Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Újra megvédte bajnoki címét a Falco

Újra megvédte bajnoki címét a Falco

m4sport.hu/MTI
A címvédő Falco hatodszor nyerte meg a férfi kosárlabda NB I. küzdelmeit, mivel a döntő negyedik mérkőzésén Perl Zoltán remeklésével győzött Szolnokon, így 3–1-es összesítéssel diadalmaskodott a párharcban.

döntő, 4. mérkőzés:
NHSZ-Szolnoki Olajbányász – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 77–89 (18–18, 16–25, 12–21, 31–25)
legjobb dobók: Jovanovic 15, Wiggins 15, Durham 12, Eads 10, illetve Perl 30, Pot 13, Tiby 12
A párharcot a Falco nyerte 3–1-re.

Az elődöntőben a címvédő és alapszakaszgyőztes Szombathely 3–0-ra verte a ZTE-t, míg a Szolnok 3-1-gyel bizonyult jobbnak az Arconic-Alba Fehérvárnál. A két gárda negyedszer döntőzött egymással, 2012-ben és 2018-ban az Olajé lett az aranyérem, míg 2021-ben a Falco vitrinjébe került a trófea.

Az idei finálé nyitányán a vasiak odahaza 83–59-re győztek, majd a szerb Oliver Vidin tanítványai 100–87-tel egyenlítettek a Tiszaliget Arénában. A harmadik felvonás szintén a házigazdáé lett Szombathelyen 100–76-tal, azaz a Szolnoknak a „túlélés” érdekében ismét ki kellett használnia a hazai pálya előnyét.

A hétfői csatában a Falco ragadta magához a kezdeményezést, nyolc ponttal elhúzott a nyitónegyedben főként a szerb Stefan Pot révén. Az áprilisban Magyar Kupa-győztes Olaj azonban két perc alatt ledolgozta hátrányát, majd 21–20-nál először vezetett a meccsen. A hazai szurkolók azonban nem sokáig örülhettek, mert Milos Konakov együttese Perl Zoltán kosaraival ismét öt-hat ponttal meglépett, a nagyszünetben 34–43 volt az állás.

Térfélcsere után csökkent a színvonal, rengeteg labdát adtak el a csapatok, majd a házigazdák egy 7–0-s rohammal négy pontra felzárkóztak (41–45). Ennél közelebb azonban nem tudtak a Szombathely közelébe férkőzni, amely Perl elképesztő teljesítményével 18 ponttal elhúzott, így a zárószakasz 46–64-ről indult. Ekkorra a fontos kérdések már eldőltek, a meccs hőse Perl lett 30 ponttal, és a Szombathely úgy zsebelte be sorozatban ötödik aranyát, hogy az egész rájátszás során csak egyszer kapott ki.

A Falco 2008, 2019, 2021, 2022 és 2023 után hatodszor hódította el a bajnoki serleget, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem hirdettek győztest.

A szombathelyi Pongó Marcell a mérkőzés után az M4 Sportnak azt emelte ki, hogy jó szezont zárt a család, hiszen testvére, Pongó Máté kupagyőztes lett a Szolnokkal. „Óriási gratuláció a Szolnoknak is, az edzőváltás után nagyon jól összerakták a csapatot, ezt igazolja a kupagyőzelem is, a döntőben pedig ugyan nagy különbségekkel nyertünk, de egyáltalán nem volt egy könnyű széria. A mai győzelem kulcsa a védekezés volt, az, hogy 77 ponton tartottuk őket.”

A szolnoki Lukács Norbert szerint a Falco megérdemelten nyerte meg a döntőt, ők pedig most ugyan csalódottak, de egy ilyen nehéz szezon után nagy dolog volt a Magyar Kupát elhódítani.

Perl Zoltán elmondta, a mostani bajnoki cím miatt is nagyon boldog, az viszont még nagyobb teljesítmény, hogy sorozatban ötödször végeztek a bajnokság élén.

Oliver Vidin, a Szolnok vezetőedzője szerint elégedettek lehetnek a szezonnal, hiszen a kupagyőzelem mellett döntőbe jutottak a bajnokságban. Úgy vélte, a távozók ellenére a következő szezonban még erősebb lesz a csapat.

Milos Konakov, a Falco trénere a városnak, a stábnak, a menedzsmentnek és a játékosoknak is köszönetet mondott, az pedig elmondása szerint nagyon sokat jelent neki, hogy ő lehet az első edző a Falco történetében, aki háromszor is bajnok lett a csapattal.

Borítókép: A Falco játékosai ünneplik a bajnoki címet a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban 2024. május 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak