Musorujsag
Élő Eredmények

Férfi kosárlabda-válogatottunk az olimpiai ezüstérmes franciákkal is találkozik a vb-selejtezőben

Férfi kosárlabda-válogatottunk az olimpiai ezüstérmes franciákkal is találkozik a vb-selejtezőben

MTI
Az olimpiai ezüst- és a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes franciákkal, valamint a portugálokkal és a montenegróiakkal került egy csoportba a magyar férfi kosárlabda-válogatott a 2023-as vb selejtezőjében.

A keddi sorsolást – amelyre a nemzetközi szövetség svájci központjában került sor – Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese az ötödik kalapból várta Finnország, Georgia és Belgium társaságában.

A magyarok annak köszönhetően kerültek be előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

„Meg kell tartanunk az idáig mutatott eredménysorozatot, és továbbmenni a harmadik fordulóba, utána pedig megpróbálni kijutni a világbajnokságra. Egyelőre szerintem senki nem tudja megmondani, hogy ez a csoport számunkra mennyire jó vagy rossz” – értékelt az M1 aktuális csatornának a szakvezető.

„Montenegró sokkal magasabb szinten van, mint mi” – hangsúlyozta Ivkovics, aki a portugálok kapcsán úgy fogalmazott: az elmúlt tíz évben nem lépett előre, míg ez idő alatt fejlődött a magyar válogatott, amelynek – meglátása szerint – rangja van Európában, ezt jelzi az, hogy az első körben nem kellett játszania.

A novembertől 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három etapban – jövő júliusig – a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.

A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett – Indonéziának selejtezőt kell vívnia – öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FIBA Basketball World Cup (@fibawc) által megosztott bejegyzés

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak