Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csoportelsőként negyeddöntős a női válogatott a 3x3-as kosárlabda-Eb-n

Csoportelsőként negyeddöntős a női válogatott a 3x3-as kosárlabda-Eb-n

MTI
Csoportelsőként jutott a vasárnapi negyeddöntőbe a magyar női válogatott pénteken a Párizsban zajló 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokságon.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese a C csoportban elsőként Belgiummal csapott össze az Eiffel-toronnyal szemben kialakított alkalmi kosárpavilonban. A 2014-es világbajnokságon bronzérmes ellenfél az életéért küzdött, mivel a trió nyitómeccsén 18-13-ra kikapott a románoktól.

A pontszegény találkozón két és fél perc elteltével még mindig csak 1-1 állt a nagyórán, majd öt percnél – a mérkőzés derekán – 8-6-ra vezettek a mintegy harmincfős szurkolótábor által buzdított magyarok. Nem sokkal később, 12-7-es állásnál már biztosnak tűnt a siker, ám a rivális a 14-12-ról induló utolsó percben egy duplával kiegyenlített, így jöhetett a hosszabbítás.

A kétpontos különbségig tartó ráadásból alig fél perc pergett le, amikor a 2016-os, magyar aranyéremmel zárult Eb legjobbjává választott Medgyessy Dóra egy duplával lezárta a meccset. Mivel a belgáknak ez már a második vereségük volt, biztossá vált, hogy sereghajtóként nem juthatnak tovább a csoportból.

„Éreztem, hogy ilyen szurkolók előtt nem veszíthetünk ma – mondta boldogan Medgyessy, az összecsapás hőse. – Nem foglalkozunk azzal, hogy változott a csapatunk összetétele, megyünk tovább!” – tette hozzá a meccs után.

Az esti összecsapáson a tokiói olimpián is szerepelt románok vártak Medgyessy Dóráékra, méghozzá lenyűgöző kulisszák előtt, a pálya hátterét ugyanis a sötét égbolt előtt csillogó-villózó Eiffel-torony szolgáltatta. A románok gyorsan 4-0-ra elhúztak, majd ügyesen őrizték előnyöket, a meccs derekán 8-4 állt az eredményjelzőn.

A magyarok azonban Papp Dia kosaraival felzárkóztak, s az utolsó perc már csak 12-10-re vezetett az ellenfél. A 2016-os, magyar aranyéremmel zárult Eb legjobbjává választott Medgyessy hét másodperccel a vége előtt kiegyenlített, majd Papp egy remek betörésből három másodperccel a dudaszó előtt bedobta a győztes kosarat – a mintegy harmincfős szurkolótábor nagy örömére.

A 13-12-re nyerő, Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Papp Dia, Bach Boglárka összeállítású csapat vasárnap 14.40 órakor az A csoport második helyezettjével, vagyis Németországgal vagy Izraellel csap össze a negyeddöntőben.

A nemzeti együttes júniusban, a debreceni pótselejtezőben épphogy lemaradt a tokiói olimpiáról, majd néhány héttel később sikerrel selejtezett Romániában a franciaországi Eb-re. Az alapemberek közül a párizsi Eb-n a honosított Goree Cyesha klubkötelezettségei, Török Ágnes pedig könyöksérülés miatt nem áll a válogatott rendelkezésére.

A magyarok 2016-ban Európa-bajnokok lettek Bukarestben, míg 2017-ben és 2019-ben világbajnoki ezüstérmet nyertek.

Borítókép: A Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Papp Dia, Bach Boglárka összeállítású magyar női 3x3-as válogatott a párizsi Eb-n (Fotó: FIBA)

További tartalmak