Musorujsag
Élő Eredmények

Bánhidi Ákos: Liuék távozása egyrészt veszteség, másrészt lehetőség

Bánhidi Ákos: Liuék távozása egyrészt veszteség, másrészt lehetőség

MTI
Bánhidi Ákos, a magyar válogatott szakmai vezetője elégedetten értékelte a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak a vasárnap zárult a világkupa-sorozatban nyújtott teljesítményét.

„Egyéniben Jászapáti Petra a legfőbb várományos dobogós helyekre. Csapatban pedig a nők nagyon erősen ott vannak a legjobbak között, amit a két vk-érem és az Eb-ezüst is mutat. Nagy öröm volt a férfi váltó vk-bronza Drezdában, mert olyan korcsolyázók alkotják a stafétát, akik épphogy szerephez juthattak az elmúlt időszakban” – fogalmazott az M1 aktuális csatornának a szakember, aki szerint az ilyen eredmény erősíti a csapat kohézióját, illetve mindenkinek hitet ad.

Bánhidi rávilágított arra, hogy a két világsztár, az egyformán olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor folyamatban lévő országváltása egyrészt veszteség, másrészt a mostani versenyzőknek kinyílik olyan ajtó, amelyen átlépve már nekik kell bizonyítani bizonyos helyzetekben.

„Ez összehúzza őket, ennek az eredménye a vk-bronz. Az első és legfontosabb az esetükben, hogy lépést tudjanak tartani a riválisokkal, képesek legyenek tartani a tempót, hogy az első hibát kihasználhassák. Ezután a következő lépés megoldást keresni az utolsó két körre” – mondta az újjáalakult férfi váltóról Bánhidi.

A szakember a női válogatott irányítását átvevő brit Nicholas Goochról úgy nyilatkozott, hogy nagyszerű ember és személyiség, emellett kiváló edző is.

„Annyi különbség biztos van Csang Csing Lina kemény, ázsiai követelményrendszerből érkező kommunikációjához képest, hogy a kapcsolattartásban az európai hangvétel könnyebbé teszi a lányok helyzetét. Gooch legalább olyan kemény edzéseket vezet, de kommunikációban jobban kipárnázott utakon jut el a hölgyek lelkéhez és fejéhez” – mondta Bánhidi.

A március 10. és 12. között esedékes szöuli vb kapcsán azt fejtette ki, hogy „mind fejben, mind fizikálisan hulla fáradt csapat érkezett haza” a vk-sorozat után, ezért a következő két és fél hétben olyan edzéseket tartanak, amelyek a meglévő tartalékokat erősítik, illetve pszichésen és fizikálisan újra friss állapotba hozzák a versenyzőket.

A csapat összetételét illetően szerinte legfeljebb az ötödik emberek személye lehet kérdéses, például a férfiaknál megemlítette, hogy Jászapáti Péter felépült a sérüléséből és jó formában van, ezért előfordulhat, hogy válogatót tartanak majd.

A vk-sorozat hat állomásából az első kettőt kihagyta a magyar válogatott, amely a női váltó vasárnapi ezüstje mellett így is gyűjtött három bronzérmet a férfi és a női váltó, valamint Jászapáti Petra révén.

Borítókép: Debrecen, 2020. január 23. Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője a csapat edzésén a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak