Musorujsag
Élő Eredmények
×

Dávid Kornél szerint a magyar válogatott nyer a nemzetközi kosárlabda átalakulásával

Dávid Kornél szerint a magyar válogatott nyer a nemzetközi kosárlabda átalakulásával

m4sport.hu
Hazánk eddigi egyetlen NBA-játékosa örömmel látja, hogy az észak-amerikai profi liga és a nemzetközi kosárlabda szintje egyre közeledik egymáshoz, hiszen ebből az egész sportág profitál, és az átalakulással a magyar válogatottnak is több lehetősége van a felzárkózásra.

„Nagyon jó, hogy kint voltunk ezen az Európa-bajnokságon, ráadásul zsinórban másodikon, ami nagyon fontos a magyar kosárlabda és a válogatott életében. A legerősebb csoportba kerültünk, és ezektől a csapatoktól nagyon nehéz mérkőzést lopni. Voltak szakaszok, mikor kifejezetten jól játszottunk, voltak szakaszok, mikor kevésbé, de összeségében tapasztalatnak nagyon jó volt, és láttuk azt, hogy hova kell fejlődni” – értékelte tömören a válogatott Eb-szereplését az M1 stúdiójában.

Dávid kiemelte, míg az ellenfeleknél hemzsegtek az NBA- és Euroliga-játékosok, akik hétről hétre komoly terhelésnek vannak kitéve, nálunk csupán a Real Madridot erősítő Hanga Ádám szokhatott hozzá az efféle meccsekhez és ritmushoz, ennek ellenére a magyaroknak többször sikerült ezt a különbséget rövidebb-hosszabb ideig eltüntetni.

„Az Európa-bajnokságon nagyon kemény menetelés van, sok pihenőnap nincs, egymás után jönnek a mérkőzések. Ehhez fizikumban és mentálisan mindenképpen fel kell nőni” – fűzte hozzá.

Bár az előző kontinenstornával ellentétben ezúttal nem jött össze a győzelem (2017-ben két sikerünk is volt, és a nyolcaddöntőbe jutás is meglett), Dávid Kornél úgy látja, közeledünk az élmezőnyhöz, egyre inkább kiegyenlítődnek az erőviszonyok, lásd a finnek negyeddöntőbe jutását, vagy a lengyelek menetelését a legjobb négy közé.

„Egyrészt a rendszer, a kvalifikációs szisztéma is évekkel ezelőtt átalakult, és az a faramuci helyzet áll elő, hogy év közben az NBA- és Euroliga-játékosok nem játszhatnak a válogatottjukban, így a szövetségi kapitányok kénytelenek olyan játékosokat bevetni, akik a helyi bajnokságban edződnek” – mondta, példaként említve a spanyol válogatottat, amely így építette fel a most Eb-győztes csapatát.

„Ez az átalakulás szerintem segít az olyan csapatoknak is, mint a miénk, hiszen sokkal több lehetőséget ad a felzárkózásra, például azzal, hogy ott lehetünk az Európa-bajnokságon.”

A Milwaukee Bucks játékosmegfigyelőjeként dolgozó Dávid természetesen kiemelt figyelemmel követte az Eb-t, bár mint mondta, „nagy újdonságot nem lehet látni a tornán”, arra viszont nagyon jó, hogy a játékosokat nyomás és eredménykényszer alatt tudják megfigyelni.

„Azt gondolom, hogy abszolút így van. Megvan rá az esély – reagált, mikor Ivkovics Sztojan minapi nyilatkozatáról kérdeztük, amelyben azt ecsetelte a szövetségi kapitány, hogy a válogatott jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre. – A selejtező megint egy évközi sorozat, tehát az NBA-játékosok nem tudnak jönni, az euroligások is kérdésesek. Nálunk is valószínűleg hiányozni fog Hanga Ádám, viszont a többi játékosunk már megszokta, hogy sokszor nélküle játszunk, így ez talán előny lehet.”

Borítókép: Köln, 2022. szeptember 7. A magyar válogatott a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Magyarország - Németország mérkőzés előtt a kölni Lanxess Arénában 2022. szeptember 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak