×

Székely Norbert: Kiürültünk, teljesen újra kellett terveznünk

A magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a sérülések és koronavírus által sújtott csapatnak teljes újratervezésen kellett átesnie a hollandok elleni, szombati Európa-bajnoki selejtező előtt. A nemzeti együttes ötpontos vereséget szenvedett az amszterdami buborékban rendezett meccsen, Székely Norbert ugyanakkor a második félidőben nyújtott teljesítménnyel elégedett volt.


A kapitány több kerettagra, köztük több kezdőjátékosra sem számíthatott sérülés vagy vírusfertőzés miatt. „A kezdő ötösből esett ki Európa egyik legjobb centere, Határ Bernadett és a magyar bajnokság legjobb irányítója, Studer Ágnes. Yvonne Turner még februárban sérült meg, továbbá Dombai Réka és Weninger Virág is kidőlt. Gyakorlatilag kiürültünk, ebből kellett teljesen újraterveznünk” – fogalmazott Székely Norbert az M4 Sport Kosárlabda magazinjában.

Ráadásul Zele Dorinát „gyakorlatilag a buszról szedték le a szervezők”, mert a meccs előtt másfél órával érkezett meg a pozitív koronavírustesztje.

Az előzményekhez hozzátartozik még, hogy ez a találkozó a tavaly novemberi, szintén Amszterdamban játszott mérkőzés visszavágója volt, tehát eredetileg Magyarországon kellett volna lejátszani, a nemzetközi szövetség azonban a hollandoknak ítélte oda a buborékos tornarendezés jogát.

Székely Norbert elmondta, a kedvezőtlen előjelek ellenére igyekeztek maximálisan felkészülni a fontos Eb-selejtezőre. Arra számítottak, hogy a remek csapatot alkotó hollandok erősen fognak kezdeni, ugyanakkor várható volt, hogy a végére elfáradnak. „Tudtuk, hogy nekünk kitartóan és pontosan kell ahhoz védekeznünk, hogy esélyünk legyen a második félidőben. Tudtuk, hogy fiatal csapatunk van, amely mindent meg fog tenni ugyan, de nem tökéletes.”

Az első félidőben húsz ponttal is elhúzott a holland csapat, Székely Norbert szerint az is meglátszott a csapaton, hogy előtte nem játszott mérkőzést. "Keresgettük egymást, próbáltuk azokat a játékkapcsolatokat, amiket a pár napos összetartás alatt felépítettünk, megérezni. A csapat odatette magát, küzdött, hajtott, de nem voltak olyan pontosan végrehajtott védekezések és támadások, amik segítettek volna abban minket, hogy kisebb legyen a különbség” – mondta a kapitány, aki hozzátette, a hiányzók miatt több olyan fiatalt is kezdőként kellett pályára küldenie, akiknek még időre lett volna szükségük ehhez, de „ez a covidos időszak most mindent átírt”.

A második félidőben sikerült felzárkózni, sőt, a vezetést is átvette a magyar válogatott, a házigazdák azonban jobban jöttek ki a hajrából. Székely Norbert elmondta, a taktikai repertoáron nem változtatott a nagyszünetben a szakmai stáb, mert érezték, hogy hosszú távon sikeres lehet az, amit a mérkőzés előtt elterveztek, mindössze bizonyos kulcsmomentumokra hívták fel a játékosok figyelmét, mint például a lepattanók és a hollandok labdamozgatása, továbbá igyekeztek még jobban felpörgetni a csapatot. „A második félidőben egyértelműen jobb arcát mutatta a csapat” – vélekedett a szövetségi kapitány.

A selejtezők egy februári buborékban fejeződnek be – a magyarok a szlovákokkal csapnak majd össze –, a kilenc csoportból a győztesek és az öt legjobb második jut ki a jövő júniusi Európa-bajnokságra, amelynek a spanyolországi Valencia és a franciaországi Strasbourg ad otthont. A két házigazda válogatott automatikusan résztvevője az Eb-nek.

A H csoport állása:
1. Hollandia 5 pont
2. Magyarország 4
3. Szlovákia 3