Musorujsag
Élő Eredmények

Súlyos vereséggel folytatódott az Eb-selejtező, a félidőig tartotta a lépést az olaszokkal a magyar kosárválogatott

Súlyos vereséggel folytatódott az Eb-selejtező, a félidőig tartotta a lépést az olaszokkal a magyar kosárválogatott

m4sport.hu/MTI
A magyar férfi kosárlabda-válogatott csak az első félidőben tudta tartani a lépést Olaszországgal, végül 62–83-as vereséget szenvedett Szombathelyen, az Európa-bajnoki selejtező 2. fordulójában, így Gasper Okorn szövetségi kapitány együttese két vereséggel kezdte a sorozatot.

A nemzeti csapat múlt péntek óta edzőtáborozott Szombathelyen, majd csütörtökön kellemetlen vereséggel kezdte meg szereplését az Eb-kvalifikációban, mivel gyenge hajrával 70-65-re kikapott Izlandon. Az olaszok ugyanakkor 87-80-ra verték a törököket Pesaróban.

A nemzetközi szövetség rangsorában Gasper Okorn szövetségi kapitány együttese a 43., az olasz pedig a 13. helyen áll.

Eredmény:
 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Olaszország 62-83 (15-17, 22-19, 9-28, 16-19)
pontszerzők: Perl 12, Hanga 11, Hopkins 9, Vojvoda 8, Golomán 7, Benke 7, Keller 4, Váradi 2, Somogyi 2, illetve Tessitori 12, Bortolani 12, Polonara 10, Petrucelli 9, Pajola 9, Procida 9, Ricci 6, Spissu 6, Severini 5, Mannion 4, Caruso 1

A második mérkőzésre egy helyen változtatott a hazaiak szlovén szakvezetője, Maronka Zsombor helyét Lukács Norbert vette át. A túloldalon Gianmarco Pozzecco kapitány együttesébe a hazai játékosok mellett az Alba Berlinből Gabriele Procida és Matteo Spagnolo került be.

Az már napokkal korábban eldőlt, hogy telt ház, azaz négyezer fő szurkol majd a Schaeffler Arena Savariában, így a kezdés előtt elképesztő hangulat fogadta a csapatokat. A hazaiak 5-4-nél vezettek először, aztán az ellenfél hét pontra meglépett, de a Crvena zvezdában légióskodó Hanga Ádám révén sikerült ismét felzárkózni. A 14. percben a sok kihagyott helyzet miatt 22-29-et mutatott a nagyóra, de jött Benke Szilárd és a honosított Hopkins Mikael, így négy perccel később már a magyarok voltak előnyben (33-31). A nagyszünetben 37-36 volt az állás, Hanga ekkor a mezőny legjobbjaként kilenc pontnál tartott.

Térfélcsere után hét perc alatt csak négy pontot hozott össze a nemzeti csapat, ezalatt 16 pontra nőtt az olimpiai ötödik vendégek előnye (41-57), ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. Egyre inkább szétesett a magyar csapat, az ellenfél számolatlanul szórta a kosarakat az eladott labdákból, és 28 pontot szereztek a harmadik negyedben, miközben az Okorn-gárda mindössze kilencet.

A 46-64-ről induló zárószakaszra a lényegi kérdések már eldőltek, a közönség egyre csendesebben szemlélte a váratlanul egyoldalú találkozó hajráját. Az ellenfél már 32 ponttal is elhúzott, és az utolsó percekre az olasz kapitány a cserejátékosokat küldte a pályára.

„Jó energiákkal játszottunk, aztán nem tudom, mi történt a harmadik negyedben. Hagytuk dobni az ellenfelet, akik megfordították a meccset, mi pedig egyre idegesebbek voltunk. Összezuhantunk, mindkét oldalon gyengén teljesítettünk, ekkor vesztettük el a mérkőzést. Sajnálom a szurkolókat, akik kilátogattak ma a csarnokba” – fejtette ki a szlovén tréner, aki a folytatásról szólva közölte.

„Csalódottak vagyunk, mert rosszul kezdtük el a selejtezősorozatot. Meg kell találnunk a módját, hogy fejlődjünk. Még semmi sincs veszve, de jobbnak kell lennünk a hátralévő meccseken” – tette hozzá.

Perl Zoltán kijelentette, nem lehetnek boldogok az eredménnyel, és sokkal jobban akartak játszani.

„Az első félidő rendben volt, de utána összeestünk, és könnyű kosarakat kaptunk. Sajnos rosszul játszottunk ma” – mondta a Falco játékosa.

Gianmarco Pozzecco kapitány azzal kezdte, hogy remek mérkőzésen vannak túl.

„Kicsit fáradtak voltunk az első félidőben, hagytuk dobni az ellenfelet, védekeztünk és harcoltunk. A második félidőben viszont már mi irányítottunk, büszke vagyok a csapatomra” – fejtette ki a szakvezető.

A 0/2-es győzelmi mérleggel álló válogatott novemberben folytatja szereplését Törökországban, a négyesből az első három jut ki a jövő évi Eb-re.

A 42. kontinenstornára 2025. augusztus 27. és szeptember 14. között kerül sor Rigában, Tamperében, Limasszolban és Katowicében. A kieséses szakasznak Lettország ad majd otthont.

A török válogatott csak az utolsó pillanatban, a dudaszó előtt szerzett kétpontossal tudta legyűrni Izlandot.

További eredmény:
Törökország-Izland 76-75 (16-16, 19-14, 19-17, 22-28)

Az állás:
1. Olaszország 4 pont, 2. Izland 3 (145-141), 3. Törökország 3 (156-162), 4. MAGYARORSZÁG 2

A magyarok további menetrendje az Eb-selejtezőben:
2024. november 22.: Törökország-Magyarország
2024. november 25.: Magyarország-Törökország
2025. február 20.: Magyarország-Izland
2025. február 23.: Olaszország-Magyarország

Borítókép: MTI/Tóth Zsombor

További tartalmak