Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

El lehet kapni a Falcót, vagy megint címvédés lesz? Kezdődik a férfi kosárlabda NB I

El lehet kapni a Falcót, vagy megint címvédés lesz? Kezdődik a férfi kosárlabda NB I

m4sport.hu | Szerző: H. D.
Szeptember 29-én négy mérkőzéssel indul a férfi kosárlabda NB I/A 2023–2024-es idénye. A szezonrajt előtt megnéztük, hogyan telt a nyár a csapatoknál, kitől, mire számíthatunk az előttünk álló évadban.

A bajnokság lebonyolítása nem változott, az alapszakaszban oda-vissza mérkőznek meg egymással a csapatok (13 hazai és 13 idegenbeli meccs), majd az első nyolc az egyenes kieséses rendszerben zajló playoffban dönt a bajnoki címről és a további helyezésekről, míg az alapszakasz utolsó hat helyezettje a playoutban folytatja, ahol körmérkőzéses rendszerben még egyszer megmérkőznek egymással (5 hazai és 5 idegenbeli meccs), az utolsó pedig búcsúzik az élvonaltól.

Ezek után nézzük, melyik csapatnál, hogy alakult a nyár…

A legutóbbi négy (befejezett) szezont egyaránt aranyérmesként záró, a legutóbbi évadban a kupában is diadalmaskodó Falco KC Szombathelynek ezúttal is minden esélye megvan a címvédésre, hiszen az eddig is bombaerős keret nagyjából egyben maradt, emellett nyáron több ígéretes játékost is sikerült megszerezni. A magyar válogatott alapembere, Benke Szilárd Franciaországból tért vissza Szombathelyre, a szintén válogatott Pongó Marcell az ezüstérmes Albától érkezett, és megszerezték az egyik legnagyobb magyar tehetséget, Tanoh Dez Andrást a Budapesti Honvédtól, valamint egy légiós, a horvát válogatott Antonio Jordano is csatlakozott.  Ráadásul sikerült megtartani a Matthew Tiby, Boris Barac, Stefan Pot hármast és természetesen Keller Ákosra és az előző szezon MVP-jére, Perl Zoltánra is számíthat Milos Konakov. Persze szükség is van a bő rotációra, hiszen a bajnokságban és a kupában is címvédésre hajtó szombathelyiekre a Bajnokok Ligájában is óriási erőpróba vár: az októberben kezdődő csoportkörben a francia Le Mans-nal, a spanyol Málagával és a görög Periszterivel találkoznak. A nyári felkészülési egyébként bizakodásra adhat okot a Falco-drukkereknek, hiszen szinte végig teljes kerettel tudtak készülni, és a főpróba is jól sikerült, az újonc NKA Pécs elleni nyitány előtt két magabiztos győzelemmel megnyerték a Horváth Zoltán-emléktornát.

Benke Szilárd újra a Falcóban bizonyíthat (Fotó: Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely/Facebook)

2022-ben bronzérem, 2023-ban ezüstérem – 2024-ben jön az arany? Székesfehérváron biztosan beleegyeznének, ha így folytatódna a sorminta, az előttünk álló szezonban azonban már az újabb dobogós helyezésért is keményen meg kell majd harcolnia az Arconic-Alba Fehérvárnak. Az előző szezon közben a másodedzői posztról előlépő Alejandro Zubillagának és stábjának a feladata mindenesetre nem lesz egyszerű, hiszen a magyar magból többen is távoztak (Pongó Marcell, Somogyi Ádám, Szabó Zsolt), továbbá Quincy Ford és Quenton DeCosey is továbbállt. Vojvoda Dávid köré így szinte új csapatot kell építeni – meglátjuk, ez milyen gyorsan sikerül. Munka biztosan bőven akad még, hiszen az utolsó edzőmérkőzésen hazai pályán kaptak ki öt ponttal a DEAC-tól. A fehérváriak a nemzetközi porondon is bizonyíthatnak, hiszen ezüstérmesként főtáblások a FIBA Európa-kupában.

