Musorujsag
Élő Eredmények

Dávid Kornél elárulta, jelenleg is van magyar játékos, akit az NBA-ből figyelnek

Dávid Kornél elárulta, jelenleg is van magyar játékos, akit az NBA-ből figyelnek

m4sport.hu
Dávid Kornél, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnökségi tagja az M1-nek adott terjedelmes exkluzív interjújában beszélt többek között a férfiválogatott jelenéről és jövőjéről, a magyar klubcsapatok sikereiről, de elárulta azt is, hogy a Milwaukee Bucks NBA-csapatának megfigyelőjeként jelenleg is van magyar játékos, akinek a teljesítményét folyamatosan követi.

 

Tavaly májusban választották meg Báder Mártont az MKOSZ elnökének, ekkor többek között Dávid Kornél is bekerült a szervezet elnökségébe.

Az 52 éves sportvezető újdonsült tevékenységével kapcsolatban elmondta, eleinte nem nagyon tudta, mire számíthat, korábban ugyanis csak kívülről szemlélte a szövetségnél zajló munkát – Dávid Kornél csak most jött rá, mennyi minden összefüggésben van.

„Kívülről máshogy gondolja az ember, aztán ahogy bent van, akkor látja ezeket az összefüggéseket, és hogy a rendszer felépítése nem enged meg bizonyos dolgokat. Sok dolog van, ami újdonság volt, sőt, a mai napig az, amiket meg kell szokni” – vélekedett az egykori NBA-játékos az M1-nek.

Hozzátette: mivel ő a szakmai bizottság egyik tagja, ezért neki főként a szakma a feladata, s azáltal, hogy a nemzetközi kosárlabdát régóta figyeli, szerencsés helyzetben van, elég „kifejlett” a látóköre.

Dávid Kornél szerint a magyar férfiválogatottban jelenleg jó arányban vannak a fiatalabb és idősebb játékosok, noha már kezd körvonalazódni egy fiatalabb generáció, ami akár majd át is veheti a stafétát a jelenlegi magtól.

„Jelen pillanatban ez a válogatott a lehető legjobb válogatott. Azt gondolom, minden poszton megfelelő játékosok vannak, ez sok variációs lehetőséget ad. A tapasztalat mindenképp mellettük szól, és én bízom benne, hogy ez eredményekben is párosulni fog. A mi helyzetünkben fontos, hogy érkezett egy új edző, más elgondolásai vannak, és két-három edzéssel kellett kihozni a lehető legtöbbet az általa ismert játékosokból, mindezt úgy, hogy ennek eredménye is legyen. Jelenleg két vereség van a tarsolyunkban, de amikor láttuk az Eb-selejtezős csoportot, tisztában voltunk vele, mi a papírforma. Fontos, hogy mostantól a saját kezünkben legyen a sorsunk, ennek érdekében meg kell vernünk majd Izlandot és Törökországot is, és úgy már elvileg továbbjuthatunk” – taglalta az exkosaras, s megjegyezte, nyáron lesz a válogatottnál egy rövid összetartás, majd novemberben is, és remélhetőleg akkorra látszik majd, az új edzői stáb mire képes.

Dávid Kornélt megválasztották az MKOSZ elnökségi tagjának (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A sportvezető úgy véli, nagy különbség a férfi és a női szakág között, hogy utóbbi esetében fontos, hogy ott legyünk a legjobbak között, míg előbbinél abból fakadóan, hogy nagyobb a versenyhelyzet, egy erős együttes felépítése nehezebb feladat, illetve sokkal nagyobb költségekkel is jár.

„A rendszeresen európai kuparésztvevő klubokat támogatnunk kell, meg kell mindent tennünk azért, hogy olyan helyzetben legyenek, hogy a kuparészvétel folyamatos lehessen, hiszen a folyamatosság adhatja meg azt, hogy később előrébb lehessen lépni. Ez persze nem egyszerű – a klubvezetők tisztában vannak vele, milyen áldozatokkal jár, hogy ilyen sorozatokban részt vegyenek.”

Dávid elárulta, a Bucks megfigyelőjeként jobbára információgyűjtésből áll egy átlagos napja: rengeteg bajnokságot, csapatot és játékost néz végig, akik az elmúlt héten léptek pályára. Ezenkívül tervezi a következő utakat, riportokat ír különböző mérkőzésekről, utánanéz a tehetségeknek, hogy a róluk szerzett információkkat megfelelően segíteni tudja a Milwaukee ügyvezető igazgatóját a döntéshozatalban.

„Ritkák azok a tehetségek, aki 18 éves koruk környékén kerülnek elő, általában már korábban felfedezik őket, manapság annyi kosárlavdával foglalkozó ember van. Ahogy valaki elkezd ügyesebbé válni, abban a pillanatban rá lehet lelni a különböző oldalakon. A nehezebb dolog inkább az, hogy megítéld, a szóban forgó játékos meg tudja-e ugrani azt, hogy egy amerikai csapatban, egy olyan környezetben, ahol nálánál tehetségesebb vagy hasonlóan ügyes személyek vannak, ott mit fog tudni elérni. Nekünk előre gondolkodva kell meghatározni, valaki illeszkedni fog-e az együttesbe, jelenesetben ugyebár a Bucksba. Például tud-e majd együtt játszani Giannis Antetokounmpóval?”

Dávid Kornél 1999-ben, a Chicago Bullsban (Fotó: MTI/EPA/AFP/Tannen Maury)

A Milwaukee Bucks radarján jelenleg is szerepel magyar kosárlabdázó – az egykori erőcsatár hozzátette, a tengerentúli bajnokságban egyébként nem csak a fiatal tehetségeket figyelik, hiszen egy kosaras akár idősebb korában is jobb és jobb lehet.

„Az NBA sokkal nyitottabb lett, így szerencsére gyorsabban ki lehet kerülni, mint régebben. Itthon is van, akit nézünk és aki természetesen akár oda is kerülhet.”

Saját NBA-karrierjére visszatekintve elárulta, hogy ha a 25 évvel ezelőtti önmagát átmenthetné a mostani bajnokságba, akkor valószínűleg hosszabb kinti pályafutása lenne.

„Épp akkoriban indult el egy átmenet, és megjelentek a kintről is jól dobó erőcsatárok. Engem eleinte a négyes posztra tettek, aztán egyre kijjebb kerültem, ahogy haladt előre az idő. Ma már szinte pozíció nélküli kosárlabdát játszanak a csapatok, ez nekem nagyon jó lett volna” – fűzte hozzá.

 

Borítókép: Budaörs, 2023. május 2. Dávid Kornél, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) megválasztott új elnökségi tagja beszél a szervezet tisztújító küldöttgyûlésén a kosárszövetség budaörsi központjában 2023. május 2-án. Ezen a napon az egyedüli jelöltként indult Báder Márton 42 éves exjátékost egyhangú szavazással, 135 támogató vokssal választották a szövetség vezetõjévé. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak