Musorujsag
Élő Eredmények

Gyorsabb játékot ígér az Eb-selejtezőre készülő férfi kosárválogatott új szövetségi kapitánya

Gyorsabb játékot ígér az Eb-selejtezőre készülő férfi kosárválogatott új szövetségi kapitánya

m4sport.hu
Gyors, de okos játékot ígér Gasper Okorn, az Európa-bajnoki selejtezősorozatot csütörtökön megkezdő magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtökön Izlandon kezdi meg az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, a 20.30-kor kezdődő meccset a Duna World és az m4sport.hu közvetíti élőben. A nemzeti csapat péntek óta edzőtáborozik Szombathelyen, ahol vasárnap majd az olaszokat fogadja a második fordulóban (18.00, M4 Sport+). A kvartett negyedik tagja Törökország, a négyesből az első három jut ki az Eb-re.

A decemberben kinevezett szakvezető péntek óta Szombathelyen készül a nemzeti csapattal. Az M4 Sportnak elmondta, nem szeretne mindent megváltoztatni az előző időszakhoz képest, de gyorsabb játékot szeretne, valamint azt az előnyt kihasználni, hogy a csapat nagyon összeszokott. „Mikor több időnk lesz, természetesen próbálok majd néhány dolgon változtatni, de a válogatott nem olyan, mint egy klub, nincs sok időnk. A legjobb játékosok jönnek, én nem azért vagyok itt, hogy kosárlabdát tanítsak nekik. Én összerakom a csapatot és megpróbálom mindenkinek az erényeit kiemelni, a rosszabb tulajdonságait pedig eltakarni. Behívom a legjobb 15-20 játékost, de nem változtatom meg őket vagy mosom ki az agyukat vagy ilyesmi, jó játékosok ők” – fogalmazott.

Ami a gyorsabb kosárlabdát illeti, a szlovén tréner szerint fizikálisan jó a válogatott, ezt pedig ki kell használni. „Sokkal gyorsabban próbálunk majd játszani, de nem egész meccsen. Nagy különbség van a gyors, de buta és a gyors, de okos játék között. A gyorsaság sok hibát hordoz magában, több kockázatot vállalsz, így többet hibázol is, szóval megpróbálunk majd gyorsabban játszani, de nem szeretnénk sok hibát véteni eközben.”

Gasper Okorn kijelentette, Törökországgal és Olaszországgal nehéz felvenni a versenyt, de hiba lenne kizárólag Izlandra koncentrálni. A cél mindenesetre az, hogy a magyar válogatott sorozatban harmadszor is kijusson az Európa-bajnokságra. „Mindenki Izlandra koncentrál, ez szerintem nem jó, hiszen minden csapat azért érkezett, hogy hat meccset játszon. Nekünk is ki kell használnunk a helyzeteinket minden meccsen, főleg mikor hazai pályán játszunk. Persze mindenki azt várja, hogy Magyarország és Izland fog harcolni a harmadik helyért, én is úgy gondolom, hogy ez a realitás. Ettől még azt gondolom, hogy a reykjavíki meccs semmit sem fog eldönteni, szeretnénk ott nyerni, de attól még nem leszünk kint az Eb-n.”

Az izlandiak a kapitány szerint „átlagos” kosárlabdát játszanak, három játékost helyeznek előtérbe. „Sok minden az irányítójukon múlik, valamint a centerükön, aki egy tipikus 5-ös, picit lassabb, nagytestű játékos. Mikor ő nincs, akkor pedig alacsony felállással játszanak, onnantól pedig még inkább kiszámíthatatlan lesz egy meccs sok csúsztatással és betöréssel, így a mi taktikánk az lesz, hogy szervezetten visszazárunk, támadásban pedig nem szórjuk el a labdákat. A dobóhelyzetek választása nagyon fontos lesz, a lepattanókat kontrollálnunk kell, hogy ne támadjanak le minket. Ha 5-5 ellen tudjuk játszatni őket azt gondolom, és kell is, hogy ez előnyünk legyen” – mondta az M4 Sportnak Gasper Okorn.

