Musorujsag
Élő Eredmények
×

„A Liu-fivéreknek a magyar himnuszra dobban a szíve és továbbra is magyar színekben versenyeznek majd”

„A Liu-fivéreknek a magyar himnuszra dobban a szíve és továbbra is magyar színekben versenyeznek majd”

m4sport.hu
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség újraválasztott elnöke Kósa Lajos elmondta, nem szokatlan jelenség, hogy más ország válogatottjával készülnek versenyzők, és kiemelte, az edzőjüket, Csang Csing Linát Kínába követő Liu-fivérek magyarok, így továbbra magyar színekben versenyeznek majd.

A kínai állampolgárként évek óta hazánkban dolgozott Csang Csing Lina egy visszautasíthatatlan ajánlat miatt megy vissza Kínába, ami az MOKSZ elnöke szerint ugyan egyértelműen veszteség, de bízik az itthon lévő szakmai vezetésben, akiket nagyon felkészültnek tart.

„Így történt. Lina kapott a kínai szövetségtől egy visszautasíthatatlan ajánlatot és valóban, visszatér a kínai válogatotthoz. Komoly veszteség ez, ettől függetlenül kitűnő szakmai vezetés van itthon, az élén Bánhidi Ákossal és a dél-koreai Dzse Szu-val, aki eddig is nagyon értékes munkát végzett a válogatottnál. Marad az edzői felállás Lina nélkül, itt ez a két szakember az olimpiai és felnőtt férfi válogatottért felel az új olimpiai ciklusban, ugyanakkor a korábban az angol és a kínai válogatottnál dolgozó Nicholas Gooch is becsatlakozik a munkába, ő a női válogatottat és az ifiket viszi tovább Telegdy Attillával együtt. A brit Nicky Gooch-nak világcsúcstartó váltója is volt és nagy szakmai megbecsülésnek örvend, örülünk az érkezésének” – mondta Kósa Lajos, az MOKSZ újraválasztott elnöke a Mandinernek adott interjújában.

Természetesen szó esett a Liu-fivérekről is, akik követték Linát Kínába, de az elnök szerint nem kell attól tartani, hogy edzőjükhöz hasonlóan őket is magához csábítaná a kínai szövetség és esetleg honosítanák a váltóban olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándort és öccsét, a váltó mellett egyéni 500 méteren is olimpiai bajnok Liu Shaoangot.

„A Liu-fivérek nem kínai, hanem magyar állampolgárok. Kína és hazánk között nincs kettős állampolgárság, ők magyarok. A Liu-fivérek magyar színekben versenyeztek és magyar színekben fognak versenyezni a jövőben is. A magyar himnusz dobogtatta meg a szívüket és jelenleg is az FTC versenyzői. Kétségtelen, volt arra példa, hogy a sportág kiemelkedő alakja, a hatszoros olimpiai bajnok, dél-koreai születésű Viktor An orosz színekre váltott, és a 2014-es téli olimpián, Szocsiban már orosz zászló alatt nyert aranyérmeket. Sanyi és Ádó esetében azonban ez nem áll fenn. Sőt, én azt is jeleztem Linának, hogy szerintem lesz még olyan idő, amikor ő újra Magyarországon dolgozik majd. A mi sportágunkban ez egyáltalán nem ritka amúgy, mert a versenyzők oda szeretnek menni, ahol van minőségi jég, komoly edzői gárda és olyan versenyzők, akik mellett garantált számukra a fejlődés.”

Előkerült Krueger John-Henry ügye is, akit kizártaqk a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottból.

„A válogatott versenyzőknél az követelmény, hogy az előírt edzéshelyszíneken, edzésidőben, edzőtáborban meg kell jelenniük, és ez Krueger John-Henryre is vonatkozik. Természetesen felnőtt emberként ha jelzi előre, hogy más elfoglaltsága van, akkor erről egyeztethet a válogatott vezetőivel, de többször előfordult, hogy ezt nem tette meg és nem jelent meg edzéseken. Ha úgy tetszik, ez egy munkahely, ott sem fordulhat elő bejelentés, vagy igazolás nélkül ilyesmi.” 

Az elnök azt is hozzátette, a magyar-amerikai kettős állampolgárságú korcsolyázó a jövőben Amerikában szeretné folytatni felkészülését, és ha az amerikai szövetség kikéri, akkor a magyar kiadja számára Krueger John-Henryt, hogy amerikai színekben versenyezhessen.

Borítókép: Budapest, 2022. február 18. Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak