Musorujsag
Élő Eredmények

„Mindenki ezerrel számolgat” – Boros Zoltán izgalmas hajrát vár a kosárlabda NB I alapszakaszában

„Mindenki ezerrel számolgat” – Boros Zoltán izgalmas hajrát vár a kosárlabda NB I alapszakaszában

m4sport.hu | Szerző: H. D.
Már csak két forduló van hátra a férfi kosárlabda NB I/A alapszakaszából, a verseny azonban egyre nagyobb a rájátszásba kerülésért. Az élvonalban eddig történtekről és a várható folytatásról az M4 Sport szakértőjével, a 88-szoros válogatott Boros Zoltánnal beszélgettünk.

Az M4 Sport és az m4sport.hu március 23-án 19:15-től élőben közvetíti a Falco KC Szombathely–Körmend vasi klasszikust.

Keller Ákos szerződést hosszabbított a Falcóval – meglátjuk, ez mekkora lökést ad a folytatásra a válogatott centernek (Fotó: hunbasket.hu)

ELÖL, KÖZÉPEN ÉS HÁTUL IS – AZ IZGALMAK GARANTÁLTAK AZ ALAPSZAKASZ UTOLSÓ KÉT FORDULÓJÁBAN

Két fordulóval az alapszakasz zárása előtt csak három csapat, a címvédő és listavezető Falco KC Szombathely, az Alba Fehérvár és a Szolnoki Olajbányász helye biztos a rájátszásban, öt hely még kiadó. Ettől függetlenül a tabella elején is vannak még nyitott kérdések, miután a szombathelyiek a legutóbbi két idegenbeli mérkőzésüket elveszítették (Debrecenben, majd legutóbb Zalaegerszegen kaptak ki), így az Alba mindössze egy győzelemmel van lemaradva mögöttük. A két éllovas csapat az alapszakasz utolsó fordulójában épp egymással találkozik, méghozzá Székesfehérváron, a Falcóra pedig előtte még hazai pályán a vasi el Clásico, azaz a Körmend elleni rangadó vár – adódik a kérdés, veszélyben lehet-e a címvédő újabb alapszakasz-győzelme?

Boros Zoltán szerint a szombathelyi drukkereknek „nincs miért aggódniuk” ez csak egy kisebb hullámvölgy, a Falco első helyen nincs veszélyben, a két nagy rangadóra, majd az azt követő Magyar Kupa négyes döntőre biztosan összekapják magukat Perl Zoltánék.

„Minden csapat életében vannak hullámvölgyek, úgy tűnik, a Falcónál ez most jött el. Ennek például az is lehet az oka, hogy a válogatott szünetben nem tudtak teljes kerettel készülni. Ettől függetlenül »nem aggódom« a Falcóért, szerintem behúzzák az alapszakaszt – annak ellenére is, hogy egyszer még Székesfehérvárra is utaznak.”

Boros Zoltán szerint a Vojvoda Dávid vezette Alba nem tudja letaszítani az első helyéről a szombathelyieket az alapszakaszban (Fotó: hunbasket.hu)

A három jelenlegi dobogós mögött viszont óriási a verseny a rájátszásba jutásért (és ezzel együtt a playout elkerüléséért). Az utolsó két kört az eddig egyaránt 12 győzelmet gyűjtő ZTE, DEAC, Sopron hármas jó helyzetből várja, míg a legjobb nyolcba még jelen állás szerint a Körmend és az NKA Pécs férne be.

A 88-szoros válogatott kosárlabdázó szerint is szinte lehetetlen megtippelni, hogy végül melyik nyolc csapat lesz érdekelt a rájátszásban, de ez szurkolói szempontból örömteli, mivel így kivétel nélkül minden mérkőzés jelentős téttel bír az alapszakasz hajrájában.

