Musorujsag
Élő Eredmények

„Szeretnénk rögtön legyőzni a bajnokot” – 21 év után tér vissza az élvonalba az ország legsikeresebb kosárcsapata

„Szeretnénk rögtön legyőzni a bajnokot” – 21 év után tér vissza az élvonalba az ország legsikeresebb kosárcsapata

m4sport.hu | Kovács Máté
Huszonegy évig távol voltak a kosárlabda NB I/A-tól, ennek ellenére még mindig toronymagasan az ország történetének legsikeresebb csapatáról van szó. Az akadémiai szerepét tekintve a honi sportág egyik fellegvára, azonban a felnőtt csapat élvonalba történő visszatérésével sokakban felelevenedhetnek majd a történelmi sikerek, melyek megismétléséhez a szakmai igazgató szerint sok időre van még szükség, de az álmaik már megvannak. Rögtön az első: az új idény első mérkőzésén legyőzni a bajnokot.

A Budapesti Honvéd 1999-ben a 20. század legsikeresebb magyar kosárlabda csapataként várta az ezredfordulót, és bízhattak abban, hogy a kétezres években tovább írják a klub történelemkönyvének aranyoldalait. Azonban az átalakuló erőviszonyok miatt a 2000/01-es szezon végén a 11. helyen végzett a fővárosi együttes, majd a 9-16. helyért történő rájátszás során csak a 14. pozíciót szerezte meg, amivel ötven év után a 33-szoros magyar bajnok története során először kiesett a NB I/A-ból. A Dózsa György úton akkortájt talán keresve sem lehetett volna olyan Honvéd-drukkert találni, aki azt mondta volna, hogy több mint két évtizedet kell majd várni arra, hogy a BHSE újra az élvonalban szerepeljen. Majd jött 2022 május 17-e, amikor Honvéd 3-0-val gázolt át a Jászberényi KSE csapatán az NB I/B rájátszásának döntőjében és a Ludovika Arénában történelmi ünneplés vette kezdetét, ugyanis a piros-fehérek 21 év után jutottak vissza a honi kosárlabda legmagasabb szintjére. A hosszú szünet legfőbb oka az anyagiakban és szponzori háttérben kereshető, ám a 2021/22-es idénynek már úgy vágott neki a Honvéd, hogy megvolt a kellő forrás ahhoz, hogy egy feljutásra esélyes csapatot építsenek.

A Budapesti Honvéd kosárlabda csapata ünnepli az NB I/B-ből való feljutást 2022. május 17-én. (Fotó: honved.hu)

Felelevenítve a sportág magyar történelmét, egyértelmű tény, a klubnak helye van az NB I/A-ban. A Budapesti Honvéd még 21 év élvonalbeli szünet után is rekordbajnoknak mondhatja magát, 33 aranyérem mellett 17-szeres kupagyőztesek, ráadásul a kezdeti alapok is tökéletesek voltak, hiszen az 1955-ben Európa-bajnokságot nyert magyar válogatottnak hat tagja is a Honvéd kötelékében kosárlabdázott (Bánhegyi László, Czikán Tibor, Greminger János, Hódy János, Hódy László és Simon János). Mindemellett pedig olyan legendás játékosok fordultak meg a klubban, mint az NBA-t is megjárt Dávid Kornél vagy a 98-szoros válogatott Báder Márton, aki jelenleg a BHSE kosárlabda szakosztályának szakmai igazgatója, és aki az m4sport.hu-nak elmondta, a tradícióknak megfelelően – csakúgy mint az NB I/B-ben – továbbra is szeretnének a fiatalokra építeni. Ugyanis a piros-fehér színeket 11 utánpótlás, két kenguru-, egy serdülő és egy gyerek együttes képviseli a különböző bajnokságokban. A különböző csapatok 70-75 százaléka saját nevelésű játékos, emiatt is minősítette a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetség 2012-ben “Kosár Akadémiának” a Honvéd szakosztályát.

„A célunk egyértelműen az, ha már feljutottunk az NBI/A-ba, akkor meg is ragadjunk itt. Szeretnénk továbbra is az akadémiai háttérre támaszkodni, az előző szezonban még csak egy légiósunk lehetett, a mostani idényben ez más lesz, de ennek ellenére is sok magyar játékosnak szánunk kulcsszerepet az élvonalban. Szeretnénk elérni, hogy a Honvéd akadémiája ne csak egy államilag elismert intézmény legyen, hanem a budapesti utánpótlást is képviselje majd az élvonalban, hiszen a fiatal játékosok is számára is nagy motiváció, hogy most már az NB I/A-ban szereplő felnőtt kosarasok mérkőzéseit láthatják” – mondta Báder, aki két éve dolgozik a Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatójaként. Az elmúlt egy évben pedig már a felnőtt csapat szakmai munkáját is irányította, és a jó építkezésnek köszönhetően meg is lett a feljutás.

A roppant sikeres múlt után a jelenben is feltűnt az első nagy siker, de vajon fényes lesz-e a jövő?

