2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Bölöni: Azt hittem, Ronaldo Madridban fejezi be

Kossuth Rádió
Nem ismeri a részleteket, így nem ítélkezne, de első ránézésre Bölöni László nem tartja jó döntésnek korábbi játékosa, Cristiano Ronaldo klubváltását. A Kossuth Rádiónak adott interjújában a belga válogatott vb-szerepléséről is beszélt az Antwerpenben dolgozó erdélyi szakember.

A 33 éves Ronaldo a hét elején írt alá az érte a Real Madridnak 100 millió eurót fizető Juventushoz. „Nem így gondoltam, azt hittem, hogy Ronaldo minden mendemonda ellenére ott fogja a karrierjét befejezni. Ha váltott, biztos meg van erre az oka” – mondta Bölöni, aki a részletek ismerete nélkül nem vállalkozott ítéletet mondani, de azt hozzátette, hogy első ránézésre érthetetlen, hogyan lehet elhagyni a Realt, miközben sikert sikerre halmoz velük.

„Nem feltétlenül anyagi magyarázat áll a váltás mögött” – ezt viszont határozottan tette hozzá. „Biztos, hogy van, amit felrójon a madridiak számára. Mindig dicsértem Ronaldót, és most sem tehetek mást, ellenben azt is el kell mondanom, az én szempontomból nézve a dolgokat, ez nem volt helyes lépés a részéről.”

Persze a torinóiakkal sem lőtt mellé. Sorozatban nyerik a bajnokságokat, a Bajnokok Ligájában is rendre a végelszámolásig jutnak. „A Juventus egy hatalmas klub, hatalmas csapat, csodálatos játékosok és csodálatos a futballjuk. Tehát, ha Ronaldo odamegy, biztos, hogy azért, hogy újabb sikert érjen el. Ha ott is összehoz valamit, akkor tényleg szobrot lehet neki állítani mind a három helyen, sőt négy. Portugáliában, Manchesterben, Madridban és Torinóban is, miért ne?”

Bölöni egyelőre nem biztos egykori játékosa döntésében, miközben már javában fogynak 7-es Juve-mezek (fotó: EPA/DANIEL DAL ZENNARO)

Bölöni azt is felvetette, hogy egykori játékosa játéka átalakult, az eredményessége, ami a legfontosabb, még mindig kimagasló, de ahogy telik az idő, a futball más elemeiben már kevésbé az. Így az is felmerült benne, hogy a négyéves szerződés szólt a váltás mellett. „Középcsatárnak lenni 37 évesen, az nem könnyű dolog – olyan szinten.”

A belgákat csak dicséret illeti

Bölöni a Royal Antwerpen edzőjeként testközelben élhette át, hogyan reagáltak Belgiumban a válogatottjuk elődöntős vereségére, amely után kérdéses, mennyire sikerül felpörögni a szombati bronzmeccsre.

„Ha abból indulok ki, amit körülöttem a játékosok beszélnek, inkább még mindig a sebüket nyalogatják a belgák, és inkább kritizálják a franciák győzelmét. Saját maguk felé kevésbé kritikusak.” Ettől még kétsége sincs, hogy odateszik-e magukat az angolok ellen, viszont elképzelhető, „hogy változások lesznek a felállításban, ez befolyásolhatja esetleg a csapatnak a teljesítményét”.

A csoportmeccsen a belgák ezzel a góllal verték az angolokat (fotó: EPA/MARTIN DIVISEK)

A két fél egyszer már összefutott a vébén, de az a csoportmeccs finoman szólva sem volt élet-halál kérdés, sőt a vesztes került a könnyebb ágra.

„Nem vagyok benne biztos, hogy így ki volt mondva, hogy nyugodtan veszíthetünk. Nem hiszem. Én edző vagyok, nagyon nagyon nehéz ilyet megmagyarázni utólag. Nem hiszek abban, hogy azért nyertek volna, mert valamelyikük jobban akart, mint esetleg az angolok. A csoportküzdelmeknek a problémája, hogy lehetőséget ad az előnyösebb továbbjutáshoz az esetleges kevésbé jó eredmény.”

Bölöni szerint ezúttal sem lesz feszült a találkozás, de ő a belgáktól végig azt látta, hogy meg akarták mutatni a tehetségüket, a tudásukat. Volt is mit, mert ez a generáció újra magasra emelte a válogatottat, így csak elismerően beszélhet róluk, mondjuk hogyan másképp lehetne, mint pozitívan, mikor egyenként csupa külföldi nagy csapatig vitték – mondta a szakember.

Éppen ezért számára egyértelmű, sokan várják majd a hazaérkező együttest, hogy ünnepelhessék a szereplésüket.

„A bronzérem kielégíti-e őket vagy sem, ez egy más kérdés… Azt hiszem, hogy nem.”

A Bölöni Lászlóval készült teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg