Az Eb-negyeddöntőben búcsúztak a 3x3-as magyar kosárválogatottak

A magyar férfi válogatott 21-9-re kikapott Litvániától vasárnap a debreceni 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A világbajnoki ezüstérmes női csapat hosszabbítás után 21-20-ra kapott ki a spanyoloktól, így szintén a negyeddöntőben búcsúzott.

Ivosev Tamás és Demeter Attila, valamint Aurelijus Pukelis, a litván válogatott játékosa a férfi kosárlabda 3x3-as Európa-bajnokság negyeddöntéjében játszott Magyarország - Litvánia mérkőzésén a debreceni Kossuth téren 2019. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) Ivosev Tamás és Demeter Attila, valamint Aurelijus Pukelis, a litván válogatott játékosa a férfi kosárlabda 3x3-as Európa-bajnokság negyeddöntéjében játszott Magyarország - Litvánia mérkőzésén a debreceni Kossuth téren 2019. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)A férfiak a szombati csoportkörben 21-15-ös vereséget szenvedtek az oroszoktól, majd kellemes meglepetésre 22-15-re verték a franciákat, így csoportmásodikként bejutottak a negyeddöntőbe.

A Nagytemplom előtt felépített alkalmi pálya körül a nagy hőség ellenére vasárnap is több százan buzdították a nemzeti csapatot. A Demeter Attila, Halász Ákos, Ivosev Tamás, Mohácsi Máté összeállítású gárda 3-3-ig állta a sarat az esélyesebb litvánok ellen, ám néhány perccel később már 14-5 állt az eredményjelzőn. A rivális innentől már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, és 1 perc 10 másodperccel a rendes játékidő vége előtt elérte a 21 pontot, ezzel véget vetve a küzdelemnek.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány női együttese a pénteki csoportkörben előbb 17-16-ra verte a lengyeleket, majd 21-11-re legyőzte a címvédő franciákat, így csoportelsőként jutott be a negyeddöntőbe. A Theodorán Alexandra, Papp Klaudia, Goree Cyesha, Medgyessy Dóra alkotta válogatott két hónapja a vb-negyeddöntőben legyőzte a spanyolokat, akik a Nagytemplom előtt felépített alkalmi pályán már az ötödik másodpercben előnybe kerültek. Theodorán duplájával hamarosan a hazaiak vezettek, majd sokáig csak futottak az eredmény után. A nagyórán 2-7, majd 6-8 állt, aztán a debreceni születésű Medgyessy – a 2016-os Eb legjobbja – kétpontosával 10-10-nél egyenlítettek a magyarok. A kánikula ellenére is szép számú közönség nagy örömére Papp dupláival 17-14-re elhúzott a nemzeti csapat, majd 18-17-nél már csak három pontra volt a diadaltól. Sőt, a honosított Goree büntetőjével 19-17 lett az állás, 27 másodperccel a vége előtt azonban egyenlített az ellenfél (19-19).

A hosszabbításban Goree kosarával 20-19-re vezettek a magyarok, csakhogy Sandra Ygueravide Viana váratlan duplája megpecsételte a sorsukat, és a spanyolok jutottak az elődöntőbe.

Az olimpiai programban jövőre, Tokióban bemutatkozó 3x3-as kosárlabdában tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, melyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, amelyekért két pont jár. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.

A magyarok kilencedik helyezettként már nem juthatnak a legjobb három közé a november 1-jei világranglistán – ez a három gárda egyenes ágon kijut az olimpiára, csatlakozva a rendező japánokhoz. A fennmaradó négy kvótából hármat a márciusi kvalifikációs tornán osztanak ki – amelyen vb-ezüstérmesként a magyarok is ott lesznek –, egyet pedig az áprilisi, esélyegyenlőség jegyében sorra kerülő viadalon.

A kontinensviadalt a nőknél a franciák nyerték, akik hosszabbításban 14-12-re múlták felül a spanyolokat. A bronzérem a letteké lett, akik a helyosztón Hollandiát győzték le 17-13-ra.

A férfiaknál Szerbia 21-18-ra nyerte a Franciaország elleni finálét, míg a bronzmérkőzésen a litvánok ugyanilyen arányban verték a spanyolokat.