„Távol álljon tőlem, hogy bármilyen sikert is a magaménak tulajdonítsak, ez az elkötelezett munka, a szorgalom és a játékosok teljesítményének gyümölcse. Két éve keresett meg Gergely István (a Budapesti Honvéd elnöke – a szerző), hogy vezessem az Akadémiát. Jól ismerjük egymást a sportból, azonnal igent mondtam, hiszen én rengeteget köszönhetek a kosárlabdának. Szép karriert tudhatok magam mögött, a Honvédban kezdtem, majd 98-szoros válogatott is lettem hét év légióskodás mellett. Tényleg rengeteg barátot, élményt, emléket kaptam a kosárlabdától és mindig vágytam arra, hogy ebből valamit visszaadhassak. Ennél nincs jobb lehetőség erre, hogy egy akadémiát vezethetek és egy élvonalba jutó klub szakmai igazgatója lehetek. Emiatt is ég bennem, bennünk tűz és nagyon motiváltak vagyunk” – mondta Báder, aki 1998-ban a budapestieknél kezdte profi karrierjét, egy évvel az utolsó, harmincharmadik bajnoki cím után. Számára még gyermekkorából személyes élményei is lehetnek a legendás kosárcsapattal kapcsolatban – amely például 1976 és 1986 között zsinórban tíz bajnoki címet nyert –, de a jelenlegi játékosok csak a történelemkönyvekből ismerik a hihetetlen sikereket. Báder szerint viszont idővel készen állhatnak a nagy elődök nyomdokaiba lépni.

Illusztris társaság: kék ingben, Imre Géza, kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a klub sportigazgatója. Tőle jobbra Gergely István, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnöke, illetve a sor szélén Báder Márton, 98-szoros válogatott kosárlabdázó, a klub szakosztályának szakmai igazgatója. (Fotó: Facebook / Budapesti Honvéd Sportegyesület)

„Vannak álmaink, akár a bajnoki címet illetően is. Az én korosztályomból mindenki emlékszik arra az időszakra, amikor kicsi volt a Dózsa György úti csarnok a hazai mérkőzéseken, annyian szerették volna látni az ország legsikeresebb együttesét. Nagyon hosszú út vezet addig, hogy újra eljöjjön egy ilyen korszak, ez csak egy hosszútávú projekt lehet, az első szezonban szeretnénk stabil csapat lenni az NB I/A-ban és elérni, hogy a következő idényben is helyünk legyen a legjobbak között.”
A sportvezető ugyanakkor azt is elárulta, a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nem felhőtlen a klubvezetés élete a feljutást illetően és valóban a stabilitás az elsődleges célkitűzés.

„Nagyon nem ideális az az időszak, ami vár ránk az elkövetkező hónapokban. Ezért még nagyobb felelősségünk van abban, hogy okosan gazdálkodjunk és anyagilag is versenyképes maradjon a klub a következő időkben is. Ezen feltételek mellett kell minél erősebb csapatot kialakítanunk, ami egy feljutó együttes esetében sosem könnyű, hiszen az NB I/B-ben csak májusban dől el, hogy hol szerepelhet majd az adott csapat a következő idényben, és néhány hónap van arra, hogy ennek megfelelően alakítsuk a keretünket. Sikerült megtartanunk az értékeinket, de szeretnénk további erősítéseket is véglegesíteni még az október eleji rajt előtt”.

A BHSE egyetlen fővárosi klubként egyúttal szeretné képviselni Budapestet is a következő idényben, hiszen – ahogyan Báder fogalmaz – a honi kosárlabdának igenis szükség van egy budapesti együttesre.

„Az elmúlt tíz-húsz év alapján látszik, hogy vidéken jobban odafigyelnek a városok a csapataikra. Azt gondolom, a Honvéd, mint egyesület remek munkát végez, hiszen a teljes magyar sportot nézve tavaly az ország legsikeresebb klubja voltunk. Ez a háttér pedig a kosárcsapatnak is sokat jelenthet. Az nem is kérdés, hogy a magyar kosárlabdának szüksége van egy budapesti együttesre, nagyon örülök, hogy ezek mi lehetünk és szeretnénk is megragadni ezt a lehetőséget, mivel a sportágban az igazolt játékosok egyharmada budapesti, ezért azt gondolom, nem is kérdés, hogy itt a helyünk.”

A Budapesti Honvéd október elsején a sorozatban három bajnoki aranyat nyert Falco KC Szombathely ellen kezdik meg a történelmi szezont.

„Nagy az érdeklődés, bízom benne, hogy telt ház lesz. A trend az, ha sikeres egy csapat, az vonzza a nézőket. Nyilván nehezebb ellenfelet nem is kaphattunk volna, mint a Falco, de nincs ezzel semmi probléma. Úgy megyünk ki a parkettre, ahogy mindig: cél a győzelem, és szeretnénk rögtön legyőzni a bajnokot.”

Borítókép: MTI archív/Németh Ferenc/Molnár Edit/honved.hu

További tartalmak