„Pályafutásom első sárga lapja volt. Azt hiszem, kicsit elizgultam a futamot. Ezekből tanulni kell. Életemben nem sikerültek ilyen jól az edzőtáborok, ennek megfelelően nagyszerű fizikai állapotban vagyok, de még nem nyertem vissza teljesen azt a Liu Shaoangot, aki tavaly vagy két éve voltam. Fejben kell utolérnem magamat. De az a sok munka és szorgalom, amit beletettem, remélhetőleg kifizetődik a pekingi olimpián” – mondta a tavalyi vb összetett bajnoka, akit azért soroltak az egész mezőny végére 1000 méteren, mert egy futamban két szabálytalanságot is elkövetett.

A nők 1000 méteres versenyében Kónya Zsófia és Jászapáti Petra sem jutott tovább a negyeddöntőből. Kónya Zsófia a debreceni viadal előtt a 28. helyen állt a táv vk-rangsorában, és mivel a legjobb 32 szerez olimpiai kvótát, ezért nagyon kellett hajtania az értékes pontokért a Főnix Arénában. A visszalőtt rajt után negyedik helyen haladt, és egy helyet tudott javítani, de az időeredménye (1:33.753 perc) végül nem volt elegendő az elődöntőhöz.

„Nagyon erős futam volt, ezért kifejezetten örülök, hogy végig tudtam tartani a tempót, ráadásul a dél-koreai ellenfelemet le is tudtam vadászni. Sajnos az idő kevés volt a továbbjutáshoz, de így is elégedett vagyok, mert ez jó versenyzés volt sikeres előzéssel” – mondta Kónya.

Az 1500 méteren 13. Jászapáti Petra a 23. világkupahelyről várta az 1000 métert Debrecenben. A futam nagy részében az utolsó, ötödik pozícióban korcsolyázott, a hajrában pedig csak egy pozíciót tudott javítani, így nem jutott tovább.

„Többször próbálkoztam előzéssel, de mindig kiléptek elém. Ezekből tanulni kell” – fogalmazott Jászapáti, az első magyar női koris, aki vk-versenyt tudott nyerni. “Az egész hétvégét tekintve vegyesek az érzéseim, mert az 500 métert még mindig sajnálom, hogy kiestem a selejtezőben, de az 1500 méter nagyon vagány volt, hogy a B döntőben megpróbáltam megszökni. Azt hiszem, az 1000 méter is rendben volt”.

Az 1000 méteres táv döntőjét a szombaton 500 és 1500 méteren is győztes Suzanne Schulting nyerte, aki így mindhárom egyéni számot megnyerte Debrecenben, sőt, később a holland női váltóval is aranyérmes lett.

A magyarok három éremmel zárták a vk debreceni állomását, mert a férfi váltó harmadik helye mellett szombaton 500 méteren Liu Shaolin győzött öccse, Liu Shaoang előtt.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat.

Vasárnapi eredmények:
férfi 1000 méter:
1. Hvang Tae Hon (dél-koreai) 1:25.425 perc
2. Pascal Dion (kanadai) 1:25.698
3. Itzhak de Laat (holland) 1:26.211
…9. Liu Shaolin Sándor
…30. Krueger John-Henry
…83. Liu Shaoang

A vk állása: 1. Dion 20 800 pont, …6. Liu Shaolin 7871, …14. Krueger 3436, …26. Liu Shaoang 776

5000 méteres férfi váltó:
1. Kanada 6:44.045 perc
2. Koreai Köztársaság 6:44.892
3. Magyarország 6:45.003

A vk állása: 1. Kanada 22 621 pont, 2. Magyarország 20 800

női 1000 méter:
1. Suzanne Schulting (holland) 1:31.475 perc
2. Csoj Min Dzsong (dél-koreai) 1:31:789
3. Natalia Maliszewska (lengyel) 1:31.950
…12. Kónya Zsófia
…15. Jászapári Petra
…66. Bácskai Sára Luca

A vk állása: 1. Schulting 28 000 pont, …20. Kónya 1006, …23. Jászapáti 780, …53. Sziliczei-Német Rebeka 13, …59. Bácskai 7

3000 méteres női váltó:
1. Hollandia 4:06.698 perc
2. Kanada 4:06.769
3. Kína 4:06.782
…10. Magyarország

A vk állása: 1. Hollandia 28 000 pont, …10. Magyarország 4781

2000 méteres vegyesváltó:
1. Kína 2:39.386 perc
2. Kanada 2:39.651
3. Franciaország 2:40.417
4. Magyarország 2:46.965

A vk állása: 1. Kína 28 000 pont, 2. Magyarország 14 797

Borítókép: Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak