Turner Yvonne is bekerült a női kosárválogatott keretébe

Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn az M4 Sport kosárlabda magazinjában hirdette ki az Eb-selejtező sorsdöntő novemberi mérkőzéseire készülő nemzeti csapat keretét.


A legfontosabb hír, hogy a magyar útlevéllel rendelkező, 2016-ban honosított soproni irányító, Turner Yvonne első alkalommal tagja a keretnek, amelyben több meglepetést is találunk.

A női kosárlabda-válogatott játékoskerete
Studer Ágnes – KSC Szekszárd
Yvonne Turner – Sopron Basket
Raksányi Krisztina – CMB CARGO UNI Győr
Gereben Lívia – KSC Szekszárd
Dubei Debóra – Sopron Basket
Simon Zsófia – PEAC-Pécs
Nagy Dóra – CMB CARGO UNI Győr
Katona Szidónia – Aluinvent DVTK
Török Ágnes – CMB CARGO UNI Győr
Varga Zsófia – CMB CARGO UNI Győr
Hegedűs-Őri Györgyi – ZTE NKK
Krivacsevics Tijana – Bottaspor Adana
Kiss Virág – KSC Szekszárd
Barnai Judit – PEAC-Pécs
Határ Bernadett – Sopron Basket

Yvonne Turner  (fotó: MTI/Krizsán Csaba) Yvonne Turner
(fotó: MTI/Krizsán Csaba)Székely Norbert azzal indokolta Goree Cyesha kihagyását és Turner Yvonne beválogatását, hogy ezúttal a magas posztokon jól állnak, így egy más típusú játékosra volt szüksége.

„Nagyon fontos a csapategység, ebben a tekintetben is beleillik a képbe [Turner Yvonne], de szakmai indokok döntöttek: a magas posztokon most jobban állunk mint egy, kettő vagy három évvel ezelőtt. Most lehet betenni egy olyan játékost a rendszerbe, aki szintet tud emelni, különösen mezőnyposzton.”

„Turner Yvonne-nal és Courtney Vandersloottal is egyeztetéseken vagyunk túl, számunkra az derült ki, hogy Yvonne itt akar elenni és nemcsak most, hanem a következő évben is és amennyiben kijutunk az Európa-bajnokságra, akkor is.”

(fotó: MTI/ Földi Imre) (fotó: MTI/ Földi Imre)„Nem szabad elfeledkeznünk Határ Betti szerepéről, aki komoly előrelépést tett az elmúlt hónapokban, ezért egy stabil pontot jelent, a fiatalok felépítése mellett ez a centersor éppen elég lesz arra, hogy a következő években ezzel tervezzünk.”

A keret visszatérői között olyan játékosokat találunk, mint Kiss Virág, Török Ágnes, Barnai Judit, Hegedűs-Őri Györgyi. Beválogatásukról, a keret frissítéséről Székely Norbert azt mondta:

„a nyáron elkezdtük a saját filozófiánkra formálni a keretet, hosszabb időt töltött együtt a válogatott, itt be lehetett kerülni a válogatott csapatba. Vannak, akinek ez sikerült, vannak, akik nem fiatalon kerültek be, Kiss Virág az U20-as válogatottban nyújtott olyan teljesítményt, amivel helyet követelt magának.”

„Ez a csapat játéktudásban és kohézióban is nagyon erős, ez a legfontosabb” – hangsúlyozta Székely Norbert.

A játékosok november 11-én találkoznak Székesfehérváron, ahol az MKOSZ edzőcsarnokában készülnek a két idegenbeli összecsapásra. A magyar együttes az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, november 16-án Albánia csapatával játszik, a zárónapon, november 21-én pedig a százszázalékos oroszok vendége lesz. Jelenleg a második helyen áll a csoportjában három győzelemmel és egy vereséggel úgy, hogy kétszer legyőzte a második helyre esélyes litván válogatottat.

Amennyiben Albániában sikerül a győzelem, a válogatott minden bizonnyal ott lesz a 2019-es, szerb-lett közös rendezésű kontinensviadalon, mivel a selejtezőcsoportok győztesei mellett a hat legjobb második is résztvevő lesz.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)A 2019-es szerb-lett közös rendezésű Európa-bajnokságot 16 csapat részvételével bonyolítják le, 14 együttes selejtező útján csatlakozhat a két házigazdához a nyolc, egyenként négycsapatos csoportból.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)