Musorujsag
Élő Eredmények

Fájó vereséggel kezdte az Eb-selejtezőt a női kosárválogatott

mti
A magyar női kosárlabda-válogatott váratlan vereséget szenvedett a hollandoktól Amszterdamban a 2021-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának csütörtöki nyitányán.
A női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőire készülő magyar női kosárlabda-válogatott játékosai és a szakmai stáb Sopronban 2019. november 11-én (Fotó: MTI/Nyikos Péter)

H csoport, 1. forduló:
Hollandia-Magyarország 66-56 (11-19, 15-7, 24-20, 16-10)
A magyar pontszerzők: Turner 20, Határ 15, Studer 6, Dubei 5, Zele 4, Weninger 2, Barnai 2, Lelik 2

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese izgalmas utazás végén érkezett meg Hollandiába, ugyanis a repülőgépbe leszálláskor villám csapott, de mindenki sértetlenül megúszta a kalandot. A mintegy ezerfős Sporthallen Zuidben a magyarok már a nyitónegyedben nyolc ponttal elhúztak, ám a folytatásban hat perc alatt mindössze négy pontig jutottak, így az ellenfél – amely 1989-ben szerepelt legutóbb Eb-n – 23-23-nál kiegyenlített. A nagyszünetben 26-26 volt az állás, a nemzeti csapat legjobbja ekkor a honosított Turner Yvonne volt 9 ponttal.

Térfélcsere után egy 6-0-ás rohammal kezdtek a házigazdák, majd hamarosan már 37-29 állt a nagyórán, azaz a magyarok 15 perc alatt 10 pontot hoztak össze. Az utolsó játékrész 50-46-ról indult, és Határ Bernadették hét perc során ismét csak három pontot szereztek, ami megpecsételte a sorsukat.

Székely Norbert – aki a selejtező előtt a csoport esélyesének tartotta a magyar válogatottat – elsősorban a félidő előtti visszaesésről beszélt a találkozó után. „Az első negyedben főként a jó külső dobásainknak köszönhetően tartottunk előrébb, aztán amikor ezek nem mentek be, akkor a támadójáték, majd a védekezés is elromlott. Ez főként a harmadik negyedben volt szembetűnő. Így most különösen fontossá vált a vasárnapi meccs a szlovákok ellen, addig rendet kell tennünk a fejekben” – fejtette ki a szakvezető.

A válogatott vasárnap 20.30 órától Sopronban fogadja Szlovákiát a H jelű trióban. Jövő novemberben újabb két játéknap következik, majd a kvalifikáció 2021 februárjában zárul. A kilenc csoportgyőztes és az öt legjobb második jut ki a 16 csapatos Eb-re, amelynek a rendező jogán már tagja Spanyolország és Franciaország.

Az idei Eb-n a válogatott megnyerte első két meccsét Nisben, majd harmadik csoportmeccsén, a belgrádi negyeddöntőben és az alsóházi rájátszásban is alulmaradt. Így összességében két győzelemmel és három vereséggel a 7. helyen zárta az Eb-t, és mivel nem került az első hatba, már biztosan nem juthat ki a jövő évi, tokiói olimpiára.

További tartalmak