×

Bravúrgyőzelemmel zárta a vb-selejtezőt a férfi kosárlabda-válogatott

A továbbjutásról ugyan már lemaradt, de nagyszerű játékkal, 84–65-re legyőzte Horvátországot a magyar férfi kosárlabda-válogatott a világbajnoki selejtező utolsó fordulójában, Szombathelyen.


Eredmény:
Magyarország–Horvátország 84–65 (24–16, 24–17, 18–15, 18–17)
A magyar csapat pontszerzői: Vojvoda 21, Ferencz 17, Keller 14, Eilingsfeld 9, Jones 8, Perl 6, Benke 3, Filipovity 2, Horti 2, Váradi 2ccc

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak tudatában lépett pályára Szombathelyen, hogy már nincs esélye kijutni a szeptemberi, kínai vb-re. Ehhez ugyanis az utolsó két selejtezőjét meg kellett volna nyernie, ám pénteken 75-41-re kikapott Olaszországban.

A vb-ről szintén lemaradt horvátok novemberben 74-69-re megverték a magyarokat Eszéken. A „visszavágónak” a házigazdák számára annyi tétje maradt, hogy győzelem esetén előnyösebb kalapból várhatják majd a 2021-es - esetleg részben magyar rendezésű - Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.

Vojvoda Dávid és Ivkovics Sztojan a horvátok elleni vb-selejtezőn (Fotó: fiba.com) Vojvoda Dávid és Ivkovics Sztojan a horvátok elleni vb-selejtezőn (Fotó: fiba.com)


Az adriai gárda csak 2–0-ig vezetett az Arena Savariában, majd a hazaiak Vojvoda Dávid vezetésével nyolc ponttal elhúztak (21–13). Ez a különbség állandósult, majd a második negyedben a Monacóban légióskodó, honosított Jones Jarrod is elkapta a fonalat, Keller Ákos hatalmas zsákolásával pedig már 33–22 állt a nagyórán. Az ellenfél három percen át nem talált gyűrűbe, ezalatt a magyarok egy 9-0-ás rohammal még jobban megléptek, a nagyszünetben 48–33 volt az állás.

A folytatásban Vojvoda bedobta 17. pontját, s ekkor ugyanennyivel vezetett az Ivkovics-legénység (54–37), amit hangos „Ria, Ria, Hungária!” biztatással hálált meg a közönség. Nemsokára 21 pontra nőtt a különbség, így a zárószakaszra már nem maradtak izgalmak. A mezőny legjobbja a 21 pontos Vojvoda lett.

Képekben a magyar–horvát kosárlabda vb-selejtező

A selejtező első szakaszából a legutóbb Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott a kvalifikáció második szakaszába, amelyben a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jutott ki a Kína nyolc városában sorra kerülő világbajnokságra, azaz Litvánia, Olaszország és Lengyelország.

A válogatott a J csoport negyedikjeként hat-hat győzelemmel és vereséggel fejezte be a kétszakaszos világbajnoki selejtezősorozatot. A magyarok még sosem szerepeltek férfi vb-n.

A csoport további eredményei:
Litvánia-Olaszország 86-73
Lengyelország-Hollandia 85-76

A végeredmény: 1. Litvánia 23 pont, 2. Olaszország 20, 3. Lengyelország 20, 4. Magyarország 18, 5. Horvátország 16, 6. Hollandia 15