Musorujsag
Élő Eredmények

Juhász Dorka minden álmát felülmúlta a WNBA-szezon

Juhász Dorka minden álmát felülmúlta a WNBA-szezon

m4sport.hu
Sűrű egyetemi és észak-amerikai profi kosárszezont hagyott maga mögött Juhász Dorka, akinek minden álmát felülmúlta az elmúlt idény.

A 23 éves játékos az M1-nek elmondta, az egyetemi évek alatt az volt a célja, hogy egyáltalán draftolják a WNBA-be, ezzel eljusson oda, hogy legalább esélye legyen bekerülni a csapatba. Ehhez képest az, hogy első szezonjában a 16. drafthelyről kezdőjátékos legyen, ennyi percet játszhasson és még a legjobb újoncötösbe is bekerüljön, túlszárnyalta az elképzeléseit. „Mindig is bíztam magamban, tisztában voltam a képességeimmel, de nem gondoltam volna, hogy azonnal ez eslő szezonban ilyen lehetőségem lesz. Minden álmomat túlszárnyalta, hogy ennyit játszottam és még az All-Rookie-csapatba is bekerültem.”

Kapcsolódó tartalom

Juhász Dorka jól érezte magát a Minnesota Lynxnél, mindenki nagyon segítőkész volt, a csapattársai is támogatták és a pályán kívül is sok időt töltöttek együtt. „Sok élménnyel gazdagodtam a pályán és a pályán kívül is.”

A 193 centis játékos közölte, első kosara a WNBA-ben örök emlék lesz, és mivel az ellenfelek magas embereit kellett fognia, olyan klasszisokon védekezett, mint Breanna Stewart, A’ja Wilson vagy Brittney Griner. Tetszett neki az is, hogy támadásban sokat volt nála a labda, és gyakran neki kellett megtalálnia az üres embereket irányítóként. Néhány hónap alatt 40 mérkőzést vívott a Lynx-szel, amely négy évre szerezte meg őt, ebből eddig egy telt el. „Már a drafton nagyon büszke voltam arra, hogy pécsi lányként idáig jutottam, nemcsak magamat reprezentáltam, hanem egész Magyarországot, az összes kis magyar kosaraslányt, aki felnéz rám. Onnantól, hogy hallottam a nevemet, hogy a Minnesota ledraftolt, minden, amit elértem, csak hab volt a tortán” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Pihenésre nem nagyon volt ideje az elmúlt évben, elmondása szerint tavaly november óta megállás nélkül a kosárlabdával telnek a mindennapjai, ez fizikálisan és mentálisan is megterhelő, ezért nagy hangsúlyt fektetett a regenerációra és sportpszichológusokkal is dolgozott. A WNBA-szezon után egy hetet töltött Magyarországon a családjával, aztán Olaszországba utazott, ahol csatlakozott a Schióhoz. „Nagy a tempó, de nagyon örülök, hogy Schióba kerültem, pár napja vagyok még csak itt, még a beilleszkedés zajlik, ismerkedem a csapattársaimmal és az edzővel. Egy teljesen új kosárlabda-világba kerültem, több mint öt éve nem játszottam európai kosárlabdát, ez is egy új dolog számomra. Érzem, hogy nagyon számítanak rám, és én is szeretnék jó szezont futni a csapattal, örülök, hogy az Euroligában is megmutathatom magam, nagyon izgatott vagyok.”

Juhász Dorka úgy véli, sokoldalúsága az egyik nagy előnye, mivel 4-es és 5-ös poszton is bevethető, de szeret kívülről dobni és betörni is. A Schióval pedig egy újabb álma vált valóra, mivel az Euroligában is bemutatkozhatott. „Már kis kosárlabdázóként is az volt az álmom, hogy az Euroligában játszhassak, most itt vagyok, ez már ér annyit, mint a WNBA-be kerülés. Ezt már csak úgy lehet felülmúlni, ha jól sikerül a szezon, minél többet sikerül nyerni, a karrieremben pedig szeretnék egyszer Euroligát nyerni.”

Kapcsolódó tartalom

A tengerentúli szezon után úgy érezte, hogy továbbra is számítanak rá a Minnesota Lynxnél. „Úgy gondolom, hogy a következő nyári szezonra is visszavárnak, úgy éreztem a szezon után, hogy rám is építik a jövőt.”

Ami a válogatottat illeti, Juhász Dorka kijelentette, követte a júniusi – magyar negyedik hellyel zárult – Európa-bajnokságot és a februári olimpiai selejtező csütörtöki sorsolását is, amelyen a magyar csapatot Spanyolországgal, Japánnal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével sorsolták össze a soproni tornán. „Nem egyszerű a csoportunk, de itt a lehetőség hazai pályán, lehet nagyokat álmodni. Előtte viszont novemberben még Eb-selejtezőket játszunk, egyelőre ez most a prioritás” – tette hozzá.

Borítókép: Juhász Dorka, a Minnesota Lynx játékosa az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokságban (WNBA) (MTI/AP/Star Tribune/Jeff Wheeler)

További tartalmak