×

Barcelonai különítménye nélkül megy a vb-re az Európa-bajnok

Fernando Santos, az Európa-bajnok portugál válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 23 labdarúgót, akikkel Oroszországban a világ csúcsára érne. Némileg kicserélődött az elmúlt két évben a keret, amely meglepetésektől sem mentes.

Cristiano Ronaldo a portugál labdarúgó-válogatott edzésén a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 2-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás) Cristiano Ronaldo a portugál labdarúgó-válogatott edzésén a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 2-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Fernando Santos kihirdette 23-as keretét a nyári, oroszországi világbajnokságra. A két évvel ezelőtt Európa-bajnok portugál csapatból csupán tizenketten mondhatják el magukról, hogy a vb-n is képviselik országukat. A legnagyobb változások a támadószekcióban figyelhetőek meg.

A kapuban 2016-hoz képest csupán egyetlen változás történt, amely talán jótékonynak is nevezhető. A franciaországi Eb-n Eduardo volt a harmadikszámú hálóőr, most Beto az, aki korábban sokáig a Quinas (ahogy a portugálok nevezik a válogatottat) kirobbanthatatlan egyese volt. Jelenleg a török bajnokság hatodik helyezettjének, a Göztepének egyik húzóembere.

A nyári, keleti hadjáraton valószínűleg a Sporting kapusának, Rui Patríciónak a nevével kezdődik a portugálok összeállítása, aki jó kapus, de olykor elképesztő hibákra képes. Kicsit ő is oka annak, hogy pár napja kirobbant a balhé a lisszaboni zöldek háza táján.A védelemnél a rutinban bízik Santos mester. Bruno Alves, Pepe  és José Fontes nem fiatal, és a szintén utazó Raphael Guerreiróhoz és Cédric Soareshez hasonlóan Európa-bajnoknak mondhatja magát. Franciaországhoz képest három új név szerepel: Mário Rui, aki az idén stabil Napoliban nyújtott jó teljesítményt, a friss portugál bajnok Portóból Ricardo Pereira, akiből edzője, az egykoron hatalmas sztárnak számító Sérgio Conceição ebben a szezonban rengeteget kihozott, illetve a fiatal Rúben Dias, aki a Benficában robbant be a köztudatba.

Pepe vérző fejjel, mellette Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs, valamint Rui Patrício a Magyarország - Portugália világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 3-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás) Pepe vérző fejjel, mellette Pátkai Máté, Dzsudzsák Balázs, valamint Rui Patrício a Magyarország - Portugália világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 3-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)Ami talán meghökkenthette a közvéleményt, az Nélson Semédo kimaradása, hiszen mégiscsak a spanyol bajnok Barcelonában játszik, és bár nem számított alapembernek, akadt néhány jó és emlékezetes meccse.

A középpályán nehéz döntéseket kellett hoznia a kapitánynak. Adrien Silva beválogatása tűnik bátor húzásnak részéről, nem is játéktudása miatt, inkább azért, mert egy adminisztratív hiba (késedelem) miatt szinte az egész szezont kénytelen volt kihagyni, így a vb-n kiütközhet a meccshiány.

André Gomes kihagyása is szembeötlő, Semédóhóz hasonlóan ő is Barcás, de kénytelen a tévéből szurkolni társainak. Ugyanakkor nem mondható meglepetésnek, mert feledhető idényt produkált a katalánoknál, sok kritika érte.

André Gomes a portugál válogatottnál Lettország elen (Fotó: EPA/Valda Kalnina) André Gomes a portugál válogatottnál Lettország elen (Fotó: EPA/Valda Kalnina)2016-ban üstökösként robbant a köztudatba az akkor még Benfica-játékos, Renato Sanches, aki a Európa-bajnokság után a Bayern Münchenhez került, majd – miután alig játszott a bajoroknál – az angol (walesi) Swanseahoz ment kölcsönbe, ahol Messiásként várták, ehelyett csak azért nem mondható, hogy feledhetőt nyújtott, mert akadt néhány feledhetetlenül pocsék megoldása. Sztárnak kiáltották ki, jelenleg egy lépés választja el a süllyesztőtől. Érthető, hogy Santos nem válogatta be.

