Musorujsag
Élő Eredmények

A Sopron 12 ponttal nyerte a női kosárlabda-bajnokság döntőjének első meccsét

A Sopron 12 ponttal nyerte a női kosárlabda-bajnokság döntőjének első meccsét

m4sport.hu
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó döntő kedden folytatódik Győrben.

A címvédő Sopron hazai pályán 12 ponttal legyőzte a Győrt a női kosárlabda NB I döntőjének szombati nyitányán.

Eredmény:
döntő, 1. mérkőzés:
Sopron Basket-SERCO UNI Győr 80-68 (24-15, 18-18, 15-13, 23-22)
legjobb dobók: Brooks 25, Magbegor 19, Kunek 8, Turner 8, illetve Ellenberg 28, Oroszova 13, Nagy 10

A 16. aranyukra hajtó soproniak már a kezdés előtt elkönyvelhettek egy sikert, ugyanis legjobbjukról, a szerbekkel kétszeres Európa-bajnok Jelena Brooksról a nemzetközi szövetség kora délután közölte, hogy bekerült az Euroliga-idény második számú csapatába.

Az előjelek egyértelműen az alapszakaszgyőztes és a rájátszásban még veretlen Sopron győzelmét ígérték, amely eddigi 69 találkozóból 62-szer megverte Rába-parti riválisát. A két szomszédvár a negyedik bajnoki döntőjét vívta, melyek közül csak az elsőt nyerte csak meg a Győr 2012-ben.
Ami a hiányzókat illeti, a győrieknél betegség miatt nem játszhatott Bach Boglárka, a házigzadáknál pedig a tavalyi fináléban súlyos sérülést szenvedett Határ Bernadett térdében egy hónapja tisztító beavatkozásra került sor, és a válogatott center négy-hat hétre ismét harcképtelenné vált. Az MTI értesülése szerint a 208 centis kosaras jól halad a rehabilitációval, és nemsokára újra bevethető lesz.

A 2022/23-as szezon végjátékát a tavaly Euroliga-győztes Sopron kezdte jobban, de az ötödik percben már 11-11 volt az állás. A Brooks és a WNBA-bajnok, vb-bronzérmes ausztrál Ezi Magbegor vezette hazaiak 14-13 után tíz pontot dobtak, miközben csak kettőt kaptak (24-15). A folytatásban két pontra feljöttek a vendégek, ám egy újabb soproni rohammal tíz pontra nőtt a különbség. A nagyszünetben 42-33 állt az eredményjelzőn, a mezőny legjobbjaként a győri Aaryn Ellenberg 18 pontnál tartott.

Térfélcsere után a Sopron – amely márciusban begyűjtötte 11. aranyérmét a Magyar Kupában – 14 pontra meglépett, mire az előző szezonban ötödik Győr megkezdte sokadik felzárkózását, de ezúttal csak hét pontra tudta faragni a hátrányt.

Az 57-46-ról induló zárószakaszban a 33 éves, olimpiai bronzérmes Brooks – korábbi nevén Milovanovic – tovább repítette a bajnokcsapatot, a vendégek egyre inkább „elfogytak”, és Peyton Williams úgy pontozódott ki a 33. percben, hogy mindössze két pontot szerzett. A hátralévő időben már nem változott a meccs képe, Gáspár Dávid együttese tehát kihasználta pályaelőnyét, és sima győzelemmel kezdte meg a finálét.

Később:
a 3. helyért, 1. mérkőzés:
DVTK-Hun-Therm – Atomerőmű KSC Szekszárd 18.00
a 7. helyért, 1. mérkőzés:
E.ON ELTE BEAC – Vasas Akadémia 18.00
alsóházi rájátszás a kiesés elkerüléséért:
PINKK Pécsi 424-Ludovika Csata 18.00

Borítókép: Fegyverneky Zsófia (MTI/Vasvári Tamás)

További tartalmak