Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Újabb olimpiai álom tört össze női kosárlabdában: a 3x3-as válogatott egy győzelemre volt, de lemaradt Párizsról

Újabb olimpiai álom tört össze női kosárlabdában: a 3x3-as válogatott egy győzelemre volt, de lemaradt Párizsról

m4sport.hu
A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott 21–10-re kikapott Kanadától a debreceni olimpiai selejtezőtorna vasárnap esti bronzmérkőzésén, így nem jutott ki a párizsi olimpiai játékokra. A magyar csapat az elődöntőig remek teljesítményt nyújtott és már csak egy mérkőzést kellett volna nyerni a négy között a kvótáért, de előbb a németek elleni elődöntőt (17–19) egy utolsó másodperces kosárral vesztette el, majd a kanadaiak elleni bronzmérkőzésen viszonylag simán maradt alul.

A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezerfős arénában a csordultig telt ház másfél órával korábban nem tudta kiszurkolni az első „meccslabdát”, mivel a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda egy dudaszós duplával 19-17-re kikapott a németektől.

A németek elleni sorsdöntő utolsó másodpercek: a magyar csapat a győzelemért támadhatott, végül kikapott:

Maradt azonban még egy esély, ugyanis a bronzcsata győztese szintén kvótát szerez, így Földi Attila szövetségi kapitánynak rövid idő alatt kellett újra megfelelő állapotba hozni a társaságot.

A torna egyik favoritjaként emlegetett kanadaiak 19-18-ra maradtak alul a spanyolokkal szemben négy másodperccel a vége előtt esett kosárral.

A kvótáról elsőre lemaradt csapatok csatájában aztán hamar kiviláglott, hogy miért akarták mindenáron elkerülni a magyarok a csoportkör után Kanadát: a Plouffe ikrekre építő ellenfél, amely az olimpián is éremesélyesnek számít, lehengerlő játékkal rukkolt elő, és 4-5 után egyetlen hazai pontra nyolccal válaszolt, így a hátralévő időben már csak a vereség mértéke volt kérdéses. A meccs 30 másodperccel a tízperces alapidő vége előtt fejeződött be.

A magyar válogatott így negyedikként nem jutott ki az olimpiára, a nőknél Kanada, Németország és Spanyolország szerzett kvótát.

Földi Attila szövetségi kapitány érthető módon csalódottan értékelt az elvesztett bronzmérkőzés után, mint mondta: kiváló selejtezőtornát játszottak, de nem mentek vele semmire. A németek ellen pedig kis szerencsére lett volna szükség, de nem állt melléjük.

A csapattagok nem is tudtak parancsolni az érzelmeknek, könnyes szemmel nyilatkoztak az M4 Sportnak a csalódás után:

A női csapat 2021-ben is egy győzelemre volt a tokiói kvótától szintén Debrecenben, de a sorsdöntő mérkőzésen kikapott Olaszországtól. Kiss Virág pedig néhány hónap alatt két sportágban is hajszállal maradt le a kvótáról, mert nagypályás kosárlabdában is az utolsó meccsen, drámai körülmények között bukott el a női válogatott a soproni kvalifikációs tornán.

Borítókép: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége

További tartalmak