Musorujsag
Élő Eredmények

Videó: Sírva és az asztalt csapkodva beszélt a Golden State edzője a texasi iskolai lövöldözésről

Videó: Sírva és az asztalt csapkodva beszélt a Golden State edzője a texasi iskolai lövöldözésről

m4sport.hu
A játékosként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok Steve Kerr gyors változásokat akar a fegyverviselési ellenőrzéssel kapcsolatban, miután az elmúlt tíz napban három halálos áldozatokat is követelő lövöldözés is volt az Egyesült Államokban.

A Dallas Mavericks 119-109-re legyőzte a vendég Golden State Warriorst és 3-1-re szépített az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) nyugati főcsoportjának fináléjában.

A meccs azonban elsősorban Steve Kerrnek, a Golden State Warriors edzőjének a meccs előtti sajtótájékoztatón előadott beszédéről marad emlékezetes. A szakember nem volt hajlandó beszélni a kosárlabdáról, helyette szenvedélyes beszédet mondott, amelyben elítélte az Egyesült Államokban egyre eluralkodó fegyveres erőszakot.

Kerr többször is az asztalt csapkodta, gyakran remegett és sírva fakadt, miközben a szenátorokhoz intézett könyörgést, hogy támogassák azt a törvényjavaslatot, amely szigorúbb háttér-ellenőrzést írna elő a lőfegyvereket vásárlók esetében.

Az időzítése nem véletlen, hiszen magyar idő szerint hajnalban egy texasi általános iskolában egy ámokfutó lövöldözni kezdett, aminek következtében 19 gyermek és 2 felnőtt életét veszítette.

Nem a kosárlabdáról fogok beszélni, az elmúlt hat órában nem történt semmi a csapatunkkal. Bármilyen kosárlabdával kapcsolatos kérdés nem számít” – kezdte Kerr, akinek édesapját iszlám fegyveresek gyilkolták meg 1984-ben Bejrútban. Kerr akkor 19 esztendős volt, és már akkor nagy kritikusa az ellenőrzés nélküli fegyverviselésnek.

Mióta elindultunk otthonról, gyerekeket és tanárokat öltek meg 400 mérföldre innen. Az elmúlt 10 napban idős feketéket öltek meg egy buffalói szupermarketben. Dél-Kaliforniában ázsiai templomba járókkal végeztek. Most gyerekeket gyilkoltak meg az iskolában” – mondta Kerr, majd kiabálva hozzátette: “Mikor csinálunk valamit?

Elárulta, belefáradt abba, hogy minden héten a részvétét fejezze ki a családoknak. „Jelenleg 50 szenátor van, aki nem hajlandó szavazni a háttér-ellenőrzési szabályra. Megvan az oka annak, hogy nem szavaznak róla: a hatalom megtartása. Arra kérek minden szenátort, tegyenek meg bármit az erőszakkal, az iskolai lövöldözéssel, a szupermarketben való lövöldözéssel kapcsolatban. Minden ember, aki ezt hallgatja, gondoljon a saját gyermekére vagy unokájára, anyjára vagy apjára, nővérére, testvérére. A saját hatalomvágyadat helyezed a gyermekeink, időseink és templomba járóink élete elé? Mert így néz ki” – mondta indulatosan.

A játékosként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok mintegy három perces monológját a következő szavakkal fejezte be: „Szánalmas – elegem van!” és elhagyta a sajtótájékoztatót.

Nem sokkal később olyan kosárlabda-legendák csatlakoztak Kerr felszólításához, mint LeBron James, Shaquille O’Neal, vagy a Kansas City Chiefs Super Bowl-győztes hátvédje, Patrick Mahomes, akik valamennyien szigorúbb ellenőrzést akarnak.

Borítókép: Steve Kerr, a Golden State Warriors vezetőedzője. EPA/JOHN G. MABANGLO

További tartalmak