Musorujsag
Élő Eredmények

Vereséggel kezdte az olimpiai előselejtezőt a férfi kosárválogatott

Vereséggel kezdte az olimpiai előselejtezőt a férfi kosárválogatott

m4sport.hu
A magyar férfi kosárlabda-válogatott két ponttal kikapott a házigazda lengyelektől a Gliwicében zajló olimpiai előselejtező 1. fordulójában.

Férfi olimpiai előselejtező, Gliwice, B csoport, 1. forduló:
Lengyelország–Magyarország 83–81 (19–19, 19–13, 21–28, 24–21)
A pontszerzők: Balcerowski 22, Sokolowski 18, Michalak 13, Ponitka 13, Zyskowski 7, Milicic 4, Witlinkski 4, Zolnierewicz 2, illetve Perl 24, Vojvoda 13, Golomán 12, Benke 9, Somogyi 6, Váradi 6, Keller 4, Pongó 3, Karahodzsics 2, Lukács 2

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak a tudatában kezdte meg szereplését, hogy három csoportmérkőzéséből legalább kettőt meg kell nyernie ahhoz, hogy a szombati elődöntőben is érdekelt legyen. Az első ellenfél a házigazdák csapata volt, amellyel előzőleg a 2019-es világbajnokság selejtezőjének első körében találkoztak a magyarok: 2017 novemberében 7060-ra nyert odahaza az ellenfél, majd 2018 februárjában 6457-re az Ivkovics-gárda bizonyult jobbnak. Az akkori keretekből Keller Ákos, Vojvoda Dávid, Benke Szilárd, Perl Zoltán és Váradi Benedek, illetve Mateusz Ponitka és Michal Sokolowski maradt hírmondónak.

A vasárnapi meccset jól kezdték a bokasérüléssel küzdő Vojvoda Dáviddal felálló, amúgy foghíjas kerettel pályára lépő vendégek, akik 1514 után egy 5-0-s sorozattal elhúztak. A folytatásban Vojvoda dobott triplát nyolc méterről, megszerezve hetedik pontját, de a gyengébben lepattanózó házigazdák tartották a lépést, majd 3129-nél átvették a vezetést. A nagyszünetben 3832 volt az állás, Sokolowski ekkor tíz pontnál tartott.

Térfélcsere után tíz pontra nőtt a hazaiak előnye (4232), ráadásul a magyar centerek közül ekkor már Keller Ákos és Karahodzsics Kemál is három személyi hibával játszott. Amikor 15 pontra hízott a hátrány, elúszni látszott a mérkőzés, azonban a meccs legjobbjává előlépő Perl Zoltán kosaraival sikerült egy pontra feljönni (5958), sőt, az utolsó játékrész a 215-ös vendégrohamnak köszönhetően 6059-es magyar vezetésről indult. Ebben Keller kipontozódott, a lengyelek rendre három-négy ponttal előrébb voltak, az Ivkovics-gárda hat perc alatt mindössze öt pontot hozott össze, miközben a rivális sorra dobhatta a büntetőket. Benke Szilárd dudaszós hármasával bő két perccel a vége előtt 7572 állt a nagyórán, a hajrá izgalmasan alakult, de a fordításra már nem maradt esélye a nemzeti csapatnak.

„Összességében jól játszottunk, azon ment el a meccs, hogy volt két-három rövidzárlatunk, amit a lengyelek könyörtelenül kihasználtak és 8–0-s meg 10–0-s sorozatokat produkáltak és ez döntőnek bizonyult” – fejtegette az M4 Sportnak a vereség okát Perl Zoltán, aki 24 ponttal zárta a meccset, ezzel a mezőny legeredményesebb játékosa volt.

MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner

A nyolcsapatos gliwicei előselejtező B csoportjában a válogatott a hazaiak után hátfőn a portugálokkal, szerdán a bosnyákokkal csap össze. Perl azt mondta, most a regenerálódáson van a hangsúly, kielemzik az ellenfelet és természetesen a győzelem a cél a második mérkőzésen.

Az A csoportban Csehország, Észak-Macedónia, Izrael és Észtország szerepel.

A kvartettekből továbbjutó két-két csapat számára az elődöntőket jövő pénteken rendezik, a döntőre pedig jövő vasárnap kerül sor. A tornagyőztes folytathatja az olimpiai selejtezőben.

később:
Portugália – Bosznia-Hercegovina 16.30

A magyar válogatott további programja:
hétfő:
Magyarország–Portugália 17.30 (M4 Sport és m4sport.hu)

szerda:
Magyarország – Bosznia-Hercegovina 21.00 (Duna World és m4sport.hu)

Borítókép: MTI/EPA/PAP/Zbigniew Meissner

További tartalmak