Musorujsag
Élő Eredmények

Két magyar vette sikerrel mindhárom selejtezőt a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon

Két magyar vette sikerrel mindhárom selejtezőt a rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon

mti
Jászapáti Petra és az összetettben címvédő Liu Shaoang mindhárom távon sikerrel vette a selejtezőt a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság pénteki nyitónapján.

A sportág eredményközlő honlapja szerint a másik három magyar induló, Nógrádi Bence és Jászapáti Péter, valamint Kónya Zsófia 1500 méteren esett ki, de a két rövidebb távon ők is folytathatják szereplésüket.

A vb a leghosszabb táv, az 1500 méter kvalifikációjával vette kezdetét. A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang a papírformát érvényesítve az egész mezőny legjobb idejét elérve futamgyőztesként zárt, míg a vb-t kihagyó Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry helyén lehetőséghez jutó két fiatal, Nógrádi Bence és Jászapáti Péter egyaránt éppen lecsúszott a továbbjutásról a negyedik helyével. A nőknél a vegyesváltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra harmadikként lépett az elődöntőbe, de az ugyancsak ötkarikás harmadik Kónya Zsófia ötödik helyével lemaradt a folytatásról.

A legrövidebb, 500 méteres számban a férfiaknak két fordulót kellett teljesíteniük, ami címvédőként és a táv friss olimpiai aranyérmeseként nem is okozott gondot a 24 éves Liu Shaoangnak, aki mindkétszer megnyerte a futamát. Az alig egy hónapja a junior vb-n ezüstérmes Nógrádi és a bronzérmes Jászapáti Péter 500-on javítani tudott, mindketten a legjobb húsz versenyzőt felvonultató negyeddöntőbe jutottak. A nőknél szintén jobban sikerült a sprinttáv, mert a futamgyőztes Jászapáti Petra mellett Kónya is negyeddöntős lett futammásodikként.

A középső, 1000 méteres távon szintén mind az öt magyar negyeddöntőbe jutott, Liu Shaoang pedig úgy, hogy esélyeshez méltóan mindkét futamát biztosan nyerte.

Szombaton az 500 és 1500 méter küzdelmeit folytatják, valamint az 5000 méteres férfi és a 3000 méteres női váltó elődöntőit rendezik, vasárnap pedig az 1000 méter csatározásainak folytatására, a szuperdöntőkre és a staféták fináléira kerül sor. A montreali vb-t az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetíti a hétvégén.

Borítókép: Liu Shaoang (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak