Musorujsag
Élő Eredmények

Ukrajna simán verte a megfiatalított kosárválogatottat a záró Eb-selejtezőn

Ukrajna simán verte a megfiatalított kosárválogatottat a záró Eb-selejtezőn

mti
A kijutását már biztosító magyar férfi kosárlabda-válogatott 97-63-ra kikapott a házigazda ukránoktól hétfőn az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornájának tét nélküli zárómérkőzésén.

Eb-selejtező, F csoport (Kijev), 6. forduló:
Magyarország–Ukrajna 63–97 (20–24, 14–26, 11–27, 18–20)
A magyar pontszerzők: Filipovity 17, Perl 10, Pongó Máté 7, Pongó Marcell 6, Keller 6, Vojvoda 4, Karahodzsics 4, Szabó 2, Lukács 2, Fazekas 2, Somogyi 2, Horti 1

A legutóbbi, 2017-es Eb-n 15. magyarok négy meccsre érkeztek Ukrajnába, és a második során, az osztrákok pénteki legyőzésével biztosították helyüket a jövő szeptemberi Eb-n. Azóta már csak tét nélküli találkozókra került sor Kijevben, illetve a 4/1-es győzelmi mérleggel álló nemzeti csapat számára annyi jelentősége maradt az utolsó csatának, hogy siker esetén csoportgyőztesként zárhatott.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a hétfői összecsapás előtt – melyre szurkolókat is beengedtek – közölte, hogy Váradi Benedek, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Eilingsfeld János nem lép pályára, helyettük pedig a fiataloknak szavaz bizalmat. Így került a 12 fős meccskeretbe Lukács Norbert, Fazekas Máté és Somogyi Ádám.

Az egy éve Zaporizzsjában az ukránokat 62-60-ra verő magyarok hétfőn 14-6-tal nyitottak, főként a nemrég a Pesaróval Olasz Kupa-ezüstérmes Filipovity Márkó révén. A hazaiak azonban 14-14-nél egyenlítettek, és az első negyed végén már 24-20-ra vezettek. A folytatásban visszaesett a nemzeti csapat, hat perc alatt csak négy pontot hozott össze, ezalatt az ukránok 16 ponttal elhúztak, a félidőben 34-50 volt az állás.

(MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Térfélcsere után eldőlt a meccs, a magyarok öt perc alatt mindössze négy pontot szereztek, az ellenfél pedig húsz pontra növelte a különbséget. Mínusz 26-nál már nem maradtak nyitott kérdések és különösebb izgalmak sem, a házigazdák könnyed győzelmet arattak, és megnyerték az F csoportot.

Ivkovics Sztojan az M4 Sportnak adott nyilatkozatában kiemelte, a kitűzött célt elérte a válogatott. „Most az a legfontosabb, hogy kinn vagyunk az Eb-n, büszke vagyok erre, és elégedett vagyok a hozzáállással. Összeállt a kép, megvan az Eb-re a vázunk, amely jobb, mint legutóbb Romániában volt. Mindezt pedig úgy értük el, hogy a hat meccsből csak egyet játszottunk otthon. A kijutás kiharcolása után az volt a célunk, hogy megnézzük, a magyar bajnokságban szereplő U23-asok mennyire vannak felkészülve, és nagyon szépen játszottak. Próbálunk mindenkit frissen hazavinni, mert mostantól hetente több bajnoki vár rájuk. Hála istennek hazamegyünk, elég volt ebből az akváriumból” – összegzett a szakvezető.

Az F csoport végeredménye:
1. Ukrajna 10 pont, 2. Szlovénia 10, 3.  MAGYARORSZÁG 10, 4. Ausztria 6
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

A csoportból az első három válogatott, azaz Ukrajna, a címvédő Szlovénia és Magyarország szerzett részvételi jogot a 2022-es kontinenstornára, melynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.

További tartalmak