Az előző évadban a gyengébb kezdés után Kocsis Tamással egészen a bronzéremig menetelő Egis Körmendnél nyáron nagy volt a jövés-menés, mind az öt légióst lecserélték az új szezonra. A magyar mag viszont ezúttal is egyben maradt, sőt az U19-es hazai rendezésű világbajnokságon szerepet kapó Schmera Gergely is csatlakozott Pécsről. Ferencz Csabáék a felkészülés elején kétszer is kikaptak a ZTE-től, majd a Göcsej-kupán a harmadik, a hazai rendezésű Mogyorósy Szilárd-emléktornán pedig a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta mögött a második helyet szerezték meg – azaz a Kaposvár elleni idénynyitóig folyamatos fejlődést mutatott a csapat, amely október elején hazai pályán harcolhatja ki a csoportkörös szereplést a FIBA Európa-kupa selejtezőjében.

Alaposan átalakult nyáron a Zalakerámia ZTE KK is: a csapatot újra a legjobbak közé vezető Sebastjan Krasovec a bajnoki negyedik helyezés után elhagyta a klubot, helyére pedig a cseh Lubomír Ruzicka érkezett, akivel szemben a minimális elvárás, hogy ismét a rájátszásba jusson a zalaegerszegiekkel. A légiósok közül egyedül Danilo Ostojic maradt, mellé még négy külföldi játékos csatlakozott, valamint a rutinos centert, Tóth Ádámot a DEAC-tól és az U19-es világbajnokságot megjárt Csátaljay Pétert a Soprontól szerezték meg. A ZTE a felkészülés során a hazai rendezésű Göcsej-kupa döntőjében hosszabbítás után kapott ki egy ponttal a Soprontól, a bajnoki főpróbán azonban sikerült a visszavágás, Keller Ivánék két ponttal nyertek a Novomatic Arénában, így győzelemmel hangoltak a Szedeák elleni, jövő hét keddi nyitányra.

A nyolcszoros bajnok Szolnoki Olajbányásznál az előző két idényben egyaránt a rájátszás első köre jelentette a végállomást: előbb a KTE, legutóbb pedig a Körmend búcsúztatta a szolnokiakat. A Tiszaligetben nem engedhetnek meg egy újabb botlást, az új szezonban új vezetőedzővel, Miodrag Rajkovic vezetésével indulnak harcba a legjobb négy közé jutásért. A vezetőedzői poszton történt változás mellett a teljes légióskontingens is kicserélődött, ám jelentős változás, hogy öt helyett ezúttal négy külföldivel a keretben vág neki a bajnokságnak az Olaj, amelynek Lukács Norbert és Pongó Máté vezette magyar magja egyben maradt.

Fotó: Szolnoki Olajbányász/Facebook

A nyáron a Sopronnál is jelentős volt a játékosmozgás, valamint a kispadon is változás történt: Kosztasz Flevarakisz helyét a másodedzői posztról előlépő Bors Miklós vette át, segítője pedig a Honvéd vezetőedzői posztjáról érkező Baksa Szabolcs lesz. A keretben mind az öt légióst lecserélték, továbbá a magyar magon is erősítettek: Polster Attila Zalaegerszegről, Fazekas Csaba pedig Nyíregyházáról érkezett, míg Meszlényi Róbert Pécsről tért vissza. Maradt a csapatnál Csendes Péter is, aki Meszlényihez hasonlóan nyáron bemutatkozott a magyar felnőttválogatottban. A felkészülés felemás volt a soproniaknál: az oroszlányi Bányász-kupát két vereséggel a negyedik helyen zárták, a zalaegerszegi Göcsej-kupát viszont két győzelemmel megnyerték.

Fotó: Soproni Kosárlabda Club/Facebook

Ahogy az lenni szokott, a többi csapattal ellentétben a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétnél most is inkább az állandóságra szavaztak. Forray Gábor folytatja a kispadon, mellette a rutinos magyar játékosok, mint Wittmann Krisztián vagy Karahodzsics Kemal maradtak. Rastko Dramicanin sem távozott, így összesen három légióscsere történt a kecskemétieknél, akik az előttünk álló évadban is mindenképp ott akarnak lenni a rájátszásban.

