Musorujsag
Élő Eredmények

Ivkovics Sztojan nyáron újra kapitányjelölt lehet a kosárválogatottnál

Ivkovics Sztojan nyáron újra kapitányjelölt lehet a kosárválogatottnál

M4 Sport
Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabda Szövetség főtitkára az M4 Sport Kosárlabda magazinjában elárulta, nem látja akadályát, hogy ismét a felmondási idejét töltő Ivkovics Sztojant nevezzék ki a férfi válogatott élére.

A szerb származású szakember januárban önként döntött úgy, nyolc év után feláll a válogatott kispadjáról. A szövetség a szerződésével összeegyeztethetetlennek tartotta, hogy az év elejétől átvette a Kaposvár irányítását.

„A szerződéses kötelezettség nem rugalmas, mindkét félnek be kell tartania – emlékeztetett Bodnár– Ivkovics úgy döntött, a kaposvári munkáját mindenképp folytatni szeretné, ezért lemondott.”

Amit ugye a szövetség elfogadott, ugyanakkor a közeli Európa-bajnoki selejtezők miatt a felmondási idő alatt igényt tartott Ivkovicsra, aki – a kontinensbajnok Szlovénia ellen és Ukrajnában – két bravúros győzelmet aratott a csapattal. A játékosok jelezték, örülnének, ha maradna, de a kapitány kezdetben hajthatatlannak tűnt.

„Én nem leszek február után szövetségi kapitány” – nincs visszaút, állította még a mérkőzések előtt. A kosarasai szemében hogy is lehetne vezér, ha visszakozik – tette hozzá. Aztán a eufóriában már úgy beszélt, mint aki nyitott lehet a folytatásra, azt nyilatkozta, a kapcsolata továbbra sem romlott meg az elnökséggel

„Olyan eredményeket ért elmúlt időszakban a felnőtt férfi válogatott, illetve Ivkovics Sztojan, ami miatt természetesen a szövetség teljes mértékben elégedett volt a munkájával. Ezért szereti a közvélemény a válogatottat, ezekből a játékosokból, abból a válogatott keretből kihozza a maximumot. Ez egyértelmű. Azonban egy szerződést be kell tartani, és ahogy elhangzott, tudta is, hogy ez hiba volt. A jelenlegi szerződéses konstrukció ezért július végén véget ér” – erősítette meg a központi álláspontot Bodnár a stúdióban.

Leszögezte leendő kapitányt a jelenlegivel megegyező feltételekkel kívánja kiválasztani az MKOSZ. És a nyáron véget érhet Ivkovics kaposvári küldetése. A főtitkár nem is zárta ki, hogy akár folytatódhat is a közös munka.

„Nem tudok olyan körülményről, ami ezt megakadályozná” – mondta.

„A szövetségben nem volt kapitánykérdés. Nem kerestünk új kapitányt. Ha ez két vereség lett volna, akkor sem kezdeményeztük volna a szerződésbontást. Nyilván olyan megoldást szeretnénk a jövőre nézve is, ami legalább ennyire eredményes, de mind a megbízott, mind a megbízó olyan feltételeket tudnak kínálni, amit be is tudnak tartani.”

A konfliktusforrást megelőzendő továbbra is csak olyan edző kerülhet szóba, akinek nincs csapata a hazai élvonalban. Aki úgymond fölötte áll a teljes NB I-es mezőnynek, és gyanúsítgatások nélkül látogathat el bármikor, bármelyik együttes edzésére, vagy állíthatja össze keretét.

Bodnár szerint márciusban meg kell kezdeni a tárgyalásokat a jelöltekkel. A válogatott legközelebb novemberben lép pályára, Ausztria és Szlovénia vendégeként folytatja az Eb-selejtezőt.

 

A Kosárlabda magazinban elhangzott beszélgetést – melyben szóba kerül az Euroligából kieső Soporn Basket is, amely vállalva a következményeket a koronavírus miatt nem utazott el olaszországi meccsére – a videóra kattintva tekintheti meg.

További tartalmak