×

A golf és a horgászat a sláger az orlandói NBA-buborékban

Egyelőre minden a tervek szerint halad az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) folytatását illetően: a 22 érintett csapat játékosai már az orlandói Disney Worldben készülnek a július 30-i újrakezdésre.

Az amerikai sajtóban „buboréknak” elkeresztelt orlandói bázison zavartalanul zajlik az együttesek felkészülése, a játékosok és stábtagok pedig a szabadidejükben is el tudják foglalni magukat: a szórakoztatóipari központban jobbára golfozással, horgászással, hajózással, bowlingozással, illetve sétával ütik el az időt.

„Megpróbáljuk élni az életünket, a lehető legjobb Disney-életet” – fogalmazott a helyzettel kapcsolatban Doc Rivers, a Los Angeles Clippers vezetőedzője.

A csapatok az évnek ezen szakaszában már pihenni szoktak, most azonban mindenkinek a családjától távol kell lennie adott esetben hosszú hónapokig, ráadásul több együttes is küzd azzal, hogy meghatározó emberei hiányoznak a pandémia miatt. Emellett a területen rengeteg a maszkos-köpenyes orvos, akik folyamatosan tesztelik a játékosokat, stábtagokat.

Ennek ellenére a gárdák igyekeznek jó hangulatúvá varázsolni az elszigeteltségben töltött napokat, a Denver Nuggets például egy napot medencében végezhető edzésekkel töltött, ezzel is csökkentve az egyhangúságot.

A helyszín is próbálja a lehető legjobb körülményeket biztosítani, ennek részeként szombattól például megnyitnak egy újabb, csak az NBA-szereplőknek fenntartott golfpályát. A kiszivárgott hírek szerint még azok a játékosok is elkezdték megtanulni a játékot, akik korábban sosem golfoztak.

„Jót tesz, hogy a szabadidőmben másra gondolok, nem a kosárlabdával foglalkozom” – fogalmazott ennek kapcsán a Miami szlovén légiósa, Goran Dragic, akinek családja hazatért Európába.

Ami az étkezéseket illeti, a beköltözés után nem mindenki volt megelégedve az ételek minőségével, ám azóta sokat javult a helyzet. Mindegyik csapatnak van saját étkezője, a menüsort a gárdák szakmai stábjával együttműködésben dietetikusok állítják össze. Ha valaki így sem talál megfelelő étket, az - a szigorú előírások betartása mellett - rendelhet is. A karanténban lévőknek pedig naponta háromszor az ajtójuk előtt hagyják a fogásokat, ők is több étel közül válogathatnak.

„Ha azt kérdezik, ötcsillagos étteremhez hasonló-e a kiszolgálás, a válasz: nem. Ha azonban az a kérdés, jó és élvezhető ételeket kapunk-e, a válasz: igen” – mondta Alvin Gentry, a New Orleans Pelicans vezetőedzője, aki kiemelte, biológiailag lebomló tányérokból, egyszer használatos evőeszközökkel étkeznek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

Az NBA egy okostelefonos applikációt is kifejlesztett a „buborékban” élőknek. Ebben szinte minden egy helyen elérhető: az ételrendelés mellett extra edzésidőt lehet foglalni, jelenteni lehet az egészségügyi szabályok esetleges megsértését, el lehet érni a mentális egészség megőrzése érdekében nyújtott szolgáltatásokat, illetve akár a novemberi elnökválasztásra is be lehet regisztrálni.

„Én például elhoztam a biciklimet is, igaz, még nem használtam. De jó tudni, hogy bármikor megtehetem” – utalt a kikapcsolódás egy másik formájára Doc Rivers.

A liga vezetősége kedden közölte, hogy az elvégzett 322 koronavírusteszt mindössze 0,6 százaléka lett pozitív Orlandóban.

A márciusban félbeszakadt bajnokság a tervek szerint július 30-án folytatódik zárt kapuk mögött, minden csapat nyolc mérkőzést játszik még az alapszakaszból, és aztán indul a rájátszás.