„A ZTE a Falco elleni skalppal jó helyzetbe került, de körülötte és mögötte olyan szoros a mezőny, annyi körbeverés volt már, hogy senki sem mehet biztosra. Az egész szezont az jellemzi, hogy egy-egy csapat játszik néhány jó mérkőzést, aztán egy kicsit visszaesik, és ebből kialakult ez a kavalkád – aminek egyébként sokan örülünk, mert így sokkal kiélezettebb csatákat láthatunk. Most biztosan mindenki ezerrel számolgat… Nem is nagyon emlékszem, hogy mikor volt ennyire szoros a végjáték a negyedik és a tizedik hely között lévő csapatok között.”

Ráadásul a nyolcba kerülés mellett az is fontos szempont, hogy a rájátszásról lemaradó csapatok hol végeznek majd a tabellán, mivel – akárcsak az előző szezonban – ezúttal sem viszik tovább az addigi eredményeiket, hanem bónuszpontokat kapnak a playoutra. Boros szerint így azért is nagy a harc, hogy a playoffról lemaradók minél jobb helyzetből kezdhessék meg a kiesés elkerüléséért rendezett 10 fordulós playoutot.

„Az előző szezonban a Nyíregyháza nagyon le volt szakadva az alapszakaszban, de a playout rendszerének köszönhetően ez a különbség eltűnt. Most pont fordított a helyzet, minimális különbség van a csapatok között, ami a bónuszpontok miatt majd nagyobb lehet, mintha az eredményeiket vinnék tovább.”

Takács Kristóf és Pallai Tamás a Körmend–Szolnok meccsen (Fotó: hunbasket.hu)

SOK EDZŐVÁLTÁS, SOK LÉGIÓSCSERE – DE MI A HELYZET A FIATALOKKAL?

Még véget sem ért az alapszakasz, de mindössze öt olyan csapatot (Falco, Alba, DEAC, Körmend, Honvéd) találunk, ahol még nem történt edzőváltás a szezonban – sőt, van olyan klub, ahol jelenleg már a harmadik edző irányít az idényben. Boros szerint természetesen van olyan eset, amikor elkerülhetetlen a váltás, de közel sem mindenki váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket.

„Mint edző mondom ezt, szerintem ez nem jó trend. A klubvezetők úgy gondolkodnak, hogy egy-egy negatív széria után szükség van a frissítésre, azok a játékosok, akik esetleg alulmotiváltak voltak átfordulhatnak. Viszont van, ahol már kétszer is edzőt váltottak a szezonon belül… Ilyenkor azért felvetődik a klubvezetők felelőssége is, nekik viszont nincs főnökük, az ő döntéseiket nincs ki bírálja, így őket nem is nagyon szokták leváltani” – fogalmazott az ötszörös magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes 54 éves szakember, aki szerint az is elgondolkodtató, hogy ha egy jó, mondjuk ötmeccses győzelmi szériát egy ugyanilyen hosszú vereségsorozat követ, akkor első megoldásként rögtön az edzőváltás gondolata vetődik fel, míg ha felváltva szállítja az győzelmeket és a vereségeket a csapat, akkor ez kevésbé tűnik fel a klubvezetőknek.

Ráadásul a sok edzőváltás több esetben légióscserékkel is jár, ami szintén nem segíti a folytonosságot. Boros szerint azért vannak kivételek, akik igyekeznek ettől függetleníteni magukat, mint például a Szeged és a Honvéd, ahol a többieknél kevesebb, jelenleg négy-négy légióst alkalmaznak – és így is harcban vannak a rájátszásért.

Noah Locke (10) biztos pont a szegedieknél (Fotó: hunbasket.hu)

A fiatal magyar játékosokkal kapcsolatban Boros úgy fogalmazott, örömteli azt látni, hogy az U23-asok között akadnak olyanok, akik nemcsak a szabály miatt szerepelnek, hanem sokszor a második félidőben is szerepet kapnak. A szakember szerint a fiataloknak sokszor csak kiszolgáló szerep jut, de szerencsére bőven akad olyan, aki többet is hozzá tud tenni a csapata teljesítményéhez. A szakértő szerint ilyen például Sopronban Csendes Péter és Meszlényi Róbert, Szolnokon Pallai Tamás, a Honvédnál Kopácsi Ákos, Hajdu Péter és Reizinger Máté, Körmenden Takács Kristóf, vagy éppen az Albánál Kass Balázs.

