Musorujsag
Élő Eredmények

Hanga Ádám újra a válogatottban: „Ki akarunk jutni az Európa-bajnokságra!”

Hanga Ádám újra a válogatottban: „Ki akarunk jutni az Európa-bajnokságra!”

m4sport.hu
A Crvena zvezdával vasárnap Szerb Kupa-győztes Hanga Ádámmal a soraiban kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjét a férfi kosárlabda-válogatott. A sorozat első, Izland elleni összecsapását az M4 Sport közvetíti élőben. A rajtot megelőzően Szombathelyen edző táborozó nemzeti csapat kiválósága az M4 Sportnak nyilatkozott.

„Az Euroliga végre megegyezett a FIBA-val és nem tettek be Euroliga-fordulókat erre a szűk tíz napra” – indokolta Hanga, minek köszönhető, hogy hosszú idő után pályára léphet a válogatottban egy selejtezősorozatban.

„Ha megnézzük a kereteket, rengeteg Euroliga-játékos szintén el tudott jönni. Hogy a mi helyzetünket ez nehezíti vagy gyengíti, azt majd az eredmények eldöntik, nagyon nehéz dolgunk lesz. Egy olya csoportba kerültünk, melyben Törökország és Olaszország is erősebb hagyományokkal rendelkeznek, mint mi” – mondta.

Az új szövetségi kapitány, Gasper Okorn irányításával dolgozó magyar csapat csütörtökön Izlandon, Reykjavíkban kezdi az Eb-selejtezőt, vasárnap hazai pályán Olaszország ellen folytatja, a harmadik ellenfél pedig Törökország. A négyes első három helyezettje jut ki a kontinenstornára, a selejtező mérkőzéseit az M4 Sport közvetíti élőben.

A magyarok menetrendje az Eb-selejtezőben:
csütörtök: Izland-Magyarország, 20.30, M4 Sport+
vasárnap: Magyarország-Olaszország, 18.00, M4 Sport+
2024. november 22.: Törökország-Magyarország
2024. november 25.: Magyarország-Törökország
2025. február 20.: Magyarország-Izland
2025. február 23.: Olaszország-Magyarország

„Az első mérkőzés a legfontosabb, de lépésről lépésre kell haladni, hosszú ez a selejtező. Nem titkolt célunk, hogy kijussunk az Eb-re, de talán az ez eddigi legnehezebb csoportunk.”

A csapatban betöltött szerepéről azt mondta: „majd meglátjuk”.

„Folyamatosan alakul majd, a legfontosabb, hogy nyerjük a mérkőzéseket és kijussunk az Európa-bajnokságra.”

Bár a közvélemény és szakma egyértelmű győzelmet vár, Izlandot nagy kellemetlen stílusú ellenfélnek nevezte, hozzátéve, az északi országokat sokan lebecsülik, de nagyon jó kosárlabdát játszanak.

A 42. Európa-bajnokságot 2025. augusztus 27. és szeptember 14. között kerül sor Rigában, Tamperében, Limasszolban és Katowicében. A kieséses szakasznak Lettország ad majd otthont.

Ami a magyar Eb-közelmúltat illeti, az előző szakvezető, az augusztusban távozott Ivkovics Sztojan a 2017-es és a 2022-es Eb-re is kivezette a nemzeti együttest, amely akkor a 16., illetve a 23. helyen zárt. A magyar válogatott 2017-ben Kolozsváron 48 év után nyert újra meccset kontinenstornán.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak