Musorujsag
Élő Eredmények

Ivkovics: Ha kell, én fizetem ki Vojvoda tartozását

Ivkovics: Ha kell, én fizetem ki Vojvoda tartozását

m4sport.hu
Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint egy menedzseri maffia akarja meggyengíteni a válogatottat, de az sem mellékes, hogy hamarosan jön a szövetségen belül az elnökválasztás.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) még decemberben függesztette fel Vojvoda Dávid nemzetközi játékjogát a korábbi ügynökével fennálló vitája miatt, és ha az ügy nem rendeződik a következő hetekben, az Alba Fehérvár bedobója nem léphet pályára a válogatott utolsó két világbajnoki selejtezőjén.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány is, aki az M4 Sport Kosárlabda magazinjában mondta el véleményét az ügyről. „Vojvoda Dávid egy hős. Tizenhat éve minden meccsen a válogatott rendelkezésére állt. Abszolút a játékos mellett van a válogatottból mindenki, a stábtagok és a játékosok egyaránt. Van egy jogi kalamajka, Dávid korrekt volt az ügyben, egy baj van vele, hogy túl tiszta és nem olvasta el a kisbetűs részt a szerződésben. Ő az a fajta ember, akinek a kézfogás a fontosabb, nem a papír” – mondta a kapitány.

Úgy véli, egy menedzseri maffia támadása az egész ügy, egy nagyon kemény brigád van velük szemben, a jogszabályok majd eldöntik, kinek van igaza. „Ha nem lesz megoldás, én fogom állni a számlát, ha kell, leülök egy kispadra, hogy Dávid tartozását lerendezzük. Nem tudom elképzelni, hogy a nyári olimpiai selejtezőben Dávid nem lesz velünk” – mondta Ivkovics.

Vinkó László, a játékost korábban képviselő menedzser elmaradt ügynöki jutalék miatt nyújtott be keresetet Vojvodával szemben. Az ügyben döntés is született, a játékosnak a Basketball Arbitral Tribunal (BAT) 2021-es határozata alapján 14,4 millió forintot, a kamatokat és az eljárási költséget kellett volna megfizetnie. Mivel azonban nem rendezte tartozását, a FIBA felfüggesztette a nemzetközi játékjogát – amint az a szervezet honlapján olvasható.

De vajon miért érezte fontosnak, hogy annak ellenére meghívta a válogatottba, hogy nem játszhat? „Arra neveljük a gyerekeinket, hogy büszke magyar emberek legyenek, magyar válogatottak. Ha valaki 16 évet erre áldozott és mindent megtett, hogy büszkék lehessünk a válogatottra, megérdemli. Az életben sose ártott senkinek, most pár menedzser egy ügyvéddel megfenyegette, mert ők jogilag így látják. Közeleg az elnökválasztás is, az elmúlt 3-4 évben semmi probléma nem volt a kosárlabdában, most próbálnak minket gyengíteni.”

Én mindig mondom, itthon nem kell menedzser, csak ha külföldre akar menni egy játékos. Kicsi a mocsár és sok a krokodil. A jog felett van a szív, a morál, ha valaki 15 év alatt egyszer hibázik azért nem kell felakasztani” – összegzett a szövetségi kapitány.

A magyar válogatottnak még van esélye a vb-szereplés kiharcolására. Jelenleg az ötödik helyen áll a K csoportban, de csak egy pont a hátránya a harmadik Montenegrótól és a csoportból három továbbjutó lesz. A magyarok február 23-án Litvániában lépnek pályára, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovina csapatát fogadják. A kapitány Vojvoda mellett nem számolhat Hanga Ádámmal és Rosco Allennel sem.

Borítókép: Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak