Musorujsag
Élő Eredmények

A Liu testvérek nem tartják jogosnak a magyar szövetség követelését, de hajlandók saját maguk kifizetni

A Liu testvérek nem tartják jogosnak a magyar szövetség követelését, de hajlandók saját maguk kifizetni

m4sport.hu/mti
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang az edzői stáb felbomlása, a magyar szövetség szakmai koncepciójának hiánya és a bizalomvesztés miatt döntött az országváltás mellett, az MOKSZ anyagi követelését pedig nem tartja jogosnak, de ha muszáj, akkor ők maguk állják annak költségét.

A két sportoló a Nemzeti Sportnak beszélt az ügyről, távozásuk fő okaként az edzői stáb változását jelölték meg.  „Amikor megtudtuk, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség nem tartja együtt az edzői stábot, aggódni kezdtünk. Egyre bizonytalanabbá vált a helyzetünk, és ennek nem örültünk” – mondta Liu Shaolin Sándor.

Liu Shaoang hozzátette, miután kiderült, nem marad változatlan a stáb, többször leültek tárgyalni a szövetséggel annak érdekében, hogy megtartsák edzőjüket, Csang Csing Linát, ám idővel egyre biztosabbá vált számukra, hogy nem oldódik meg a probléma.

Liu Shaolin Sándor megjegyezte, a szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra – nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára –, valamint fájlalják, hogy az MOKSZ „eltitkolta” előlük, hogy Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötött, olyat, amely nem tart a következő olimpiáig.

Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk, okkal vetődött fel bennünk, miként tudjuk így hozni az újabb sikereket, hogyan tervezzünk így Milánóig. Továbbra is a világ legjobbjai akarunk lenni, ám a kialakult helyzetben úgy éreztük, a céljaink eléréséhez itthon már nincsenek biztosítva a feltételek. Mi mindig a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, és úgy láttuk, erre csak akkor van lehetőségünk a jövőben, ha országot váltunk” – mondta Liu Shaolin Sándor.

Csang Csing Lina öleli a pekingi olimpiát megnyerő Liu Shaoangot (MTI/Kovács Tamás)

A testvérpárnak az országváltáshoz ki kell fizetni a szövetséggel kötött szerződés értelmében a szervezet felé fennálló tartozását, Liu Shaoin Sándor elmondta, még nem tudják, hol folytatják pályafutásukat, vagyis nincs olyan ország, amelyik rendezné ezeket a költségeket. Ugyanakkor a bizonytalanság miatt úgy döntöttek öccsével, hogy ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor ők maguk állják, bár nem tartják jogosnak az MOKSZ követelését.

„A szerződésünk a szövetséggel márciusi 31-én lejárt, azóta nem terheltük a költségvetését semmivel. Az említett költségek akkor keletkeztek, amikor mi azért küzdöttünk, hogy minél több érmet szerezzünk Magyarországnak a világversenyeken” – indokolta Liu Shaoang, hogy miért nem értenek egyet a követeléssel.

„A rövidpályás gyorskorcsolyázás nemzetközi történetében sincs példa hasonlóra” – tette hozzá Liu Shaolin Sándor.

Az egyaránt olimpiai, világ- es Európa-bajnok gyorskorcsolyázók augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre. Az országváltási kérelmükről múlt kedden adott először tájékoztatást az MOKSZ.

Liu Shaolin Sándor (jobbra) és Liu Shaoang (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

„Mi mindent megtettünk azért, hogy minél sikeresebb legyen a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás, és nem is felejtjük el sohasem ezeket az éveket, mindig jó érzésekkel gondolunk majd vissza erre az időszakra. Éppen emiatt is vállaljuk a szövetség által felvetett költségek visszafizetését, ha ez a döntés születik, ám mert nem kis összegről van szó, időre van szükségünk ahhoz, hogy maradéktalanul meg is tegyük” – mondta Liu Shaolin Sándor.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor a 2018-as, phjongcshangi olimpián a váltóval nyert ötkarikás aranya mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Országváltást kezdeményeztek a Liu testvérek
Az olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.
Téli Sportok
A Liu-testvérek bejelentették, a magyar válogatottat elhagyó felfedezőjükkel folytatják felkészülésüket
Július közepén a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség közleményt adott ki, hogy tíz év után távozik a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői posztjáról Csang Csing Lina. Hétfőn a sportág két legeredményesebb alakja, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Instagram-oldalán osztotta meg döntését, hogy az őket egykor felfedező edzővel együtt folytatják felkészülésüket.
Téli Sportok