Forray Gábor (Fotó: KTE Kosárlabda Klub/Facebook)

Az Atomerőmű SE az előző bajnokság alapszakaszának legvégén csúszott ki a legjobb nyolcból, az új évadra azonban nemcsak a playoffba jutást, hanem egyenesen a legjobb négy közé kerülést tűzték ki célul. A paksi csapat szurkolói ankétján elhangzott, ehhez megteremtették a megfelelő anyagi körülményeket, így öt jó játékerőt képviselő légióst tudtak igazolni, továbbá Dorogi Gergő is csatlakozott az OSE-tól, valamint Sövegjártó Ábelt kölcsönvették a Falcótól. A Csirke Ferenc vezette szakmai stábnak ennek ellenére nem volt felhőtlen a nyári felkészülési időszak, hiszen szinte folyamatosan voltak sérültjeik, többször is meglehetősen foghíjas csapattal játszottak le egy-egy edzőmérkőzést.

Az előző szezonban nagy hajrával sikerült kiharcolnia a rájátszásban való részvételt a DEAC-nak, amely ezúttal sem adná lejjebb a legjobb nyolcnál. A vezetőedzői poszton maradt Andjelko Mandics, a keretbe pedig több, a magyar bajnokságban már bizonyított játékos is érkezett: Andre Williamson Szolnokról, Deon Edwin Paksról, Aleksej Carev pedig Oroszlányból tette át a székhelyét Debrecenbe – igaz, utóbbinak még a nyáron közös megegyezéssel felfüggesztették a szerződését egy több hónapos kihagyással járó kézsérülés miatt. Mócsán Bálinték öt győzelemmel és négy vereséggel zárták a felkészülést, az viszont mindenképp bizakodásra adhat okot a debreceni szurkolóknak, hogy az OSE elleni nyitány előtt gyakorlatilag végig vezetve nyertek az Alba otthonában.

Andjelko Mandics (Fotó: DEAC Kosárlabda/Facebook)

Nyáron jelentős változások voltak az MVM-OSE Lions keretében is: mind a hat légiós távozott, továbbá Mucza Tamás (Szeged) és Dorogi Gergő (ASE) is továbbállt. Helyükre Horvátországból, Németországból, Georgiából, Finnországból és az Egyesült Államokból is jött játékos, továbbá Balsay Ádám (Alba Fehérvár), Gáspár Mátyás (DEAC) és Árva-File Balázs (NKA Pécs) játékjogát is megszerezték az oroszlányiak, így a vezetőedzői poszton maradó Simon Petrov nagy feladat előtt ál, ha az előző szezonnal ellentétben ezúttal nyolc közé akarja vinni a csapatát.

Az előző, gyengébben sikerült szezon után javítana a Kaposvár, amelynek kispadján csere történt. A debreceni U19-es világbajnokságon a magyar válogatottat irányító Váradi Kornél lett a Delfinek vezetőedzője, a 35 éves szakember pedig belépőjében harcos, megalkuvást nem tűrő csapat építését ígérte meg a szurkolóknak. A légióssort mindenesetre teljesen lecserélték Kaposváron, öten távoztak és öten érkeztek, igaz Josh Cunninghammel már szeptember elején, közös megegyezéssel szerződést bontottak. Továbbá a klublegenda Hendlein Roland húsz pályán eltöltött év után jelentette be a visszavonulását a játékoskarrierjétől, így a csapatnak meglehetősen fiatal lesz a magyar magja.

Már a szezon kezdete előtt volt miért izgulniuk az SZTE-Szedeák szurkolóinak: Kardos Péter klubelnök a klubhonlapnak adott interjúban árulta el, hogy a névadó főszponzor visszalépése után nehéz helyzetbe került a klub, még az is felmerült, hogy nem adják be a nevezésüket az első osztályú bajnokságra. Kardos szerint a „tüzet lokalizálták, de eloltani teljesen még nem sikerült”, azaz ezt az idényt biztosan végigviszik, de a jövő még továbbra is kérdéses. A kispadon mindenesetre maradt Nikola Lazics, az előző szezonban látott légiósok távoztak és öt helyett ezúttal három külföldi játékos érkezett. A magyar játékosoknál is van változás Zsíros Péter (ZTE), Mucza Tamás (OSE), Eric Cohill (Honvéd) és Laluska Bence (DEAC) jött, Kerpel-Fronius Balázs, Mayer Ákos, Filipovic Stefan és Kovács Ádám távozott, Szatmári Zsombor pedig visszavonult. A nehézségek ellenére a felkészülési időszakban jöttek a győzelmek, Bognár Kristófék többek között a Sopront, a DEAC-ot, az ASE-t és a KTE-t is legyőzték.

