Musorujsag
Élő Eredmények
×

A MOB elnöke a Liu testvérekről: Nagyon nehéz a kínaiakkal versenyezni, az edző személyéhez is ragaszkodtak

A MOB elnöke a Liu testvérekről: Nagyon nehéz a kínaiakkal versenyezni, az edző személyéhez is ragaszkodtak

m4sport.hu
Az országváltást kezdeményező Liu testvérek kérése után megszólalt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki beszélt a sportolókkal, de szerinte nagyon nehéz versenyezni a kínaiakkal, és edzőjükhöz is nagyon ragaszkodtak.

„Sajnos a Magyar Olimpiai Bizottság ebben az esetben semmit nem tud tenni, hiszen a versenyzők a korcsolyázó szövetséggel vannak szerződésben, illetve a klubjukkal. Ha ők országot akarnak váltani, akkor azt egy év versenyszünet után megtehetik” – mondta az M1-nek a MOB elnöke, Gyulay Zsolt.

Gyulay elmondta, nem érte váratlanul a Liu testvérek kérése, hiszen a múlt héten beszélt a fiúkkal, és tudták, Csang Csing Lina elment Magyarországról, ők pedig szerették volna követni edzőjüket.

„Próbáltam beszélni velük, hogy esetleg a Magyar Olimpiai Bizottság miben tud segíteni, vagy közvetíteni. Én azt gondolom, a szövetség is mindent megtett annak érdekében, hogy a versenyzők itt maradjanak. Valószínűleg nagyon nehéz a kínaiakkal versenyezni, illetve az edző személyéhez nagyon ragaszkodtak, aki Kínában kapott szerződést – vélekedett Gyulay. – Nem titok az, hogy a 2026-os milánói olimpián nagyon számítottunk volna a versenyzőkre, sok van még bennük, érmekben mérhető potenciál.”

Csang Csing Lina öleli a pekingi olimpiát megnyerő Liu Shaoangot (MTI/Kovács Tamás)

„Ez az ő döntésük, ha ők ezt eldöntötték, akkor nem tudunk mit csinálni. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, és köszönjük, amit Magyarországért tettek! Az egész korcsolyasportért és az olimpiai mozgalomért, de ebben az esetben a Magyar Olimpiai Bizottságnak tudomásul kell venni a döntést” – fogalmazott Gyulai.

„Fantasztikus dolog volt, hogy a téli olimpiákon is érmeket várhattunk és szurkolhattunk magyar sportolóknak, mert esélyesként indultak. Eddig csak a nyári olimpiákon szerepeltünk sikerrel, ez óriási lökést adott a téli sportágaknak is. Nyilvánvaló, hogy az elválás nagy érvágás lesz, de ne feledkezzünk el arról, hogy utánpótlásszinten nagyon jók vagyunk. Természetesen a Liu testvérek olyan klasszist képviselnek, amit nehéz lesz pótolni, de a szakmai stáb mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy pótolja őket” – mondta.

Borítókép: Peking, 2022. február 3. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöke (j) és Vékássy Bálint, a MOB főtitkára a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián, a megnyitóünnepség előtti napon a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 3-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek
Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.
Korcsolya
„Rendkívül bevállalós és ügyes srác” – Bánhidi Ákos dicsérte a felnőttválogatottban bemutatkozó tizenöt éves korcsolyatehetséget
Major Dominik tizenöt évesen kapott lehetőséget az október 7. és 9. között Hollandiában megrendezett Dutch Open International Invitation Cupon a felnőtt rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottban. Bánhidi Ákos szövetségi kapitány az egyéni versenyek után a váltóban ugyan nem indította a fiatal tehetséget, de a hollandok kértek egy versenyzőt – „Dominik fantasztikusan helytállt”.
Korcsolya