Musorujsag
Élő Eredmények
×

Liu Shaoang 16 évesen megfogadta, hogy bekerül a rövidpályás gyorskorcsolya történelemkönyvébe

Liu Shaoang 16 évesen megfogadta, hogy bekerül a rövidpályás gyorskorcsolya történelemkönyvébe

MTI
Nem olimpiai, vagy világbajnokként utazik a kanadai vb-re, hanem egy olyan versenyzőként, aki teljesíteni és bizonyítani akar – nyilatkozta a közmédiának Liu Shaoang, aki többek között arról beszélt, hogy már tinédzserként a fejébe vette, hogy maradandót alkot a jégen.

Hazánk első egyéni téli olimpiai aranyérmesét csütörtökön a budapesti Olimpiai parkban köszöntötték, ahol – a férfiváltóval szerzett 2018-as ötkarikás aranyát követően – második ízben vésték fel a nevét az Olimpikonok Falának márványtáblájára.

„Tizenhat éves koromban megfogadtam magamnak, hogy úgy szeretném abbahagyni ezt a sportot, hogy beírom magam a történelemkönyvbe. És sikerült. Nem is egyszer – nyilatkozta a közmédiának a Tokióban 500 méteren szerzett olimpiai bajnoki címe mellett kettő bronzérmet (vegyes váltóban és 1000 méteren) begyűjtő rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki a jövőt tekintve is nagyon bizakodó, és bízik abban, hogy a 2026-os, milánói játékok után is felkerül a neve a márványtáblára. – Úgy gondolom, hogy a jövőben még több ilyen sporttörténelmi siker születik majd, hiszen a lelkesedés adott, nagyon fiatal vagyok még, és szeretem csinálni.”

Az Ádónak becézett 24 éves sportoló korábban elárulta, már az utóbb bearanyozott nap reggelén érezte, hogy a verseny végén a dobogó legfelső fokán fog állni, most pedig arról beszélt, hogy miért hasznos a short trackben gyors felejtés.

„A mi sportágunkban nagyon gyorsan meg kell tanulni felejteni, mert másnap már egy másik versenyszámhoz állunk oda. Nagyon hamar kapcsolni és váltani kell. Nálunk nem meglepő, hogy egy sportoló megtanulja a kudarcot és a sikert is gyorsan kezelni.”

Egy hét múlva, április 8-én kezdődik Montrealban a sportág világbajnoksága, ahol ő lesz a roppant fiatal magyar csapat legtapasztaltabb tagja, hiszen bátyja, Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry is kihagyja a seregszemlét, de nem emiatt lesz embert próbáló a verseny.

„Nyilván nagyon nehéz újra odaállni a jégre, és felvenni a korcsolyát, viszont ez lesz az idényzáró versenyünk, úgyhogy ezt még meg kell tolni, aztán lehet nagyokat pihenni. Nem biztos, hogy kiemelkedő eredményekkel térünk majd haza, de mindenki mindent megtesz – így Shaoang. – Benne volt a pakliban, hogy nem fog tudni kiutazni, és mondtam is neki, hogy ezt most egy kicsit engedje el, inkább fókuszáljon a pihenésre, hogy újult erővel térhessen vissza a következő szezonra” – beszélt testvérének adott tanácsáról.

Kanadában az összetett verseny címvédőjeként rója majd a köröket, de nem venne rá mérget, hogy most is ilyen előkelő helyen végez összesítésben, mert már nem úgy készültek, mint ha egy olimpiára tették volna, így megpróbálja tapasztalatból és a maradék energiából megoldani a vb-t.

„Aki ismeri a sportágat, az tudja, hogy itt bármi megtörténhet, és azt is, hogy nem lehet mindig nyerni. Nem olimpiai, vagy világbajnokként állok oda, hanem egy olyan versenyzőként, aki teljesíteni és bizonyítani akar” – tette hozzá.

A sportág világbajnokságát eredetileg ezen a hétvégén rendezték volna Montrealban, de az időpontot három héttel elcsúsztatták, így április 8. és 10. között zajlik majd. A férfiaknál Liu Shaoang mellett Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Talabos Attila és Bontovics Balázs alkotja a csapatot, míg a nőknél Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somogyi Barbara és Somodi Maja szerepel majd.

A vb-t az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak