×

Elmaradnak a férfi kosárválogatott selejtezői

A koronavírus-fertőzések miatt elhalasztották a szlovéniai buborékot elhagyni kényszerülő magyar férfi kosárlabda-válogatott szombatra és hétfőre kiírt Európa-bajnoki selejtezőit.

A magyar szövetség az M4 Sportnak megerősítette, majd hivatalosan is közölte, hogy a nemzeti csapat nem játssza le a két találkozót, amelyeket várhatóan a következő, februári buborékban pótol majd. Így akkor kettő helyett négy meccset kell megvívnia majd.

A nap folyamán az MKOSZ még azt jelentette be, hogy váratlan fordulatot vett a szerdán pozitív tesztet produkáló két játékos, Tóth Norbert és Pongó Máté ügye Szlovéniában. A szerda este elvégzett teszt ugyanis immár negatív eredményt hozott, azaz mégis lett volna esély a szereplésükre szombaton, ehhez még egy negatív tesztet kellett volna produkálniuk.

Délután aztán az APA osztrák hírügynökség közölte, hogy a fertőzések miatt a magyarok nem léphetnek pályára az osztrákok ellen szombaton, és a tervek szerint vasárnap Szlovénia-Ausztria meccsre kerül sor a Ljubljanában. Ezt a lehetőséget a nemzetközi szövetség vetette fel a két csapatnak. Az osztrákok támogatják az ötletet annak ellenére, hogy hétfőn már az ukránokkal csapnak össze ugyanott.

Nem sokkal később az MKOSZ a honlapján is bejelentette a rossz hírt, mely szerint a válogatottnak el kell hagynia a ljubljanai buborékot, és a most esedékes két mérkőzését februárban pótolja. Így akkor kettő helyett négy meccset kell megvívnia majd.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornának elmondta, szerinte sportszerű döntést hozott a FIBA.
„Bízunk a magyar orvostudományban, és nem hisszük, hogy ők hibáztak volna. Minden szabályt betartottunk, és abban sem hiszek, hogy összeesküvés áldozatai lennénk. Az érintett játékosok hazautaztak, kevesen maradtunk, nagyon sújtott bennünket a járvány, és korrekt volt a FIBA, amikor a halasztás mellett döntött” – jelentette ki a szakvezető, hozzátéve, ez egyben komoly sportdiplomáciai siker az MKOSZ számára.

Az elmúlt napokban öt magyar játékos – Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek –, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

A két győzelemmel csoportelső magyarok szombaton Ausztria legjobbjaival, hétfőn pedig a házigazdákkal találkoztak volna.