A támadószekcióban azt lehet mondani, hogy a bőség zavara okozott problémát a kiválasztásnál, de mégsem ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy megbízható, klasszikus kilencese nincs a csapatnak.

Egyedül André Silva mondható igazi befejező csatárnak, már amennyire jelenlegi formája alapján nevezhető annak. Az Eb után a Portóban tündökölt a fiatal támadó, tavaly ilyenkor fél Európa a soraiban akarta tudni, végül a Milan nyerte meg az érte zajló versenyt. Ezt jelenleg leginkább a szinte mindig vehemens edző, Gennaro Gattuso átkozhatja, akinek gyakorta borzolja amúgy is jelentős amplitúdóval rezgő idegeit teljesítményével.

Joao Moutinho és Cristiano Ronaldo ünnepli André Silva gólját a Magyarország - Portugália világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 3-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás) Joao Moutinho és Cristiano Ronaldo ünnepli André Silva gólját a Magyarország - Portugália világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. szeptember 3-án. (MTI Fotó: Kovács Tamás)Franciaország után még Éder számított nemzeti hősnek, hiszen az ő góljával nyerte meg a házigazdák elleni finálét a luzitán válogatott, de azóta az ő pályája is lejtmenetben található. Nem csoda, hogy Fernando Santos fejében talán már fel sem merült a neve, amikor az oroszországi csapatot állította össze.

Igazi kilences híján viszont elképesztő a választék a széleken. Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Gelson Martins, Gonçalo Guedes, és Ricardo Quaresma. Bármelyikük, bármelyik válogatottba beférne, viszont egyszerre képtelenség őket pályára küldeni a szakvezető nagy bánatára. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy ennek a sornak egy váratlan és nagy kimaradója is van, Nani személyében. A Lazio szélsőjénél csak ketten játszottak többet a válogatottban a portugál labdarúgás történetében: Cristiano Ronaldo és Luís Figo (Nani 112 alkalommal öltötte magára a portugál mezt). Kora (és talán tudása) alapján még simán beférhetne, hiszen CR7-nél fiatalabb, mindössze 31 éves.

Nani - EPA/Mario Cruz Nani - EPA/Mario CruzUgyanakkor érthető is a kimaradása, hiszen a középpályáról induló szélső támadókkal tele a kis ország válogatottjának padlása.

Nehéz megmondani, hogy mire lehet képes ezzel a kerettel a kontinens bajnoka, már a csoportban is komoly nehézségekkel szembesülhet, hiszen a nagy rivális szomszédokkal, Spanyolországgal, illetve Marokkóval és Iránnal mérkőzik. Utóbbi azért is pikáns, mert a portugál Carlos Queiroz a szövetségi kapitánya, aki korábban két évig vezette is hazája nemzeti csapatát.

A 23-as portugál keret:

Kapusok: Anthony Lopes (Lyon), Beto (Göztepe), Rui Patrício (Sporting)

Védők: Bruno Alves (Rangers), Cédric Soares (Southampton), José Fonte (Dalian Yifang), Mário Rui (Nápoles), Pepe (Besiktas), Rafael Guerreiro (Dortmund), Ricardo Pereira (FC Porto), Reuben Dias (Benfica).

Középpályások: Adrien Silva (Leicester), Bruno Fernandes (Sporting), João Mário (West Ham), João Moutinho (Mónaco), Manuel Fernandes (Lokomotiv), William Carvalho (Sporting).

Támadók: André Silva (Milan), Bernardo Silva (Manchester City), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Gelson Martins (Sporting), Gonçalo Guedes (Valencia), Ricardo Quaresma (Besiktas).

(Kiemelve azok, akik a 2016-es franciaországi Eb-keret tagjai is voltak.)