Perl Zoltán Szombathelyen többedmagával dolgozott már együtt Gasper Okornnal, ez pedig megkönnyíti a válogatott új szakmai stábjának beilleszkedését. Az Eb-selejtezőn szerinte a jó védekezés lesz az alapkövetelmény, az új kapitánnyal szerinte talán egy kicsit gyorsabban fog játszani a nemzeti csapat, mint Ivkovics Sztojan idejében. A Falco kosarasa az M4 Sportnak hozzátette, eddig csak az izlandiakra készültek és úgy érzi, jó irányba halad a felkészülés. „Tudjuk, hogy 5-ös poszton nagyon magas embereik vannak, ezt próbáljuk majd támadásban kihasználni, esetleg 2-2-kkel vagy több mozgással kimozgatni őket. Illetve tudjuk, hogy nagyon jó dobójátékosaik vannak, akik a hárompontosról nagyon veszélyesek, illetve a 4-es játékosaik is mozgékonyak, kifele leválásokból jól dolgoznak, úgyhogy sok részletre oda kell figyelni, de úgy érzem, hogy jó irányba halad a felkészülés.”

A szintén szombathelyi Benke Szilárd arra hívta fel a figyelmet, hogy az olaszoknak rendkívül jó keretük van, de az izlandiak is erős csapattal állnak ki. „A palánk alatt nagy, domináns centerekkel rendelkeznek, viszont pont ebből adódóan azért lomhábbak is. Ezért most próbálunk edzéseken olyan játékokkal foglalkozni, ahol ebből tudunk előnyöket kialakítani.”

Vojvoda Dávid szerint a csapategységre lehet építkezni, hiszen a válogatott magja nagyon régóta, nyolc-tíz éve együtt van, hozzájuk csatlakoznak időnként új játékosok, az Izland elleni meccs pedig kulcsfontosságú lesz. „Az izlandi kosárlabda az elmúlt pár évben nagyon sokat fejlődött, az első meccs nekünk élet-halál mérkőzés lesz, ha ezt meg tudjuk nyerni, akkor nagy lépést teszünk afelé, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Nagyon pörgős csapat, nagyon gyorsan kosárlabdáznak, erre mindenképpen fel kell készülnünk. Az olaszok nagyon erős kerettel érkeznek ide, majdnem minden játékosuk hadra fogható, aki az Euroligában is játszik, úgyhogy az egy nagyon komoly csapat lesz” – fogalmazott a Fehérvár játékosa.

A spanyol bajnokságban szereplő Andorrában játszó Somogyi Ádám egyetértett Perl Zoltánnal abban, hogy a válogatott gyorsabb, modernebb, élvezhetőbb kosárlabdát fog játszani, mint a korábbi szövetségi kapitány irányításával. „Az izlandi meccs számunkra egy döntővel ér fel, van egy 2 méter 20 centi körüli magasemberük, az ő limitálása kulcs lesz, illetve van két játékosuk, akik Euroligában játszanak. Gyors és fizikális kosárlabdát játszanak ők is, úgyhogy szerintem az lesz a kulcs, hogy szervezett kosárlabdát játsszunk egy kicsit dinamikusabb és gyorsabb rendszerben, mint eddig, és ha ez megvalósul, akkor szerintem meglehet és meglesz a győzelem.”

A válogatott 12-es kerete:
Benke Szilárd (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Golomán György (Basquet Girona, spanyol), Hanga Ádám (Crvena zvezda, szerb), Mikael Hopkins (Reggio Emilia, olasz), Keller Ákos (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Maronka Zsombor (Neptunas, litván), Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Pongó Marcell (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Somogyi Ádám (MoraBanc Andorra, spanyol), Tóth Ádám (Zalakerámia ZTE KK), Váradi Benedek (Trefl Sopot, lengyel), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár)

A magyarok menetrendje az Eb-selejtezőben:
csütörtök: Izland-Magyarország, Rejkjavík 20.30
vasárnap: Magyarország-Olaszország, Szombathely 18.00
2024. november 22.: Törökország-Magyarország
2024. november 25.: Magyarország-Törökország
2025. február 20.: Magyarország-Izland
2025. február 23.: Olaszország-Magyarország

Borítókép: Gasper Okorn (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak