Meglepné Európát a női kosárválogatott

A csoportmérkőzéseit Nisben vívó magyar válogatott elsősorban meglepetést akar okozni a csütörtökön Szerbiában és Lettországban elrajtoló, 37. női kosárlabda Európa-bajnokságon.

„Az erőviszonyok alapján az is nagy szó, hogy kijutottunk az Eb-re, de nem lehetünk elégedettek ennyivel. Próbálunk meglepetést okozni, Európa számára ugyanis meglepetés lenne, hogy továbbjutnánk a csoportból” – kezdte elemzését az MTI-nek Székely Norbert szövetségi kapitány, kifejtve, hogy a fiatal magyar csapat mindenekelőtt az egységességében bízhat Nisben.

A szakvezető hangsúlyozta, az Eb-keret az eredményesség és a következő évek építése jegyében állt össze.

„A felkészülés során szinte kizárólag erősebb ellenfelekkel találkoztunk, mi jelenleg a világranglista 50. helyén állunk, a pénteken és szombaton bennünket legyőző fehéroroszok pedig például a tizenharmadikok” – tette hozzá Székely Norbert.

Székely Norbert pihenőt is beiktat a felkészülésbe, hogy ne fásuljanak bele a fizikai munkába a játékosok (Fotó: bb1.hu) Székely Norbert szövetségi kapitány szeretne meglepetést okozni csapatával (Fotó: bb1.hu)A válogatott hét felkészülési meccsből csak egyet nyert meg, a prágai négyes tornán a bosnyákok ellen.

A szerbiai Európa-bajnokságon a magyar válogatott csütörtökön a szlovénokkal, pénteken az olaszokkal, vasárnap pedig a törökökkel találkozik Nisben.

A C csoport győztese – legnagyobb eséllyel Törökország – közvetlenül bejut az Eb negyeddöntőjébe, a második és harmadik csapat pedig jövő kedden nyolcaddöntőt vívhat Belgrádban. A kvartett utolsó helyén végzett válogatott viszont befejezi a szereplését.

A nemzeti együttes két éve, a csehországi Eb-n egy győzelemmel és három vereséggel a nyolcaddöntőig jutott, és a 12. helyen zárt.

A csütörtökön kezdődő női kosárlabda Európa-bajnokság műsora: 

A C csoport menetrendje (Nis):

június 27.:

Magyarország-Szlovénia 16.00

Törökország-Olaszország 18.30

június 28.:

Szlovénia-Törökország 16.00

Magyarország-Olaszország 18.30

június 30.:

Magyarország-Törökország 16.00

Olaszország-Szlovénia 18.30

A többi csoport beosztása:

A csoport (Riga):

Ukrajna, Nagy-Britannia, Lettország, Spanyolország

B csoport (Riga):

Svédország, Franciaország, Csehország, Montenegró

D csoport (Nagybecskerek):

Fehéroroszország, Oroszország, Szerbia, Belgium

A csoportgyőztes közvetlenül bejut a negyeddöntőbe, a második és harmadik csapatok nyolcaddöntőt vívnak a másik csoport harmadikjával és másodikjával, míg a negyedik együttes befejezi szereplését.

Az A és B csoport nyolcaddöntőit július 1-jén Rigában, míg a C és D kvartettéit másnap Belgrádban rendezik, majd a negyeddöntőktől már csak a belgrádi Stark Arena lesz a helyszín. Az Eb utolsó szakasza július 4-én rajtol el a negyeddöntőkkel, az elődöntőt 6-án, a bronzmérkőzést és a döntőt pedig 7-én rendezik.

A magyar válogatott stábja:

Szövetségi kapitány: Székely Norbert

Edzők: Iványi Dalma, Mészárosné Kovács Andrea, Cziczás László

Gyúró: Burdi Szabolcs

Erőnléti edző: Horváth Szabolcs

Keretorvos: Kovács Ignác 

Csapatvezető: Ivkovicsné Béres Tímea 

Technikai vezető: Plézer Gábor

A bő keret:

Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata), Studer Ágnes (KSC Szekszárd), Pusztai Petra (ZTE NKK), Raksányi Krisztina (CMB CARGO UNI Győr), Turner Yvonne (Sopron Basket), Lelik Réka (NKE-FCSM Csata), Dubei Debóra (Sopron Basket), Varga Zsófia (CMB CARGO UNI Győr), Zele Dorina (Aluinvent DVTK), Kiss Virág (KSC Szekszárd), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horti Dóra (ZTE NKK)