×

Rátgéber Lászlót a legjobb Euroliga-edzők közé sorolja a FIBA

Rátgéber László is felkerült arra a listára, amelyet a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) munkatársai állítottak össze a női Euroliga legjobb edzőiről.

Kosárlabda-Rátgéber László, a pécsiek edzője 750. tétmérkőzésén Pécs, 2008. január 28. Rátgéber László, a MiZo Pécs 2010 női kosárlabdacsapat vezetőedzője az irodájában. Ritka jubileumot ünnepelt január 27-én este a Cegléd elleni mérkőzésen Rátgéber László, a pécsiek mestere. Közel tizenöt év alatt ez volt a 750. tétmérkőzése, amelyből az általa vezetett pécsi csapat 596-szor győzött. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
A wbasket.hu portál tájékoztatása szerint a szakértők a sorozat négyes döntőjébe jutott trénereket gyűjtötték össze. A rangsort toronymagasan a 2003 és 2006 között Sopronban dolgozó szlovák Natalia Hejkova vezeti, aki csapataival 11 alkalommal szerepelt a Final Fourban. Ötször jutott fináléba, és mind az öt alkalommal elhódította a trófeát: kétszer a Ruzomberokot, kétszer a Szpartak Moszkvát és egyszer az USK Prahát vezette a csúcsra.

A hetedik helyen áll Roberto Iniguez, aki kétszer vitte be az Euroliga legjobb négy gárdája közé a Sopront.

2018-ban a spanyol szakember döntőbe vezette a magyar együttest. Iniguez 2012-ben a spanyol Valenciával megnyerte a sorozatot, majd Sopronba érkezéséig kétszer vívott finálét a török Fenerbahce és egyszer az orosz Orenburg alakulatával.

Bekerült a FIBA összeállításába a 11. helyen Rátgéber László is, az egyetlen magyar Euroliga-győztes szakvezető, aki 2009-ben a Szpartak Moszkvával ért fel a csúcsra a sorozatban. Ezen felül a pécsi együttest háromszor vezette a legjobb négy közé az Euroligában.