Musorujsag
Élő Eredmények

A Falco címvédésre, a Szolnok a 10. sikerére, a Szedeák és a Pécs meglepetésre készül – jön a kosárlabda MK négyes döntője

A Falco címvédésre, a Szolnok a 10. sikerére, a Szedeák és a Pécs meglepetésre készül – jön a kosárlabda MK négyes döntője

m4sport.hu | Szerző: H. D.
A hétvégén budapesti BOK-csarnokban rendezik meg a Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa négyes döntőjét, amelynek keretein belül a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, az SZTE-Szedeák, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász és az NKA Universitas Pécs kosárlabdacsapata küzd meg az aranyéremért.

A szombati elődöntőket, valamint vasárnapi a bronzmeccset és a döntőt az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetíti.

A Magyar Kupa küzdelmeire ezúttal is az A-csoportos bajnokság alapszakaszának első felét az első nyolcban záró nyolc csapat kvalifikálta magát, majd a négyes döntő mezőnye a januári negyeddöntők után alakult ki.

A legjobb nyolc között a címvédő Falco – akárcsak egy évvel ezelőtt – a legnagyobb bajnoki riválisát, az Alba Fehérvárt búcsúztatta (95–73), míg a kilencszeres kupagyőztes Szolnok szintén hazai pályán harcolta ki a továbbjutást, az Olajbányász 85–78-ra nyert a DEAC ellen.

Két csapatnak idegenben sikerült nyernie: a Szedeák a Körmendet (98–91), az NKA Pécs a ZTE-t (78–75) búcsúztatta otthonától távol.

Az elődöntő sorsolásán elkerülte egymást a kilencszeres és a kétszeres győztes: a Szolnok a Pécset, a Falco a Szedeákot kapta ellenfeléül.

Keller Ákosék címvédésre hajtanak a Magyar Kupában (Fotó: hunbasket.hu)

SZOMBAT, 17.00: FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY – SZTE-SZEDEÁK (ÉLŐBEN: M4SPORT.HU)

Az alapszakasz megnyerése után egyértelműen a Falco KC Szombathely a négyes döntő legnagyobb esélyese. Igaz, a címvédőnek a bajnoki hajrá közel sem úgy sikerült, ahogy azt minden bizonnyal eltervezte, Milos Konakov csapata utolsó öt meccséből hármat, a DEAC, a ZTE és az Alba elleni idegenbeli találkozót egyaránt elveszítette.

Tudja ezt Perl Zoltán is, aki az M1-nek elmondta, nem a legjobb formájukat mutatták az elmúlt hetekben, de nagyon bízik benne, hogy ezen változtatni tudnak, és ismét a válogatott szünet előtt látott teljesítményt tudják majd nyújtani Budapesten. A Falco válogatott klasszisa szerint a legfontosabb a védekezés lesz majd, ez jelentheti a kulcsot a Szeged elleni győzelemhez.

Milos Konakov egyetértett a csapatkapitányával, de hozzátette azt is, minden csapat életében vannak hullámvölgyek, viszont a szezon legfontosabb része csak most indul számunkra, így nem aggódik az elmúlt időszakban látott idegenbeli vereségek miatt. A szombathelyiek edzője szerint saját magukat és az ellenfeleket is tisztelniük kell majd, mert csak így tudják a legtöbbet kihozni magukból a pályán.

Konakov azt is elárulta, ahogy a többi csapatnál, náluk is vannak kisebb-nagyobb problémák, de a kupahétvégén mindenki készen áll a bevetésre.

A legutóbbi három kiírásból kettőt megnyerő Falco 2022-ben már a negyeddöntőben búcsúzott a sorozattól, ráadásul akkor éppen a Simándi Árpád vezette Szedeákot nem sikerült legyőzni – a lehetőség most adott a visszavágásra.

Ryan Woolridge (1) hazai pályán 22 ponttal vette ki a részét a Falco legyőzéséből a bajnokság alapszakaszában (Fotó: hunbasket.hu)

A négyes döntőbe jutott négy csapat közül az SZTE-Szedeák az egyetlen, amelynek nem sikerült kiharcolnia a bajnokságban a rájátszásba jutást, így a szegedieknek a bennmaradásért kell majd megküzdeniük a hatcsapatos playoutban.

Igaz, egyáltalán nem volt elérhetetlen a legjobb nyolc közé jutás, a Szedeák az egyike volt annak a hat csapatnak, amelynek még az alapszakasz utolsó fordulójában is volt esélye bejutni a negyeddöntőbe, ám a DEAC elleni vereség miatt végül a 11. helyen zárta az alapszakaszt.

Balogh Szilárd az M1-nek elmondta, nagy megtiszteltetés és öröm, hogy ott lehetnek a Magyar Kupa négyes döntőjében, és annak ellenére, hogy a bombaerős Falco lesz az első ellenfelük, mindent megtesznek majd, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. A csapatkapitány arra is kitért, hogy hiába verték meg még az alapszakasz elején hazai pályán a szombathelyieket, ez most egy teljesen másik mérkőzés lesz, éppen ezért saját magukra kell koncentrálniuk, hogy újra meglepetést tudjanak okozni.

Igaz, akkor még nem Simándi Árpád irányította a csapatot, a szegediek vezetőedzője szerint mindenképp ad egy pluszt, hogy a játékosai egyszer már legyőzték a szezonban a Falcót. Simándi számára egyébként nem ismeretlen vadászterület a Magyar Kupa: a Szeged 2022-ben éppen az ő vezetésével jutott története során először döntőbe, ott azonban alulmaradt a Szolnokkal szemben.

