Musorujsag
Élő Eredmények

A női és férfi 3x3-as kosárválogatott is a debreceni döntőt elveszítve maradt le a tokiói olimpiáról

A női és férfi 3x3-as kosárválogatott is a debreceni döntőt elveszítve maradt le a tokiói olimpiáról

mti
A magyar női 3x3-as válogatott 13-12-re kikapott az olaszoktól, a férfiak pedig 21-14-re a belgáktól a 3x3-as kosárlabda olimpiai kvalifikáció debreceni pótselejtezőjének döntőjében, így bár mindkét csapatunk közel állt hozzá, végül egyik sem nem szerzett kvótát a tokiói játékokra.

A női együttes a múlt héten a grazi 20 csapatos selejtezőben a negyeddöntőig menetelt, így nem került a tokiói kvótás első három gárda közé. A hatcsapatos debreceni pótselejtezőben – ahonnan már csak a győztes jut ki az olimpiára – Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese a pénteki csoportkörben a hollandokat 14-12-re, az észteket pedig 13-10-re verte, majd a vasárnapi elődöntőben 21-9-cel búcsúztatta Tajvant. A másik ágon Olaszország 16-11-re verte Hollandiát.

A Nagytemplom előtti fogadtatásra eddig sem lehetett panasz, de ezúttal az ezer szurkoló jóvoltából már igazi fesztiválhangulat fogadta Medgyessy Dórát, Papp Diát, Theodoreán Alexandrát és a honosított Goree Cyeshát. A kvóta sorsáról döntő finálé a debreceni születésű Medgyessy kosarával indult, és a tétet jól mutatta, hogy három perc elteltével még mindig csak 2-1 állt a nagyórán. Hamarosan beindult az 5×5-ös válogatottban is szereplő Goree – a grazi selejtező legeredményesebbje – , és innentől percekig a házigazdák voltak előnyben. A találkozó felénél 5-5 volt az állás. Az olaszok 8-6-ról 8-10-re fordítottak, majd fej fej mellett haladtak a csapatok, Goree tíz másodperccel a vége előtt 12-12-re kiegyenlített, és ekkor úgy tűnt, hogy hosszabbításban dől el az olimpiai indulás. Giulia Rulli azonban másként gondolta, és két másodperccel a dudaszó előtt győztes kosarat dobott, így az olaszok váltották meg a tokiói repülőjegyet.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány a mérkőzés után az M4 Sportnak értékelve azt mondta, védekezésben extrát nyújtott, támadásban viszont sokat hibázott csapata, azonban “ilyen teherrel Magyarországon kosárlabdázó még nem játszott, mint ezek a lányok”.

A nőknél a Debrecenből kijutott olaszok, továbbá a korábban részvételi jogot szerzett Kína, Mongólia, Románia, Franciaország, Japán, az Egyesült Államok és az Orosz Olimpiai Bizottság csapata alkotja az ötkarikás mezőnyt.

A férfiaknál Csirke Ferenc szövetségi kapitány együttese szombaton megnyerte csoportját azzal, hogy a románokat 21-16-ra, míg a mongolokat 21-8-ra verte. A vasárnapi negyeddöntőben aztán 19-16-ra legyőzte a favorit szlovénokat, a torna egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva.

Az Ivosev Tamás, Demeter Attila, Keller Iván, Kerpel-Fronius Balázs összeállítású válogatottat újra elképesztő hangulat várta a Nagytemplom előtt, noha fél órával korábban még nagy csend honolt a téren, miután a magyar női csapat egy két másodperccel a vége előtt kapott kosárral kikapott az olaszoktól a döntőben, így lecsúszott a tokiói kvótáról.

A férfi finálé eleje magyar szempontból kevés izgalmat hozott, a belgák 3-1 után 8-3-ra elhúztak. Ekkor a sportág legjobbjai között számon tartott Ivosev vette vállaira a csapatot, duplát és közelit dobott, blokkolt, és 11-12-nél már csak egy kosár volt a hátrány. Ennél közelebb viszont nem sikerült férkőzni a távolról fantasztikusan célzó ellenfélhez, amely 14-16 után sorozatban öt pontot dobva 21-14-re nyert – ekkor még bő egy perc volt hátra a rendes játékidőből -, és megszerezte a tokiói kvótát.

A nyolcfős tokiói mezőnybe a férfiaknál előzőleg Szerbia, Kína, Lengyelország, Hollandia, Lettország, Japán és az Orosz Olimipai Bizottság csapata került be.

Borítókép: M4 Sport

További tartalmak