Musorujsag
Élő Eredmények

A bronzéremért játszhat a Sopron az Euroligában

A bronzéremért játszhat a Sopron az Euroligában

mti
A Sopron Basket 72-61-re kikapott a spanyol Salamancától a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjének elődöntőjében, így vasárnap a bronzmérkőzésen lép pályára a házigazda Fenerbahce ellen.

A negyedik Final Fourjukban szereplő soproniak szerdán érkeztek meg Isztambulba, majd rendőri felvezetéssel érkeztek meg a hotelbe, és Gáspár Dávid vezetőedző aznap délután már edzést vezényelt tanítványainak a Volkswagen Arenában. A 2014-ben átadott, ultramodern csarnokban kosármeccsekre 5240 szurkoló juthat be, ezúttal azonban a járványhelyzet miatt zárt kapuk mögött zajlott az Euroliga végjátéka.

Tina Krajisnik és Emese Hof a Salamanca–Sopron Euroliga-elődöntőben 2021. április 16-án (Fotó: EPA/Erdem Sahin)

A magyar bajnok sorozatban harmadik Final Fourjára készült, a legutóbbi kettőben házigazdaként szerepelt, és 2018-ban ezüstéremmel, 2019-ben pedig a negyedik helyen zárt. Előzőleg 2009-ben is bejutott a négyes döntőbe, amelyet éppen a mostani ellenfél, a Salamanca otthonában rendeztek. Akkor a fantasztikus hangulatú elődöntőben a spanyolok bizonyultak jobbnak 85-78-ra, majd Székely Norbert együttese a bronzmeccsen is kikapott – éppen a Jekatyerinburgtól, amely ezúttal címvédőként volt jelen Isztambulban. A 12 évvel ezelőtti elődöntő résztvevői közül ketten most is ott voltak a pályán: spanyol részről a mindössze 165 centis Silvia Dominguez, míg a soproniaknál a szerb Jelena Milovanovic, aki azóta már férjezett nevén, Jelena Brooksként erősíti a zöld-sárgákat.

A túloldalon a vezetőedző is ismerős lehetett a magyarok számára, ugyanis két, illetve három éve éppen Roberto Iniguez irányításával jutottak be az Euroliga végjátékába. A spanyol mestert a héten az év edzőjévé választották a sorozatban.
Ami a két gárda idényét illeti, a soproniak 36 győzelem mellett mindössze két vereséget szenvedtek el – ebből az egyik adminisztrációs hiba miatt történt az NB I negyeddöntőjében -, míg a spanyolok odahaza kétszer kikaptak, az Euroligában viszont mind a nyolc mérkőzésüket megnyerték.

Az egymás elleni örökmérleg a Salamancának kedvezett: az eddigi hét összecsapás alapján az ellenfél 4-3-ra vezetett, 516-499-es pontaránnyal.

Briann January, Tina Krajisnik és Tiffany Hayes a Salamanca–Sopron Euroliga-elődöntőben 2021. április 16-án (Fotó: EPA/Erdem Sahin)

A pénteki csata első kosarát a soproni Briann January szerezte, és öt perc elteltével még mindig csak 4-4 állt a nagyórán. A magyar csapatban Brooks duplái kevésnek bizonyultak, és a spanyolok hat ponttal nyerték a nyitónegyedet. A folytatásban Gáspár Dávid együttese az év védőjátékosává választott Gabby Williams triplájával utolérte ellenfelét (18-18), majd egy 9-0-ás roham végén átvette a vezetést. Felváltva következtek a kosarak, soproni részről a szerb Tina Krajisnik fontos duplákat szerzett, a túloldalon pedig az azeri válogatott Tiffany Hayes már 14 pontnál tartott. A nagyszünetben 32-30-ra vezetett a Sopron.

Fordulás után a spanyolok nyolcadik triplakísérletüket is elrontották, Határ Bernadett három személyi hibával a kispadra kényszerült, miközben egyik csapat sem tudott három-négy pontnál jobban elhúzni. A Salamanca aztán a 28. percben egy 10-0-ás sorozattal 48-39-re meglépett, és 50-42-vel vágott neki a zárószakasznak.

Ebben 13 pontra nőtt a hátrány, amelyből Megan Walker révén ötöt hamar ledolgozott a magyar együttes. A spanyolok azonban az immár 23 pontos Hayes vezérletével tartották a tíz pont körüli különbséget, és végül a vártnál simább győzelmet arattak.

Jelena Brooks és Karlie Samuelson a Salamanca–Sopron Euroliga-elődöntőben 2021. április 16-án (Fotó: EPA/Erdem Sahin)

A 13-szoros magyar bajnok negyedik Final Fourjában harmadszor küzdhet majd a harmadik helyért, és a házigazda Fenerbahcéval csap össze a vasárnap 14 órakor kezdődő bronzmeccsen, amely négy ponttal kapott ki a legutóbbi bajnok Jekatyerinburgtól. A törökök keményen tartották magukat az első félidőben, főként az idény legjobbjai közé beválasztott ukrán Alina Jagupova révén. A túloldalon a magyar válogatottban is szerepelt Quigley Allie vitte a prímet, aki a nagyszünetig egymaga 21 pontot szórt.

A térfélcseréig kialakult hatpontos jekatyerinburgi előny az utolsó negyedre is megmaradt. Ekkor már mindkét oldalon csak légiósok voltak a pályán, az oroszoknál beleerősített az egyaránt olimpiai és világbajnok amerikai Brittney Griner és Breanna Stewart is, így ismét tíz pont lett a különbség. Három és fél perccel a vége előtt azonban 79-79 állt a nagyórán, majd az izgalmas hajrából az uráliak jöttek ki jobban. A mérkőzés legjobbja Quigley lett 27 ponttal.

A Jekatyerinburg vasárnap sorozatban harmadik bajnoki címét gyűjtheti be, miután 2018-ban és 2019-ben Sopronban aranyérmet szerzett, tavaly pedig a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az idény.

Gáspár Dávid, a Sopron vezetőedzője a mérkőzés után a vereség okairól az M1-nek elmondta, kulcsszituációkban támadásban többször nem sikerült jó döntéseket hozni, illetve a védekezésbe is több hiba csúszott, főleg a harmadik negyedben. „Egy ilyen kaliberű ellenfél ellen ez nem fér bele, Gondolok itt a védőlepattanók vagy a lecsorgó labdák begyűjtésére.”

A tréner hozzátette, a nagyszünet megtörte a csapat ritmusát és nem sikerült „időben feléledni”, ennek okát ki kell elemezni. ”Ez most fáj mindenkinek és csalódottak vagyunk, mert szerettünk volna bejutni az Euroliga döntőjébe. Ettől függetlenül holnaptól dolgozunk tovább és tesszük a dolgunkat, mert a tornának nincs még vége.”

az elődöntőben:
Salamanca (spanyol)-Sopron Basket 72-61 (16-10, 14-22, 20-10, 22-19)
A magyar csapat pontszerzői: January 15, Krajisnik 14, Williams 9, Walker 9, Brooks 8, Határ 4, Fegyverneky 2

Jekatyerinburg (orosz)-Fenerbahce (török) 88-84 (22-21, 33-27, 13-13, 20-23)

További tartalmak