Musorujsag
Élő Eredmények

Turner beépítése kulcsfontosságú a kosárlabda-válogatottnál

MTI
A kapitány szerint a honosított amerikai kosaras képességeire és nemzetközi rutinjára építeni kell a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokságon.
Székely Norbert pihenőt is beiktat a felkészülésbe, hogy ne fásuljanak bele a fizikai munkába a játékosok (Fotó: bb1.hu) Székely Norbert  (Fotó: bb1.hu)

Kulcskérdés lesz Yvonne Turner beépítése Székely Norbert szövetségi kapitány szerint, akinek együttese csütörtökön kezdi meg szereplését a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság nisi csoportjában. A magyar válogatott kedden délután érkezett meg repülővel Bécsből a dél-szerbiai városba, és a szakmai stáb este egyórás átmozgató edzést vezényelt a keretnek. Szerdán reggel 9 órakor már ismét a Cair Csarnokban gyakorolt a nemzeti együttes, és a másfél órás tréning végén Székely Norbert összegzést adott az MTI-nek az eddig látottakról.

„Pozitív a hangulat a csapatnál, amelyet tovább javított Yvonne érkezése. A felkészülés során azt szerettem volna látni, hogy nélküle is normális játékot játszunk, persze nagy szakmai hiba lett volna, ha nem így gondolkodunk” – jelentette ki a szakvezető Turnerről, aki szombaton csatlakozott a kerethez. – „Három edzés alapján nem lehet Turnert tökéletesen beilleszteni, nehéz őt a teljes repertoárból felkészíteni, ugyanakkor biztos, hogy az ő képességeire és nemzetközi rutinjára építeni kell. Emberileg nagyon gyorsan beilleszkedett a társaságba, részben mert novemberben már töltött velünk időt, de ha szakmailag látnám előre, hogy miként épül be a csapatba, akkor rögtön kérném a felvételemet a delphoi jósdába” – tette hozzá tréfásan a honosított Turnerről, aki az idén az orosz Orenburgba szerződött a Soprontól, mellyel három magyar bajnoki cím mellett tavaly ezüstérmes, idén pedig negyedik lett az Euroligában.

A szlovénok elleni Eb-nyitómeccsről Székely Norbert kifejtette, az eddigi információk, videofelvételek alapján talán a csütörtöki ellenfél a legverhetőbb a C csoportban.

„A második helyre az olaszokat tenném, a legerősebbnek pedig a törökök tűnnek, hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy az Eb legkiegyensúlyozottabb csoportjába kerültünk. A szlovénoknál olyan euroligás játékosok vannak, akik meghatározóak a saját klubjukban. Eva Lisec remek szezont futott az olasz Schióval, Teja Oblak Euroliga-bronzérmes lett az USK Prahával a soproni négyes döntőben, Nika Baric pedig hosszú évek óta az Euroliga-bajnok orosz Jekatyerinburgot erősíti. A magyarok ha kisebb súllyal is, de szintén szereplői az Euroligának, tudják, hogy mire készülhetnek, és profi módon gondolkodnak” – vélekedett a szövetségi kapitány.

„Remélem, az első meccsen megmutatjuk, hogy mi szélesebb rotációban tudunk gondolkodni, és ha a kispadról érkezik elég pont és energia, akkor jó meccset tudunk játszani a szlovénokkal” – mondta még a magyarok nyitómérkőzéséről, amely csütörtökön 16 órakor kezdődik Nisben.

További tartalmak