Musorujsag
Élő Eredmények

A WNBA-ben draftolt Juhász Dorkával a keretben kezdi az Eb-felkészülést a kosárlabda-válogatott

A WNBA-ben draftolt Juhász Dorkával a keretben kezdi az Eb-felkészülést a kosárlabda-válogatott

m4sport.hu
Május 1-én, hétfőn az MKOSZ Edzőközpontjában, Székesfehérváron kezdi meg a felkészülést a női kosárlabda-válogatott a június 15-én rajtoló Európa-bajnokságra.

„Ez egy nagyon bő keret, amit most összeállítottunk, a május elsejei kezdésnél viszonylag kevés játékossal kezdjük el (a felkészülést) azért, mert voltak olyan játékosok ebben az évben, akik komoly terhelést kaptak a klubjaikban. Olyan Euroliga, magyar bajnoki és kupameccseket kellett lejátszaniuk, amelyek komoly megterhelést jelentettek számukra. Ezért lesznek olyan játékosok, akik csak 10-én kezdik el a felkészülést. Megpróbáljuk az első perctől kezdve jól beosztva az időnket, a lehető legtöbb időt úgy eltölteni, hogy értékessé váljon. Próbálunk mindenféle taktikai repertoárt jól kidolgozni, próbálunk olyan játékokat játszani, amiket már játszottunk az elmúlt években, és természetesen olyanokat is, amik újdonságot hoznak” – kezdte az M1-nem adott nyilatkozatát Székely Norbert szövetségi kapitány.

A bő keretben felfedezhetjük Juhász Dorka nevét, akit április közepén szerződtetett az amerikai Minnesota Lynx csapata.

„Juhász Dorka nyilván a keret tagja, amikor beszéltem vele, akkor azt kérte tőlem, hogy legyek türelemmel, mert nem tudja még, hogy fog alakulni az amerikai karrierje, nem tudja, hogy a draft után mikor és hogyan kell megjelennie Minnesotában, ezért most várunk. Megnézzük, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg előtte a WNBA tekintetében. Neki ez egy nagyon nagy célja volt az életében, hogy oda tudjon kerülni, most megvan rá a lehetősége. Amikor már tisztén fog látni, akkor ismét beszélünk, és nagyon remélem, hogy akkor már a keret rendelkezésére fog állni. Nyilván, ha bekerül az amerikai bajnokságra, akkor nem sok esély van rá, hogy az Európa-bajnokságon részt vegyen” – beszélt a fiatal tehetség helyzetéről a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokság június 15-én kezdődik, addig a szövetségi kapitány az edzések mellett felkészülési mérkőzéseket is tervez a programba.

„Május elsején kezdjük el a gyakorlást, és május 16-án játsszuk az első mérkőzést a szlovén válogatottal Szlovéniában, ezt 17-én megismételjük. Ezt követően reményeink szerint a portugál válogatott érkezik Magyarországra, a felkészülésünket pedig a spanyol válogatottal fogjuk zárni valamikor június kilencedikén. Utána megyünk az Eb-re Ljubljanába, ahol remélhetőleg minél több magyar szurkoló fog ránk várni. Nagyjából ez lesz a program. A felsoroltakon kívül ennél sokkal több edzés vár a csapatra, a következő napokban, hetekben” – vázolta a nemzeti csapat programját Székely Norbert.

A kontinensviadalon a válogatott Szlovákiával, Törökországgal és a címvédő Szerbiával került a D csoportba, így könnyebb és roppant nehéz meccsekre is számíthat.

„Így alakult a sorsolás. A pályán kell bebizonyítania a csapatnak, mi az erőssége, tud-e nyerni, hogyan tud védekezni és támadni, nem gondolom, hogy a sorsolással olyan sokat kellene foglalkozni, de nem egy álomsorsolás, viszont olyan, amely alapján joggal reménykedhetünk, hogy mérkőzést, mérkőzéseket nyerünk, ezen keresztül bejutunk a legjobb tizenkettőbe” – latolgatta az esélyeket a 49 éves szakember.

A magyar válogatott 21 fős bő kerete:

Aho Nina, Cyesha Goree, Dombai Réka, Dubei Debóra (csapatkapitány), Dúl Panka, Határ Bernadett, Horváth Bernadett, Juhász Dorka, Kányási Veronika, Kiss Angelika, Kiss Virág, Lelik Réka, Madár Eszter, Mérész Beatrix, Miklós Melinda, Ruff-Nagy Dóra, Studer Ágnes, Tóth Franka, Török Ági, Varga Alíz, Wentzel Nóra.

Borítókép: Juhász Dorka (Fotó: MTI/AP/Adam Hunger)

További tartalmak