Nikola Lazics (Fotó: SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapat/Facebook)

Az előző szezonban az élvonalba 21 év után visszatérő Budapesti Honvéd nagy csatában harcolta ki a bennmaradást, célja pedig az, hogy ezt már korábban bebiztosítsa, ne kelljen a legvégéig izgulnia. A rekordbajnoknál nagy volt a jövés-menés, a vezetőedzői poszton Baksa Szabolcsot Zlatko Jovanovic váltotta, az eddigi három helyett három új légiós érkezett: a két amerikai, Jalen Henry és Isiah Brown korábban már játszott a magyar bajnokságban, míg az argentin Lautaro López Szlovákiából tette át a székhelyét Budapestre. A legnagyobb érvágás a Falcóhoz szerződő Tanoh Dez András távozása, mellette Demeter Attila és Völgyi Marcell is elhagyta a klubot, helyükre Bazsó Brúnó (Nyíregyháza) és Filipovic Stefan (Szeged) érkezett. A Honvéd az edzőmeccseken többek között az ASE-t, a DEAC-ot és a szlovák bajnok Patrioti Levicét is legyőzte, nagy kérdés, hogy ezt a jó formát sikerül-e átmenteni a bajnokságra. A kezdés mindenesetre nem lesz egyszerű, hiszen rögtön két nagyon nehéz meccsel kezdenek a fővárosiak: a nyitányon az Albához látogatnak, majd a Falcót fogadják.

Az már a Piros csoport rájátszásának döntője előtt biztossá vált, hogy újra lesz pécsi csapat az élvonalban, hiszen a feljutásról döntő finálét a PVSK és az NKA Universitas Pécs játszotta. Végül ötmeccses, drámai csatában utóbbi jutott fel, és veheti át így a kieső Nyíregyháza helyét az NB I A-csoportjában. Az Goran Tadics vezette pécsiek három légióst igazoltak, a rutinos Kovács Péter vezette magyar mag pedig fiatal akadémistákkal kiegészülve száll harcba a bennmaradásért. A nyitány mindenesetre nem is lehetne nehezebb, hiszen rögtön a címvédő Falcóhoz látogatnak.

A NŐI KOSÁRLABDA NB I BEHARANGOZÓJÁT IDA KATTINTVA OLVASHTJA EL.

TIPPMIX FÉRFI NB I/A
ALAPSZAKASZ, 1. FORDULÓ
Szeptember 29., péntek
18.00:
DEAC–MVM-OSE Lions
18.00: Egis Körmend–Kometa Kaposvári KK
18.00: Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Sopron KC
18.00: Szolnoki Olajbányász–Atomerőmű SE
Szeptember 30., szombat
17.00:
Arconic-Alba Fehérvár–Budapesti Honvéd
18.00: Falco KC Szombathely–NKA Universitas Pécs
Október 3., kedd
18.00:
ZTE KK–SZTE-Szedeák

AZ ALAPSZAKASZ TELJES MENETRENDJÉT IDE KATTINTVA TALÁLJA MEG.

Borítókép: Szombathely, 2023. május 28. A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely játékosai, miután 84-68-ra legyőzték az Arconic-Alba Fehérvár csapatát a férfi kosárlabda NB I döntőjének ötödik mérkőzésén a szombathelyi Arena Savaria stadionban 2023. május 28-án. A Szombathely megszerezte fennállása ötödik bajnoki aranyérmét, miután 3-2-es összesítéssel megnyerte a párharcot. MTI/Vasvári Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Maratonra készül a Falco vezetőedzője
Maratoni küzdelemként tekint a Falco-Vulcano Energia KC bajnoki címvédő kosárlabdacsapatának vezetőedzője a hamarosan induló hazai bajnoki idényre, illetve a Bajnokok Ligája csoportkörére, amelyben a szombathelyieknek a spanyol Malagával, a francia Le Mans-nal és a görög Periszterivel kell megküzdeniük a továbbjutásért.
Kosárlabda