Musorujsag
Élő Eredmények

Szerbia meglepően simán verte a kanadaiakat a kosár-vb döntőjéért

Szerbia meglepően simán verte a kanadaiakat a kosár-vb döntőjéért

m4sport.hu/MTI
A szerb válogatott jutott elsőként a férfi kosárlabda-világbajnokság fináléjába, miután a pénteki elődöntőben a vártnál simább meccsen, 95–86-ra legyőzte a torna egyik meglepetéscsapatát, Kanadát.

A hét NBA-játékossal felálló tengerentúliak első vb-döntőjükre hajtottak, míg a balkáni gárda az utóbbi három világbajnokságon a második döntőjébe igyekezett bejutni. A szerbek – még Szerbia és Montenegró néven – 1998-ban és 2002-ben ünnepelhettek vb-diadalt, utóbbi tornán az a Svetislav Pesic ült a kispadon, aki jelenleg is irányítja a csapatot. A 74 éves edzőlegenda Barcelonában Hanga Ádám trénere is volt.

Mindkét oldalon hiányzott a legnagyobb sztár, Nikola Jokic és Jamal Murray júniusban a Denver Nuggets színeiben együtt NBA-bajnok lett, ám a vb-re egyikük sem utazott el.

Az előző, 2019-es tornán csak 21. Kanada 13-12-ig vezetett, ám az európaiak egy 11-0-ás rohammal fordítottak, és 52-37-nél 15 ponttal elhúztak. Nagyszünet után a kanadaiak már csak nyolc pontra tudtak felzárkózni, mivel nem tudtak mit kezdeni a szerbek kiváló védőmunkájával, no meg a 2016-ban olimpiai ezüstérmes Bogdan Bogdanoviccsal (Atlanta Hawks), aki 23 ponttal zárt.

Az észak-amerikai gárdában R.J. Barrett szintén 23 ponttal remekelt, a torna legjobbja-cím egyik várományosaként emlegetett Shai Gilgeous-Alexander viszont csak 15-ig jutott.

A szerbek a vasárnapi döntőben az Egyesült Államokkal vagy Németországgal csapnak össze.

Eredmény, elődöntő:
Szerbia-Kanada 95-86 (23-15, 29-24, 23-24, 20-23)

később:
Egyesült Államok-Németország 14.40

Borítókép: Bogdan Bogdanovic vezérként játszott az elődöntőben (Fotó: EPA/FRANCIS R. MALASIG)

További tartalmak