Musorujsag
Élő Eredmények

Budapesten rendezik a 3x3-as kosárlabda utolsó kvalifikációs tornáját

MTI
Jövő áprilisban Budapest ad otthont a 3x3-as kosárlabda utolsó olimpiai selejtezőtornájának.
Ivosev Tamás és Demeter Attila, valamint Aurelijus Pukelis, a litván válogatott játékosa a férfi kosárlabda 3×3-as Európa-bajnokság negyeddöntéjében a debreceni Kossuth téren (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A nemzetközi szövetség (FIBA) honlapjának beszámolója szerint Japánban, Ucunomijában jelentették be a tokiói ötkarikás játékokon már biztos résztvevő, nemenként négy csapatot, a márciusi indiai selejtezőtornán induló 20-20 válogatottat, valamint a záró kvalifikációs viadal mezőnyét.

A férfiaknál ranglistahelyezése alapján tokiói induló Szerbia, Oroszország, Kína, valamint a rendező Japán, míg a nőknél Oroszország és Kína mellett Mongólia és Románia.

Indiában a nőknél a világbajnoki ezüstérmes magyarok a hollandokkal, az észtekkel, a fehéroroszokkal és Srí Lanka válogatottjával kerültek egy ötösbe. A húsz résztvevő közül mindkét nemnél három csapat szerez indulási jogot a japán fővárosba.

Amennyiben Indiában nem jár sikerrel Károlyi Andrea együttese, egy hónappal később a budapesti hatcsapatos tornán is harcba szállhat az utolsó kvótáért, akárcsak a férfi válogatott, amely ugyancsak résztvevője a záró viadalnak.

A 3×3-as kosárlabdában – amely új számként szerepel a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, amelyet egyetlen palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, amelyekért két pont jár. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.

További tartalmak