Musorujsag
Élő Eredmények

Ivkovics Sztojan: Szövetségi kapitány akarok lenni

Ivkovics Sztojan: Szövetségi kapitány akarok lenni

M4 Sport
A magyar kosárlabda-válogatott felmondási idejét töltő szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan szerint, nincs szükség tárgyalásra az ügyében, hanem szerződése lejártával meg kell hosszabbítani azt. Úgy érzi felelősséggel tartozik a játékosokért és az őt befogadó Magyarországért is.

Január végén robbant a hír, hogy Ivkovics távozik a magyar kosárlabda-válogatott éléről a februári Európa-bajnoki selejtezőket követően. A horvát-magyar szakember január elején jelentette be, hogy leül a Kaposvári KK kispadjára, noha az MKOSZ részéről a felnőtt szövetségi kapitányok alkalmazásának egyik feltétele az volt, hogy élvonalbeli klubnál nem végezhetnek szakmai munkát. A szövetség elfogadta a döntését, ugyanakkor a felmondási időben számít a munkájára.

A nemzeti csapat azóta túl van két rendkívül sikeres selejtezőn, előbb hazai pályán bravúros győzelmet aratott a címvédő szlovének ellen, majd három nappal később idegenben verte a szintén előrébb rangsorolt ukránokat, így nagyon kedvező helyzetből várja a selejtezők folytatását.

„Sosem mondtam, hogy rossz a viszony a szövetség és köztem. Ha jól emlékszem azt mondtam, hibáztam, hiszen egy szerződést nem tartottam be. De a házasságban is kritikus a hetedik év, nem?! Én úgy gondolom, hogy az elmúlt két selejtező adott egy választ. A játékosok a pályán adtak választ, nem is kell nyilatkozniuk, az érzelmeik mutatták, mit gondolnak. Eddig is százszázalék volt a hozzáállás, szerintem most volt százhúsz. Szinte köszönjük is az MKOSZ-nek, hiszen még jobban motiváltak minket. Vannak elnökségi tagok, akiket látni sem akarok, vannak akikkel családi viszonyban vagyok. Itt nem létezik fehér vagy fekete.”

A Kosárlabda Szövetség szeptemberben tárgyalja majd újra a kapitánykérdést, melyre Ivkovics Sztojan így reagált:

„Én nem nyitott vagyok a folytatásra, én szövetségi kapitány szeretnék maradni! Ha azt mondom, nyitott vagyok, az azt jelenti, hogy tárgyalni fogunk. Ezt nem kell tárgyalni. Úgy gondolom, eddig is sokat kaptam a játékosoktól, jobbá tettek engem. Felelősséggel tartozom értük, felelősséggel tartozom Magyarországért, amely befogadott engem. Nem kell tárgyalni, meg kell hosszabbítani a szerződést. Nem kell azt nézni, hogy a múltban mi volt rossz, legyünk bölcsek, nézzünk előre.”

A koronavírus-járvány terjedése miatt a kosárlabda bajnokságokat is bizonytalan időre felfüggesztették. A Kaposvár múlt héten, a hétközi fordulóban lejátszotta még mérkőzését a PVSK-VEOLIA csapata ellen, Sztojan Ivkovics együttese hazai pályán ugyan, de zárt kapuk mögött 86-73-as vereséget szenvedett.

„Szörnyű volt a meccs nézők nélkül. Látványsport vagyunk, de ez abszolút olyan volt, mint egy nyugdíjas találkozó, mint egy barátságos meccs – mondta a tréner a hétfői Kosárlabda magazinban. – Itt már nem a sport a fontos, hanem az emberi élet. Külön büszke vagyok a kosárlabdaklubok és az MKOSZ döntésére. Legalábbis idáig. Próbáljuk követni a kormány és az Operatív Törzs tanácsait, szabályait, mert nem fényes a helyzet a világon. Nem kell megijedni, nem kell pánikolni, csak felelősséget kell vállalni mindenkinek.”

A szakvezető megjegyezte, hatalmas volt az összefogás, nemcsak a klubok és a szövetség, hanem a fenntartó városok között is, külön kiemelte, nagyon bölcs döntés született.

„Mindenki fegyelmezett körülöttünk, de nekünk, embereknek is annak kell lennünk. Meg kell érteni azt, hogy ez nem játék. Ez nem meccs. Itt nem látjuk az ellenfelet, ami engem nagyon zavar, nem tudok visszaütni. Alattomos. És alattomosok ellen csak úgy tudsz harcolni, ha maximálisan koncentrálsz, ha jól felkészültél és nagyon türelmes vagy. Legyen mindenkinek ez az út.”

Hogy mikor indulhatnak újra a bajnokságok, bizonytalan, ahogyan az is, mi legyen, töröljék-e az egész szezont vagy a jelenlegi állás szerint hirdessenek bajnokot. A szövetség kedden ül össze, hogy meghozza döntését, azonban nagyon nehéz feladat vár a vezetőségre.

„Én úgy gondolom, nagyon sok légiós hazaindult, csak senki nem mondja hangosan – árulta el a kapitány, hozzátette ez érthető is, hiszen minden csarnok hetekre zárva van, nem tudnak edzeni sem. – Mondom még egyszer, alattomos az ellenség. Le kell győzni. Csak akkor tudjuk megvédeni magunkat és a körülöttünk élőket, ha betartjuk a szabályokat és hazaengedjük az embereket, mert az otthon az egyetlen hely, ahol biztonságban vagyunk.”

A kapitány azt is hozzáfűzte, az emberek védelmének kell az elsőnek lenni, nincs mit mérlegelni: „Itt úgy kell hozni a döntéseket, mintha a saját gyerekeikről lenne szó. Nem kérdés, hogy mi a helyes. A játékosoknak is vannak nagyszüleik, szüleik. Remélem értik az emberek, mit szeretnék mondani.”

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva tekintheti meg:

További tartalmak