A szegedi szurkolók számára jó hír, hogy ugyan az alapszakasz hajrájában többször is előfordult, hogy egy-egy meghatározó légiós (Ryan Woolridge vagy Noah Locke) hiányzott a csapatból, a vezetőedző szerint a kupahétvégére már mindenki bevethető lesz.

Sorban jönnek a Szolnok–Pécs meccsek: Pongó Máté és Kerpel-Fronius Gáspár a kupaelődöntő után a bajnoki rájátszásban is összemérheti majd az erejét egymással (Fotó: hunbasket.hu)

SZOMBAT, 20.00: NKA UNIVERSITAS PÉCS – NHSZ-SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ (ÉLŐBEN: M4 SPORT+)

Szolnokon meglehetősen sok volt a jövés-menés az alapszakasz alatt is, és itt nem elsősorban a játékoskeretben történt változásokra, hanem az edzőcserékre gondolunk. A csapat a szezont Miodrag Rajkoviccsal a kispadon kezdte, december közepén azonban Szarvas Gábort nevezték ki a szerb edző helyére. A magyar szakember sem húzta sokáig, február közepén Oliver Vidin érkezett, akinek a vezetésével ötből négy meccset nyert az Olajbányász (egyedül Szombathelyen kapott ki), így végül a harmadik helyre futott be az alapszakaszban.

Így a kupaelődöntőhöz hasonlóan a bajnokság negyeddöntőjében is a Pécs lesz a szolnokiak ellenfele – ráadásul nemrég, az alapszakasz utolsó előtti fordulójában is összecsaptak egymással (akkor nagy csatában 68–64-re a Szolnok nyert a Tiszaligetben), így a legfontosabb feladat mind a két csapat számára az lesz, hogy milyen újdonsággal tud majd előrukkolni a soron következő párharcokra.

Oliver Vidin szerint sok múlik majd azon, hogy kik lesznek bevethetők, elmondása szerint egy játékos kiesése vagy felépülése mindent megváltoztathat. Ebből a szempontból egyébként szerencsés helyzetben van a Szolnok: Lukács Norbertnek és Dustin Thomasnak a Pécs elleni alapszakaszmeccset ki kellett hagynia, de a kupaelődöntőben már mind a ketten ott lehetnek a pályán – így egyedül Anthony Durham játéka kérdéses.

A szerb edző szerint a fegyelem lehet majd a kulcs a sikerhez vezető úton, emellett pedig azt emelte ki, hogy rengeteg futóedzést végeztek, hogy a tranzíciós játékuk jól működjön.

A szolnokiak csapatkapitánya, Pallai Tamás is úgy fogalmazott, jól ismerik a Pécset, tisztában vannak vele, hogy egy fiatal csapat, amely szeret „verekedni és harcolni” a pályán. Pallai szerint ebben fel kell venniük a kesztyűt, és ha ez így lesz, akkor bízhatnak, hogy valamivel nagyobb a rotációjuk, ez pedig meghozhatja a győzelmet és a kupadöntőbe való továbbjutást.

James Eads remekelt a két csapat második egymás elleni alapszakaszmeccsén – kérdés, ezúttal meg tudják-e állítani a pécsiek (Fotó: hunbasket.hu)

Az NK Universitas Pécs önbizalommal telve várhatja a kupahétvégét, hiszen bajnoki újonc létére jutott be a legjobb négy közé a kupában, emellett pedig a bajnokságban is kiharcolta a rájátszásban való részvételt. A pécsiek az utolsó fordulóban a Körmend ellen nyertek (és küldték ezzel a playoutba a vasiakat), így végül a hatodik helyet szerezték meg az alapszakaszban.

Sok idő azonban nem volt a pihenésre, ahogy Kerpel-Fronius Gáspár is elmondta, gyorsan el kellett kezdeni a készülést a Szolnok elleni kupameccsre. Kerpel-Fronius úgy fogalmazott, egy ilyen jó csapat ellen, mint a Szolnok, nem fér bele egy hosszabb kihagyás, amit az alapszakasz végén bemutattak a Tiszaligetben.

Scherer Bálint szerint a lepattanózásban kell javulniuk a Szolnok elleni párharcokig, és arra is készülniük kell, hogy az ellenfelük is felveszi a tőlük már megszokott kőkemény harcmodort.

Az izgalmak mindenesetre garantáltnak tűnnek, az pedig szinte biztos, hogy a budapesti BOK-csarnokban szombaton és vasárnap is jó hangulat várja majd a csapatokat.

ZSÍROS TIBOR FÉRFI MAGYAR KUPA NÉGYES DÖNTŐJÉNEK MENETRENDJE

ÁPRILIS 6., SZOMBAT
ELŐDÖNTŐ
17.00:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – SZTE-Szedeák (m4sport.hu)
20.00: NKA Universitas Pécs – NHSZ-Szolnoki Olajbányász (M4 Sport+)

ÁPRILIS 7., VASÁRNAP
17.00:
bronzmérkőzés (M4 Sport+)
20.00: döntő (M4 Sport)

Borítókép: Perl Zoltán, Ryan Woolridge, Lukács Norbert és Nemanja Nikolics (Fotók: hunbasket.hu)

További tartalmak