Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Elhunyt minden idők legsikeresebb NBA-legendája

Elhunyt minden idők legsikeresebb NBA-legendája

MTI
Elhunyt Bill Russell, aki 11 bajnoki címével az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legeredményesebb játékosa.

 

A család közlése szerint a Boston Celtics 88 éves legendája vasárnap úgy hunyt el, hogy a felesége végig mellette volt.

„Bill Russell minden idők legnagyobb bajnoka a csapatsportágakat tekintve” – jelentette ki Adam Silver, az NBA elsőszámú vezetője. Kifejtette, Russell sokkal többet képviselt, mint a sport, mert az egyenlőség, a tisztelet és a befogadás nagykövete volt. Kiemelte, hogy pályafutása csúcsán határozottan kiállt a polgári jogok és a társadalmi igazságosság mellett.

Az olimpiai bajnok center egész pályafutását a bostoni együttesben töltötte, 13 idényéből 11-szer ünnepelhetett bajnoki címet, ami máig egyedülálló az NBA történetében, ebből nyolcszor megszakítás nélkül. Egyénileg ötször választották a liga legértékesebb játékosának, az All Star-gálán 12-szer szerepelt.

Russell pályafutása során meccsenként 15,1 pontot és 22,5 lepattanót szerzett, játékosként 1975-ben, edzőként pedig 2021-ben választották a Hírességek Csarnokába. A Boston Celtics visszavonultatta a 6-os mezszámát.

 

Borítókép: EPA/ETIENNE LAURENT

További tartalmak