×

10 ezerszer leszimulálták a foci vb-t – a szakértők szerint ez a csapat nyer

Alig egy hónappal a 2018-as labdarúgó világbajnokság előtt, mindenki azt találgatja, hogy melyik ország csapata hódíthatja el a vb-trófeát. Az egyik svájci bankhálózat (UBS) 10000 számítógépes szimulációt futtatott le, hogy „megjövendölje" a vb-győztest. Nem annyira lepődtünk meg...

Ha lehetősége volna arra, hogy megjósolja, ki nyeri a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságot – melyet az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít –, akkor kire tenné le a voksát? A címvédő Németországra, az örök favorit brazilokra vagy a korábbi bajnok Spanyolországra?

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy bár mindenkinek vannak személyes kedvencei, titkos befutói, a rajongók, futballszimpatizánsok nagy része erre a három csapatra fogadna.

A UBS (legnagyobb svájci bankhálózat) 18 elemző és szakértő bevonásával 10.000 szimulációt végzett el azt kutatva, ki nyerheti el a vb-trófeát a 2018-as tornán. Hozzá kell, hogy tegyük, a szimulációk ugyan lenyűgözőnek tűnhetnek, azonban természetesen nem megbízhatóak. 2014-ben például a jóslatok alapján a házigazda Brazíliának kellett volna nyernie, azonban mindannyian emlékszünk arra, hogyan ütötte ki a későbbi győztes német válogatott a Marcelóékat az elődöntőben...

Mindenesetre a UBS röpke egy hónappal a vb előtt ismét megpróbálkozott a lehetetlennel, azonban akik hatalmas meglepetést vártak, azokat el kell keserítenünk. A 10000 szimuláció alapján, a legnagyobb esélyese a tornának a német válogatott, amely az esetek 24 százalékában megnyerné a vb-t és megvédené a címét, ami egyébként legutóbb a braziloknak sikerült 1962-ben. Ha már a brazilok, Neymarék végeztek a második helyen a listán, majdnem 20 %-kal, őket a 2010-es világbajnok Spanyolország követi 16-tal.

A sokak szerint titkos esélyes Anglia a negyedik lett, majd Franciaország és Belgium következik. Argentína a hetedik, Messiéknek mindössze 4.9 %-ot jósoltak.

Furcsa lehet, hogy a listában szerepel Olaszország is. Sok csapat marad le az oroszországi tornáról, azonban egyiket sem hiányoljuk annyira, mint az olasz válogatottat, amely eddig négyszer emelhette magasba a trófeát és az 1930-ban útjára indult vb-kről mindössze kétszer hiányzott – az elsőn sem szerepelt, de nem azért, mert nem jutott ki, hanem mert nem vállalták az utazást Uruguayba. A lényeg, hogy Gianluigi Buffonék nélkül biztosan lesz hiányérzetünk a viadalon, habár, ha ott lennénk, akkor a szimulációk alapján 1.6 % esélyük lenne a győzelemre, majdnem annyi, mint Mexikónak vagy Oroszországnak.

Az újonc Izland sem teljesen esélytelen a győzelemre, bár az is igaz, hogy csak 0.2 %-ot kapott, de csoportja második helyére simán odaérhet.

Mohamed Salah ide, Mohamed Salah oda, az egyiptomi válogatottnak 0% esélye van arra, hogy a végső befutó legyen, akárcsak Tunéziának, Costa Ricának, Szaúd-Arábiának vagy az első vb-jén szereplő Panamának.

Az alábbiakban megtekintheti a 10000 szimuláció eredményét egy táblázatban. (a felső sor: győztes, második helyezett, elődöntős, negyeddöntős, csoportgyőztes, csoportmásodik)

10000