Ám a következő szezonban kivezetik az U23-as szabályt, emellett pedig már csak négy légióst lehet majd nevezni a 12-es meccskeretekbe. Boros szerint ennek az is lehet majd a következménye, hogy sokan 7-8 fős rotációval mennek majd neki a bajnokságnak, de bízik benne, hogy maradnak olyan csapatok, amelyek továbbra is megpróbálják beépíteni a fiatal játékosaikat.

Az ASE és a Honvéd is harcban van még a rájátszásért (Fotó: hunbasket.hu)

IZGALMAS LESZ A HAJRÁ AZ ALAPSZAKASZBAN – ÉS EZ A NÉZŐKNEK A LEGJOBB

„A sok körbeverés miatt izgalmasabb a bajnokság hajrája az elmúlt évekhez képest, több csapatnak is csak az utolsó fordulóban dől majd el a sorsa, hogy a playoffban vagy a playoutban folytatja majd. Ez a nézőknek is jó, egy-két kivételtől eltekintve szinte mindenhol telt házas meccsek vannak” – fogalmazott az M4 Sport szakértője a hajrát megelőző várakozásaival kapcsolatban.

Az M4 Sport és az m4sport.hu március 23-án 19:15-től élőben közvetíti a Falco KC Szombathely–Körmend vasi klasszikust.

TIPPMIX FÉRFI NB I/A
25. FORDULÓ
Március 22., péntek
18.00:
Sopron KC–SZTE-Szedeák
Március 23., szombat
18.00:
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Kometa Kaposvári KK
18.00: DEAC–Budapesti Honvéd SE
18.00: Zalakerámia ZTE KK–Arconic-Alba Fehérvár
18.00: NHSZ-Szolnoki Olajbányász–NKA Universitas Pécs
18.00: MVM-OSE Lions–Atomerőmű SE
19.15: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Egis Körmend (M4 Sport és m4sport.hu)

26. FORDULÓ
Március 30., szombat
18.00: SZTE-Szedeák–DEAC
18.00: Kometa Kaposvári KK–NHSZ-Szolnoki Olajbányász
18.00: Arconic-Alba Fehérvár–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
18.00: MVM-OSE Lions–Sopron KC
18.00: NKA Universitas Pécs–Egis Körmend
18.00: Atomerőmű SE–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét
18.00: Budapesti Honvéd SE–Zalakerámia ZTE KK

A férfi kosárlabda NB I/A alapszakaszának állása a 24. forduló után (Fotó: hunbasket.hu)
Borítókép: Vojvoda Dávid, Perl Zoltán és Durázi Krisztofer (Fotók: hunbasket.hu)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Keller Ákos hosszabbított a Falcóval
Keller Ákos egy évvel, a 2024/2025-ös szezon végéig meghosszabbította szerződését a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kosárlabdacsapatával.
Kosárlabda
Zalaegerszegen meglepték a Falcót
A Zalaegerszeg kisebb meglepetésre simán legyőzte hazai pályán a listavezető és címvédő Szombathely csapatát a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapján.
Kosárlabda
Magabiztos sikerrel javított a Falco
A listavezető Szombathely simán, 13 ponttal legyőzte a harmadik helyen álló vendég Szolnok együttesét a férfi kosárlabda NB I pénteki játéknapján.
Kosárlabda
Szerb edzővel folytatja a Szolnoki Olajbányász
Szarvas Gábort a szerb Oliver Vidin váltja a férfi kosárlabda NB I-ben a legutóbbi négy mérkőzéséből hármat elvesztő NHSZ-Szolnoki Olajbányász vezetőedzői posztján.
Kosárlabda
Vasi sikerek a férfi kosárbajnokságban
A címvédő és listavezető Szombathely hazai pályán, a Körmend pedig idegenben nyert a férfi kosárlabda NB I alapszakaszának szerdai játéknapján.
Kosárlabda