Musorujsag
Élő Eredmények

A magyar férfi kosárlabda-válogatott nem tudta meglepni a franciákat a vb-selejtezősorozatban

A magyar férfi kosárlabda-válogatott nem tudta meglepni a franciákat a vb-selejtezősorozatban

m4sport.hu/MTI
A magyar férfi kosárlabda-válogatott Kaposváron 78–54-re kikapott az olimpiai ezüstérmes franciák ellen a világbajnoki selejtezősorozat 2. fordulójában.

 

Pór Péter értékelése

Eredmény
E csoport, 2. forduló
Magyarország–Franciaország 54–78 (8-21, 21-24, 9-18, 16-15)
A magyar pontszerzők: Benke 14, Perl 10, Váradi 8, Vojvoda 8, Keller 6, Maronka 3, Somogyi 3, Eilingsfeld 2

Az Ivkovics Sztojan szövetségi kapitányt és a játékosok közül Golomán Györgyöt pozitív koronavírusteszt miatt nélkülöző nemzeti csapat pénteken 81-75-ös portugáliai sikerrel kezdte meg a menetelést. A matosinhosi diadalból Perl Zoltán 19, Vojvoda Dávid pedig 17 ponttal vette ki a részét. Az 55 éves szakvezető a kaposvári folytatásban sem ülhetett le a kispadra, mert – mint a nap folyamán az M1 aktuális csatorna kérdésére elmondta – bár a három oltás jóvoltából tünetmentesen vészelte át a betegséget, és túl van két negatív teszten is, a tíznapos karanténidőszak mindenkire vonatkozik. Mivel a korlátozás ma éjfélkor ér véget, ezúttal is a Pór Péter szövetségi edző irányította a csapatot.

A tokiói olimpián ezüstérmes, a 2019-es világbajnokságon pedig harmadik franciák a nyitókörben 73-67-re verték hazai pályán Montenegrót, főként a Valenciában légióskodó Louis Labeyrie 18 pontja révén. A vendégek magángéppel, NBA-ben és Euroligában szereplő kosarasaik nélkül érkeztek Magyarországra. A csaknem teltházas hétfői meccsen Vojvoda duplájára 11 pont érkezett a túloldalon, és a nyitónegyed derekán már 4-16 állt a nagyórán. A franciák diktálták a tempót, míg a hazaiaknál sok volt a hiba, és rendre félresikerültek a befejezések. A folytatásban az ellenfél növelte előnyét, amely csakhamar 19 pont lett, ekkor már-már elúszni látszott a meccs. A nagyszünetben 29-45 volt az állás.

Térfélcsere után hat és fél percig nem szereztek kosarat a magyarok, ezalatt 28 pontra elhúzott a francia csapat, Labeyrie pedig 19 pontnál tartott. A találkozó ezzel gyakorlatilag eldőlt, a 38-63-ról induló zárószakaszra már nem maradtak izgalmak.

A válogatott februárban kétszer Montenegróval csap össze, majd júliusban újabb két meccsel zárul a selejtezős program.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három szakaszban – jövő júliusig – a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett – Indonéziának selejtezőt kell vívnia – öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.

A csoport másik mérkőzésén
Montenegró-Portugália 83-69 (24-14, 17-22, 23-20, 19-13)

Az állás: 1. Franciaország 4 pont, 2. Montenegró 3 (150-142), 3. MAGYARORSZÁG 3 (135-153), 4. Portugália 2

A magyarok további menetrendje
február 24.: Magyarország-Montenegró
február 27.: Montenegró-Magyarország
július 1.: Magyarország-Portugália
július 4.: Franciaország-Magyarország

Borítókép: MTI/Vasvári Tamás

További tartalmak